Augment del nivell de fluor en l’aigua potable

 
Avui hem distribuit entre els veïns un BAN amb informació sobre l'actual situació de sequera que patim i sobre com aquest fet afecta la qualitat de l'aigua que ingerim, augmentant-ne la concentració de fluor. Per evitar riscos s'aconsella a nens i joves menors de 16 anys i persones majors de 60 que s'abstinguin de consumir aigua de la xarxa per beure o cuinar, i que s'utilitzi aigua embotellada per a la preparació de llet per als nadons. El ban inclou també una sèrie de recomanacions que contribueixen a l'estalvi d'aigua.

L'Ajuntament ha demanat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que autoritzi a l'empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL) perquè durant uns dies alliberi aigua des de l'embassament del Pasteral fins al sifó que dóna a la riera de Santa Coloma i permeti així que es recarregui l'aqüífer que ens abasteix. Aquesta seria una solució momentània per resoldre la situació d'aquest estiu, però no serviria per acabar amb els problemes d'abastament que pateix Santa Coloma de forma periòdica. Avui s'ha emès un ban que informa la població de l'elevada concentració de fluor existent en l'aigua de la xarxa pública a causa de l'escassetat, i en desaconsella el consum a nens i joves menors de 16 anys i persones majors de 60, i el seu ús per a la preparació de llet per als nadons.

Problemes d'abastament gairebé cada estiu

Aquesta situació es reprodueix periòdicament a Santa Coloma, gairebé cada estiu, degut a que la xarxa de subministrament d'aigua potable s'abasteix de forma exclusiva dels pous municipals, que treuen l'aigua de l'aqüífer de la riera. L'alcalde, Joan Martí, assegura que "és degut a la sobreexplotació d'aquest aqüífer, i al fet que la riera de Santa Coloma és una conca típicament mediterrània, i per tant estacional, que a l'estiu patim aquests problemes". Segons Martí, per garantir el subministrament d'aigua potable, "només hi ha una solució que realment sigui efectiva: connectar-nos a una altra font d'aigua". L'any 2006 es va plantejar la possibilitat de connectar la xarxa municipal al Pasteral, però finalment, i ja tenint el projecte redactat, l'ACA va imposar la connexió amb la dessaladora de Blanes. "Al final, no s'ha fet ni una cosa ni l'altra, tot i que l'ACA ha acabat reconeixent que l'alternativa bona és connectar-se al Pasteral, deixant de banda la dessaladora", afirma Martí.

  

Augment del nivell de fluor en l'aigua potable

A conseqüència de l'actual situació de sequera s'ha detectat, mitjançant els controls de qualitat de l'aigua que es fan de forma periòdica, un augment en el nivell de fluor, situant-se per sobre d'1,5 mg/l en l'aigua potable que se subministra mitjançant la xarxa municipal. Tot i que el fluor no és considerat com un element tòxic agut, la seva ingesta continuada pot representar un perill per a la salut del consumidor. Així, concentracions entre 0,5 i 1 mg/l protegeixen la població infantil de la càries dental, en canvi concentracions superiors a 1,5 mg/l poden suposar un risc de fluorosi dental per a la població infantil i juvenil (fins a 16 anys). Per a gent gran, concentracions superiors a 1,5 mg/l poden suposar risc de fluorosi òssia. Davant d'aquests riscos l'Ajuntament de Santa Coloma recomana que nens i joves fins a 16 anys i gent gran (majors de 60 anys) s'abstinguin de consumir aigua de la xarxa per beure o cuinar, i que la llet artificial per a nadons es prepari amb aigua embotellada (amb un màxim de contingut en fluor de 0,5 mg/l). El ban emès pel Consistori assegura no obstant que tots els colomencs podran utilitzar l'aigua per dutxar-se, rentar la roba o rentar els estris de cuina sense cap risc per a la salut.

La sequera i la falta de previsió de pluges a curt termini ha provocat que l'Ajuntament apliqui ja des de la setmana passada mesures per reduir l'ús d'aigua provinent de la xarxa pública. El Consistori ha disminuït la quantitat d'aigua apta per al consum humà que s'utilitza en la neteja de carrers, només es fa servir la que és imprescindible per motius higiènics i sanitaris; i també ha reduït considerablement la que s'utilitza per al reg dels jardins públics. A la població es recomana dutxar-se en lloc d'omplir banyeres, optimitzar l'ús dels electrodomèstics com la rentadora o el rentavaixella fent-los funcionar un cop estiguin ben plens, introduir una ampolla d'aigua a la cisterna dels vàters per reduir a la meitat el consum d'aigua, i regar flors i plantes a primera o a darrera hora del dia.


Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 34444897 bytes) in /usr/home/scfweb/www/modules/system/image.gd.inc on line 352

AdjuntMida
PDF icon BAN FLUOR 2016.pdf118.7 KB