Mercat de les herbes de la ratafia

Description

 

Aturem-nos per gaudir, sentir i aprendre.

Des de fa 66 anys, Santa Coloma de Farners acull un dels esdeveniments méciutat, el Concurs-Exposició de flors i plantes, que mostra a totes les colomenques la gran feina feta per moltes ciutadanes durant tot l’any cuidant i polint les seves millors peces per lluir l’esclat de la primavera i festejar l’arribada del bon temps.

També des de fa 6 anys, s’ha afegit a tant assenyalada data el Mercat de les Herbes de la Ratafia, que mitjançant xerrades, conferències i tallers vol mantenir la gran tradició remeiera i ratafiaire de les nostres ontrades. Els concerts, els espectacles i altres activitats de carrer ens obren els sentis a un poble que s’engalana i surt a la plaça a gaudir de la llum de maig i l’escalfor del sol de primavera.

El Concurs de flors i el Mercat de les Herbes són un moment ideal per deixar enrere els costums de l’hivern, sortir de casa i esmolar els sentits. És el tret de sortida per retornar al bosc, a la caminada de mitja tarda, a retrobar les olors, els colors i els gustos de la terra que ens obsequia, un any més, amb la seva força. Durant aquest cap de setmana ens posarem la mel a la boca perquè ens vinguin ganes d’aprofitar la primavera fins el darrer moment. Descordeu-vos els cinturons que ens aturem per viure una mica més intensament.

Nota: Les activitats marcades amb aquest color tenen places limitades; us hi podeu inscriure a www.mercatherbes.cat

DIJOUS 2 DE MAIG

19.30 h Arxiu Comarcal

Xerrada “Biodinàmica, ratafia i flors” a càrrec de Iolanda Bustos, cuinera especialitzada en cuina botànica, responsable del restaurant La Calèndula.

DIVENDRES 3 DE MAIG

22 h Pl. Farners

Tast musicat: els 5 sentits de la ratafia. Espectacle tast creat per a l’ocasió, que combina música, degustació i literatura a través de la música folk de Dispoti, el guiatge de La Sobirana i la col·laboració de la Biblioteca Joan Vinyoli.

Places limitades; preu 8 €. Inscripcions a www.lasobirana.cat

DISSABTE 4 DE MAIG

Durant tot el dia

Mercat del rest amb productors locals de verdures i recol·lectors d’herbes. També mercat setmanal a la plaça del Firal. Mostra d’art floral a l’església de Sant Sebastià i la sala Lluís Caparrós del Centre Municipal d’Educació. Mercat de les Herbes de la Ratafia a la plaça Farners (durant tot el dia). A l’Arxiu Comarcal podreu visitar l’exposició “Doctor Codina: metge, botànic, micòleg”. A la parada de La Bulla podreu degustar productes locals artesanals o d’altres fets amb herbes. Pintada de cares amb motius florals, a càrrec de Dana Belly Art.

10 h Parc de Sant Salvador

Sortida familiar amb nens i nenes per conèixer les herbes de la ratafia, amb Anna Selga (farmacèutica i experta en herbes).

10 h Pl. Farners

Taller “Sabó natural enfeltrat amb esponja de llana d’ovella”, amb Laia Aguilà, del Talleret del Clot. Preu: 3 €.

10.30 h Arxiu Comarcal

Presentació del llibre Les plantes de la ratafia, del laboratori a la cuina, a càrrec de les seves autores, Mica Gassiot, Ester Boix i Carme Pedrola.

11 h Pl. Farners

Sortida de la ruta guiada per l’Univers de la Ratafia, a càrrec de La Sobirana Cooperativa. Passeig per conèixer la relació entre aquest licor i els racons més sorprenents de Santa Coloma, amb tast final de les Ratafies 1842. Preu: 10 €; inscripcions a www.lasobirana.cat

11 h Pl. Farners

1r Concurs de trencaclosques de Santa Coloma de Farners: competició entre 15 parelles per resoldre un trencaclosques de 500 peces; obsequi per tots els participants i premis per les 3 primeres parelles. Cal inscriure’s individualment, les parelles es faran aleatòriament a l’inici del concurs; edat mínima 16 anys. Preu per persona: 3 €. Col·labora Educa Borras.

