3r Mercat de les Herbes de la Ratafia - 63è Concurs i exposició de flors

Descripció

xarxes_-_mercat_herbes-01.jpg

3er Mercat de les Herbes de la Ratafia

30 d’abril i 1 de maig de 2016 · Santa Coloma de Farners


Primavera, salut i tradició. Dels sentits a la consciència”

Tenim un entorn natural ric que des fa molt anys ens ha permès tenir una relació única i sana amb el bosc. Aquest és un dels pilars de la nostra cultura. Formem part d’un patrimoni, d’un paisatge i d’un poble diferent al que busquem a les pantalles... Vivim desconnectats i ignorant el nostre bressol natural.


Ara, just al cor de la primavera, floreix de nou el Mercat de les Herbes de la Ratafia. Més que un mercat d’activitats i d’articles, és una oportunitat per tornar-se a vincular amb l’essència més profunda del que som a través dels sentits i de la consciència. És una oportunitat per despertar de nou, per créixer amb la força de la natura i per sentir, pensar i actuar d’una manera més lliure i sincera amb nosaltres mateixos. Un cap de setmana primaveral que dóna inici a la temporada de recollida d’herbes per a fer la ratafia d’aquest any.

 

Com a activitats principals hi ha el 63è Concurs de Flors (segurament el més antic de Catalunya), exposicions de flors i sobre les herbes, xerrades i tallers amb els millors experts del sector, concerts, parades de flors, herbes i artesania i productes de proximitat, activitats per als més petits, a destacar el Rejuga per renovar i intercanviar joguines que no fem servir.

 

Totes les activitats són organitzades per l’ajuntament, la Comissió de Flors, la Confraria de la Ratafia i l’Associació de Comerciants de Santa Coloma de Farners.

  Programa d’activitats


Dissabte 30 d’abril


9:30 h Obertura de la mostra d’art floral a l’església de Sant Sebastià i a la sala LLuís Caparrós del Centre Municipal d’Educació. Obertura del Mercat de les Herbes de la Ratafia a la plaça Farners. Durant tot el cap de setmana a la Casa de la Paraula es podrà veure l’exposició “Els Colors de la Ratafia” A. Selga i a la plaça Farners les exposicions “Les Herbes Fetilleres i Remeieres” del Museu Guilleries i “Les Espècies” Associació El Trill d’Argençola.


10 h Segona edició del Rejuga, mercat infantil de venda i intercanvi de joguines de 2a mà. Vine i munta la teva paradeta. Ho organitza l’Associació de Comerciants. Més info: www.acscf.cat/firarejuga. A l’entorn de l’església parroquial.


Sortida per a nens i nenes per conèixer les herbes de la ratafia amb Anna Selga (farmacèutica i experta en herbes), al parc de Sant Salvador.


Ruta per l’Univers de la Ratafia. Vine a conèixer la relació de Santa Coloma amb la ratafia i degusta productes amb aquesta essència. Inscripcions: ruta@confrariaratafia.cat. Sortida davant l’estàtua de Salvador Espriu (plaça Farners).


11 h Taller vivencial “Plantes per als 5 sentits” per aprendre sobre les plantes i herbes; olorant, tocant, mirant, degustant i escoltant... A càrrec de Espai Can Mir, a les Mesures de la plaça Farners.


Actuació infantil a càrrec de Rikus a la plaça Farners.


11:30 h Xerrada “Trementinaires, saviesa popular feta camí”, per Isidre Domenjó (del Museu de les Trementinaries de Tuixent). A la Casa de la Paraula.


Taller per aprendre a fer un perfum o colònia natural amb herbes, a càrrec de Les Remeieres. A les Mesures de la plaça Farners.


12:30 h Aprèn a cuinar amb les herbes de la ratafia, a càrrec d’Agar (al final es podran tastar els plats cuinats). A les Mesures de la plaça Farners.


16 h Taller per conèixer les herbes i com fer una bona ratafia a càrrec de Marta Guillaumes (biòloga i ratafiaire). A les Mesures de la plaça Farners.


Tot seguit, presentació de l’edició especial de la millor ratafia local 2015 amb l’autora, la Fina Garcia, i el mestre ratafiaire, en Xavier Codina.


16:30 h La Confraria Jove obrirà la primera ruixada de les essències de les herbes de la ratafia amb tots els joves que vulguin divertir-se tot remullant-se. A la plaça Farners.


17 h Evarist March (botànic) ens explicarà el projecte “Terra Animada” que estan desenvolupant al Celler de Can Roca, d’estudi de les plantes de Girona per utilitzar-les a la cuina. A la Casa de la Paraula.


2a Percuselva amb petita exposició de flors, a càrrec de l’Escola Municipal de Música Josep Carbó.


18 h Concert a càrrec dels combos de l’EMM Josep Carbó. A la plaça Farners.


18:30 h Fes-te una ploma d’escriure amb canya de riu i aprèn cal·ligrafia, a càrrec Clàudia Rifaterra. A les Mesures de la plaça Farners.


19:30 Tast guiat de Ratafies 1842, a càrrec de Joan Casalprim. A les Mesures de la plaça Farners.


20:30 h Concert de Joan Colomo, presentació del seu nou disc “Sistema” a la plaça Farners.Diumenge 1 de maig9:30 h Obertura de la mostra d’art floral a l’església de Sant Sebastià i a la sala Lluís Caparrós del Centre Municipal d’Educació. Obertura del Mercat de les Herbes de la Ratafia a la plaça Farners.


