Es presenten les jornades gastronòmiques “Ratafia al plat”

Ratafia al plat - Santa Coloma de Farners

“Ratafia al plat” és una iniciativa de la Confraria de la Ratafia i l'Associació d’Hostaleria de la Selva amb el suport de l'Ajuntament de Santa Coloma, el Consell Comarcal de la Selva i el Patronat de Turisme Costa-Brava. A més, s’emmarca en la plataforma HibriturSelva. 
“Hem apostat per unes jornades gastronòmiques amb la ratafia com a element central per la relació de Santa Coloma de Farners amb aquest licor, perquè ens representa i el seu valor de relació amb el paisatge i territori traslladat al plat del comensal”, expliquen els organitzadors. 
Els restaurants participants de Santa Coloma de Farners són Restaurant MUMM, Restaurant l'Argolla, Hotel Pinxo, Restaurant Masia Gallart, Restaurant Vent d'Aram, Restaurant Àgora, Fonda Joan, Restaurant Mas Solà i Restaurant Can Gurt. D’altra banda, també hi participen uns 25 restaurants d'arreu de la comarca de La Selva. 
Les propostes són molt variades, des de menús degustació tancats, menús oberts o menús amb una part dels plats amb ratafia. “Aquest licor cada cop és més present a la cuina, des de l’alta gastronomia fins al plats popular, ja que perfuma i aromatitza com cap altre ingredient”, expliquen els promotors. 
Els visitants podran tastar entrants com rossejat de fideus amb bolets i allioli de ratafia; amanida d’enciams amb magrana i bombó de formatge gorgonzola, nous i ratafia; o amanida de formatge de cabra amb fruits de temporada i reducció de ratafia. 
I continuar amb plats com foie gras amb teules esmicolades i reducció de ratafia; melós de vedella a la ratafia; o saltat de bolets i botifarra de ratafia amb crema de patata. Per acabar el menús, s’ofereixen postres com els borratxos de ratafia, brownie amb mousse de xocolata blanca i ratafia; o coca de ratafia amb panses de tardor; sense oblidar el “català”, el gelat de torró banyat amb ratafia. 
Les jornades tindran lloc uns dies abans i després de la 33a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners (del 6 al 9 de novembre) i inclouen activitats paral·leles com un tast avançat de ratafies i un guiatge per la ruta urbana de la ratafia. 

Ratafia al plat - Santa Coloma de Farners

Des de fa un temps els restaurants de Santa Coloma tenen plats amb ratafia a la carta per la festa i durant l’any, però aquesta és la primera vegada es crea una imatge i una campanya conjunta a través unes jornades gastronòmiques relacionades amb la ratafia per promocionar la cuina pròpia i aquest producte autòcton i popular a la comarca. L’objectiu dels organitzadors és que a llarg termini aquests plats amb ratafia siguin més presents a les cartes dels restaurants, amb més varietat i durant més dies a l’any. En resum, “que sigui un element representatiu de la cuina a la Selva”, expliquen.
El Firatast 2014, a Girona del 9 al 12 d'octubre, és un dels llocs on es donaran a conèixer les jornades “Ratafia al plat” a través d’una presentació i de l’estand de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners la cuina i la ratafia. 
Més informació de les jornades “Ratafia al plat” i menús a www.confrariaratafia.cat i www.visitlaselva.com. 
Podeu seguir l’actualitat de les jornades gastronòmiques a les xarxes socials amb les etiquetes #ratafialaplat #scfarners. 
També s’ha creat un vídeo en format time-lapse (fotogrames ràpids) per promocionar les jornades: http://youtu.be/BLVjGpGvmBw