Una Fira d’Herbes de la Ratafia complementa aquest any el 61è Concurs de Flors

Concurs de flors i fira de les herbes de la ratafia - Santa Coloma de Farners

Per tothom és coneguda la gran cultura i tradició que hi ha a Santa Coloma de Farners al voltant de la ratafia, un licor elaborat amb herbes remeieres que fins i tot té el seu concurs i la seva festa que es celebra el mes de novembre i que enguany arribarà a la 33a edició. El concurs de flors, el més antic de Catalunya, es va organitzar per primera vegada l’any 1949, a les mesures de la plaça Farners, organitzat per Marià Climent. No va ser fins l’any 1953 que va tenir continuïtat. Des de llavors, i en algunes ocasions en diferents formats, el concurs de flors no ha faltat a la seva cita anual. 
Aquest any, l’Ajuntament de Santa Coloma, la Confraria de la Ratafia, la Comissió de Flors i la Brigada Municipal han volgut impulsar conjuntament dues grans tradicions de la ciutat: les flors i les herbes de la ratafia. 
Diversos escenaris acolliran el concurs i la fira. La plaça Farners serà el centre neuràlgic on es faran la majoria d’activitats, relacionades amb la Fira d’Herbes de la Ratafia en la que s’hi podran trobar artesans, parades d’herbes, xerrades, tallers de cuina ratafiaire, d’elaboració de ratafia, un concurs d’olfacte d’herbes de la ratafia o concerts, entre d’altres. Diumenge al matí es farà una caminada per la Ruta del Rocar per conèixer les flors i herbes que s’utilitzen en l’elaboració de la ratafia. Precisament, el mes de maig és quan es comencen a recol·lectar les herbes que s’utilitzaran per fer la ratafia. 
Les flors i plantes que es presenten al concurs, estaran exposades a la capella dels Dolors de l’església parroquial. A les mesures de la plaça hi haurà el muntatge de flors i plantes que cada any es fa des de la Brigada Municipal. 
A l’Escola d’Adults, i coordinat pel Centre Municipal d’Educació, hi haurà una representació dels treballs dels nens i nenes de totes les escoles de Santa Coloma que aquest any s’inspiren en poemes de Joan Vinyoli per participar en el concurs. Per la seva banda, l’Escola Forestal farà un muntatge que transformarà la façana de l’edifici de l’Escola d’Adults. La Llar de Jubilats, la Biblioteca Joan Vinyoli o la Casa de la Paraula, també seran espais que acolliran muntatges o exposicions de flors.