Durant tot el dia, Fes-te el teu batut saludable amb la Biciliquadora de l’Oficina Jove, a les Mesures de la plaça Farners.


10 h Pintada de cares amb motius florals a càrrec de Dana Belly Art, a les Mesures de la plaça Farners.

Parades dels Petits Confrares sobre cada herba de la Ratafia, a les Mesures de la plaça Farners.


Cuina&Ambulants - Jocs i enginys d'època per explorar les verdures i les herbes, amb taller de cuina infantil amb flors comestibles, a les Mesures de la plaça Farners.


Trobada dels membres de l’entitat Flora Catalana (oberta al públic), a la Casa de la Paraula.


10:30 h Taller de cosmètica natural (pasta dental, llet netejadora cutis i loció post-afaitat), a càrrec de Les Remeieres. A les Mesures de la plaça Farners.


11 h Xerrada “De la flora escrita, a la flora digital, noves eines d’aprenentatge de les plantes” a càrrec del Dr. Josep Vigo (catedràtic de botànica de la Universitat de Barcelona). Casa de la Paraula.


Taller de pintura familiar “La pintura de les bruixes i els bruixots", amb herbes remeieres i tints per a pares i mares amb els seus fills a càrrec d’Isabel Mestres (artista i ratafiaire). A les Mesures de la plaça Farners. Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia a mmestras18@hotmail.com. Atenció es faran 2 torns si hi ha molta demanda 10 a 12 h i de 12 h a 14 h.


12 h Xerrada i taller pràctic: “Alimentació saludable amb herbes i flors”, a càrrec d’Astrid van Ginkel (farmacèutica i consultora d’espècies vegetals a Fitomón). A la Casa de la Paraula.


12:30 h Aprèn a cuinar amb les herbes de la ratafia, a càrrec d’Agar (al final es podran tastar els plats cuinats). A les Mesures de la plaça Farners.


16 h Passejada per a adults per conèixer les herbes de la ratafia amb el grup Flora Catalana al parc de Sant Salvador.


16:30 h Passejada amb patinets engalanats amb herbes, pels carrers del centre.


17:00 h Presentació del llibre Guarir, a càrrec de l’associació Àvies Remeieres del Parc de la Pedra Tosca (Garrotxa). A les Mesures de la plaça Farners.


A les 18 h Taller d’Elaboració de licors de maceració ràpida i d’aigües d’herbes a càrrec de Carme Bosch (divulgadora etnobotànica i mestra artesana). L’acompanyarà l’Elvis Mallorquí (Centre Estudis Selvatans) per il·lustrar els usos de l’aigua de roses en la història. A la Casa de la Paraula.. Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia a info@carmebosch.cat.


Tot seguit, tast d’infusions medicinals a càrrec de Pep Mascarós (Tegust).


18:30 h Taller de farmaciola natural amb remeis casolans per a les dolències més comunes, a càrrec de l’Associació Les Remeieres. A les Mesures de la plaça Farners.


Espectacle “Menja Fesols”, a càrrec de Pep Puigdemont, organitzat per Sol Solet Rialles a la plaça Farners. Tot seguit, xocolatada infantil aromatitzada amb menta.


 

63è CONCURS I EXPOSICIÓ DE FLORS


L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners organitza l’exposició i el concurs de flors. L’objecte d’aquest concurs és promoure, d’una banda, l’ornamentació floral i exposar les flors i plantes que els veïns de Santa Coloma tenen a les seves llars.


Modalitats:


S’estableixen les següents modalitat:

 • A la millor ram de flors.

 • A la millor ram silvestre.

 • A la millor rosa.

 • A la millor rosa.

 • A la millor cactus.

 • A la millor planta interior.

 • A la millor test en flor.

 • A la millor azalea.

 • A la millor orquídia.

 • A la millor bonsai.

 • A la millor gerani.


El jurat:

El jurat valorarà d’acord amb les diferents modalitats i estarà composat per gent experta.

El jurat podrà atorgar un accèssit per a cada categoria si considera oportú que algun ram, planta o flor sigui digne de rebre aquest tipus de menció per la seva qualitat.

El jurat també podrà declarar deserts els premis si no s’han presentat cap element de la categoria.


Exposició:

Qui vulgui participar en l’exposició i concurs de flors haurà de posar-se en contacte amb l’Ajuntament de Santa Coloma al tel 972840808.

L’Ajuntament passarà a recollir les plantes que siguin de difícil transportar els dies: dimecres 27, dijous 28 i divendres 29 d’abril.

Les flors o rams es podran portar el dissabte 20 d’abril a l’església de Sant Sebastià i es podrà ornamentar allà mateix.

Totes les flors, els rams i les plantes s’exposaran a l’església de Sant Sebastià el dissabte 30 d’abril i el diumenge 1 de maig.


Premis:

A tots els participants se’ls farà entrega d’una flor de temporada.

Cada modalitat tindrà un premi que consistirà en una planta i un llibre relacionat amb Santa Coloma de Farners.

 

L’entrega de premis serà el diumenge 1 de maig a les 13:30 a l’església de Sant Sebastià.

Data inici - fi

30/04/2016 - 01/05/2016

Hora inici - fi

10:00 - 23:00

Comparteix