11.30 h Pl. Farners

Taller “Decorem amb les plantes de la ratafia”, a càrrec de l’Espai Can Mir.

12 h Arxiu Comarcal

Xerrada "Joaquim Codina i la seva aportació a la botànica, aspectes etnobotànics i etnomicològics", a càrrec del Dr. Joan Vallès, catedràtic de Botànica a la UB i membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC.

12 h Plaça Farners

Concert, a l’hora del Vermut, amb els combos de l’Escola de Música Municipal Josep Carbó.

12 h Eixida Can Pinxo 

Tast de vins naturals a càrrec de Dani M. Felguera, sommelier del Celler de Can Roca. Places limitades a 15 participants; preu: 10 €.

12.30 h Pl. Farners

Taller i tast de cuina: elaboració d’aperitius amb herbes aromàtiques amb Laia Farré, de La Cuina de na Laia. Preu: 3 €.

13 h Pl. Farners

Presentació de l’edició especial de la millor ratafia local 2018 amb la guanyadora, Imma Calderón. Només se n’han fet 200 unitats, numerades, que seran a la venda exclusivament aquest cap de setmana.

16 h Pl. Farners

Demostració de com fer un vestit de vímet per a una garrafa, a càrrec d'Aleix Grifoll, cisteller.

16 h Pl. Farners

Taller per a la mainada “Remeis naturals de fregues per als cops”, a càrrec d’Anna Selga, farmacèutica i ratafiaire. Preu: 3 €.

16 h Casa de la paraula

Xerrada “Sentir, tocar i tastar”, sobre els Parcs de les Olors, i presentació del llibre amb el mateix nom, a càrrec de Pilar Comes. A continuació, taller per fer-se un perfum personal amb olis essencials. Preu: 3 €.

16 h Arxiu comarcal

Taller d'iniciació d'anàlisi sensorial de la mel a càrrec d’Enric Campi, M. Àngels Boixadera, Sandra Garcés i Miquel Gil. Amb la col·laboració de l’EAF Casa Xifra.  

17 h Pl. Farners

Taller “Ungüent de calèndula”, a càrrec de Núria Draper, recol·lectora i aficionada a les plantes remeieres. Preu: 3 €.

17.30 h Casa de la paraula

Taller “Les Plantes de la mel”, a càrrec de fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins, i presentació d’El llibre de la mel, de la Col·lecció de l’Ermità. Prepararem una tisana com es feia abans i en farem un tast juntament amb la Ratafia de l'Ermità.

18 h Pl. Farners

Taller “Herbolària menstrual: plantes per a les dones”, a càrrec d’Amanda Atzavara de Donacura. Preu: 3 €.

18 h Pl. Farners

Explosió de les Essències de les herbes de la ratafia. Activitat de lleure organitzada per la Confraria Jove i dirigida als joves del poble: guerra de cebetes, escenari d’obstacles i amagatalls i molt més... (Cal que els participants portin ulleres de sol o d’aigua per protegir-se els ulls).

19 h Pl. Farners

Espectacle “Paella xinxollada”, amb el col·lectiu Compartir Dona Gustet. Mentre cuinem la paella seurem al voltant per compartir receptes, històries i cants. Amb intervencions d’artistes, productors i músics locals, espectacle de dansa aèria i altres sorpreses… Ho organitza La Bulla.

21 h Pl. Farners

Sopar popular de paella xinxollada. Preu d’un plat de paella, pa, vi i postres: 10 €. Venda de tiquets a la parada de La Bulla durant el dissabte; venda anticipada a Can Net. Reserves a  www.ratafia.cat.

22.30 h Pl. Farners

Espectacle poeticomusical “Els homes que parlen sols”, de Godai Garcia i Guillem Ramisa.

23.00 h Pl. Farners

Concert de Karamba, set dones i set històries s'uneixen per expandir la melassa a granel, a través de la música llatina.

DIUMENGE 5 DE MAIG

Durant tot el dia

Mostra d’art floral a l’església de Sant Sebastià i la sala Lluís Caparrós del Centre Municipal d’Educació. Mercat de les Herbes de la Ratafia a la plaça Farners (durant tot el dia). Últim dia de l’exposició “Doctor Codina: metge, botànic, micòleg” a l’Arxiu Comarcal, i exposició “De Bingen a Gombrèn: deu segles de plantes remeieres” al local d’Òmnium Cultural. A la parada de La Bulla podreu degustar productes locals artesanals o d’altres fets amb herbes. Pintada de cares amb motius florals, a càrrec de Dana Belly Art.

10.30 h Local d’Òmnium Cultural

Inauguració de l’exposició “De Bingen a Gombrèn: deu segles de plantes remeieres” i xerrada “Hildegarda de Bingen no fou ratafiaire, descobrim els seus licors remeiers”, a càrrec de Lluís Borrell, de l’Associació Jardí botànic de Gombrèn.

11 h Pl. Farners

Parades d’herbes dels Petits Confrares dedicades a les herbes de la Ratafia. Tot seguit, lliurament del premi a la remeiera emèrita: Pilar Solà Recasens.

11 h Pl. Farners

Taller “Oli per a massatge eròtic” a càrrec de Gemma Serra de Las Tremendinas. Preu: 3 €.

11 h Arxiu Comarcal

Xerrada “Cura del jardí ecològic: l’experiència del Jardí Botànic Marimurtra de Blanes”, a càrrec de Ventura Torroella i Núria Farré.

11.30 h Local Òmnium cultural

Xerrada “Alfred Vogel: de l’etnobotànica a la indústria, un cas excepcional”, a càrrec de la Dra. Montse Parada, etnobotànica i farmacèutica, directora tècnica de Bioforce A. Vogel.

12 h Pl. Farners

Taller “Refrescos i begudes florals”, a càrrec de Marissa Peláez, de Cor de Montseny. Preu: 3 €.

12 h Pl. Farners

Concert de Reggae per xics amb la presentació de l’espectacle premiat “Ballant damunt la lluna”.

14 h Pl. Farners

Dinar popular a través d’un “Viatge Gastronòmic a Pagès” guiat per Eixarcolant; un àpat saludable i sorprenent per redescobrir la cuina de principi del s. XX tot dinant. Preu 10 €, compra de tiquets a www.eixarcolant.cat i i a la parada de la Confraria de la Ratafia el mateix diumenge.

16 h Parc St. Salvador

Sortida per a conèixer la vegetació ruderal i recol·lecció de vegetació comestible. Punt de trobada al pont del parc de Sant Salvador, amb el col·lectiu Corremarges.

17 h Pl. Farners

Passejada amb patinets engalanats amb herbes pels carrers del centre i acompanyats pels capgrossos de Santa Coloma. Col·labora la Colla Gegantera.

17.30 h Pl. Farners

Taller familiar “Fem una focaccia d’herbes amb els més menuts”, amb Joaquim Manco, de la Pastisseria la Gasela. Preu 3 €.

18 h Arxiu Comarcal

Xerrada “La recuperació dels coneixements tradicionals com a eina d’un nou model agroalimentari”, basada en la tesi doctoral de Marc Talavera, del col·lectiu Eixarcolant.

19 h Pl. Farners

Tancament de festa amb l’espectacle científic, amb Dani Jiménez i batucada amb la Confraria Jove

 

 

 


 

Start Date - End Date

02/05/2019 - 05/05/2019

Start Time - End Time

00:00 - 00:00

Cost

Gratuït

Share This