Fires i festes

   Mercat Setmanal (dilluns i dissabte)

Actualment Santa Coloma de Farners acull dos mercats setmanals: els dilluns al matí, a la Plaça Farners, i els dissabtes al matí a la Plaça del Firal.

   Diada de Sant Sebastià (20 de gener)

La diada de sant Sebastià, se celebra el 20 de gener, és un dels actes populars i religiosos de més tradició de la ciutat. Diu la tradició que la pesta es va abatre sobre la vila de Tossa i els tossencs varen demanar la intersecció de sant Sebastià, prometent que anirien perpètuament tots en pelegrinatge fins a la seva capella més propera. L'epidèmia desaparegué i els vilatans compliren el seu vot. Anys després, demanaren i reberen autorització eclesiàstica per enviar un sol home en representacó de tot el poble fins a Santa Coloma de Farners. Així va néixer el Pelegrí.

A les 7 del matí se celebra una emotiva missa solemne a l'església parroquial, altar de Sant Sebastià, a Tossa. El Pelegrí, juntament amb les autoritats municipals de Tossa, els obrers de Sant Sebastià i els fidels, acompanyaran el tabernacle del sant a la capella dels Socors de Tossa, on restarà fins l'endemà tot esperant el retorn del Pare Pelegrí. En aquest moment el Pelegrí comença realment el seu pelegrinatge i es disposa a fer el camí. En el seu caminar l'acompanyaran altres persones que, com ell, viuen i creuen intensament en aquesta prometença.

Al voltant de les 6 de la tarda el Pare Pelegrí i els pelegrins que l'acompanyen arriben a Santa Coloma i són rebuts per l'alcalde i les autoritats municipals. Els pelegrins es dirigeixen a la capella de Sant Sebastià on es compleix el vot. Allí es fan les cerimònies de costum i, en acabar, el Pelegrí visita el temple parroquial. En aquest moment finalitza la primera part del pelegrinatge, la part essencial que té com a finalitat el compliment del Vot.

El dia següent i a les 7 del matí se celebra una missa a la capella de sant Sebastià de Santa Coloma. Al final d'aquesta eucaristia, els pelegrins rebran un ramet amb una branca d'olivera i una mica de marduix, com a símbol de pau i desig de bon camí. El pare Pelegrí acompanyat pels pelegrins surten de Santa Coloma i retornen cap a Tossa.

 

   Carnestoltes (febrer)

Com a moltes poblacions de Catalunya, Santa Coloma comença a tenir una festa de carnestoltes ben significativa. El seu concurs i la rua omplen els carrers de la nostra ciutat de música i colors.

   Festa del Cor de Farners (dimarts de Pasqua)

Santa Coloma de Farners té una llarga tradició de cantades de Caramelles per Pasqua, que té el seu punt culminant en la Festa del Cor que se celebra anualment el Dimarts de Pasqua, a Farners. De fet, aquesta diada és la segona festa local, i comença de bon matí despertant tota la població amb coets i petards, per després passar tota la diada a l’esplanada de Farners amb jocs infantils, missa, sardanes, cantada de caramelles, menjar i riure.

   Aplec de la Sardana (abril)

Ciutat de llarga trajectòria sardanista, que ha donat lloc a nombroses cobles (alguna de les quals encara activa avui en dia), i al nomenament de Ciutat Pubilla de la Sardana l’any 1981. Santa Coloma de Farners acull anualment el seu Aplec de la Sardana el darrer diumenge d’abril, que té lloc al Parc de Sant Salvador. 

   Mercat de les herbes i Concurs de Flors (maig)

Al mes de maig, anualment té lloc el mercat de les herbes i el concurs-exposició de flors. El concurs es va iniciar l'any 1953 per celebrar les festes del Mil•lenari. El mercat de les herbes aplega tallers, xerrades, concerts i paradetes relacionades amb les herbes remeieres.         

   Aplec de Farners (maig)

És una celebració en honor de la Verge de Farners, i consisteix en una sèrie d’actes populars i religiosos que tenen lloc a l’ermita de Farners el primer diumenge després de l’Ascensió. 

 

   Festa de la Revolta dels Segadors (maig)

L'any 2006 es va celebrar per primera vegada la Festa de la revolta dels Segadors. Amb aquesta festa es vol recordar els fets històrics que es van succeir al nostre poble i a la nostra comarca quan el poble es va alçar contra les forces de Felip IV i el comte-duc d'Olivares, originant així la Revolta dels Segadors.

La festa es composa d'activitats didàctiques i divulgatives (xerrades, debats, exposicions), i d'activitats lúdiques (jocs pels menuts, concerts, sopar popular, correfoc...).      

   Fira del pa amb tomàquet (juny)

Podreu degustar pa dels diferents flequers de Santa Coloma, sucat amb tomàquet i amanitzat amb oli d'oliva verge. Ho podreu acompanyar amb embotits locals i carn a la brasa. 

Aquesta fira té lloc a l'entorn excepcional del Parc de Santa Salvador.    

   Festa Major (24 de setembre)

La Festa Major de Santa Coloma de Farners és el dia 24 de setembre.

   Festa de la Ratafia (segon cap de setmana de novembre)

El segon cap de setmana de novembre té lloc a Santa Coloma de Farners la Festa de la Ratafia, fruit de la tradició popular i la continuitat de la elaboració de ratafia casolana. La Festa de la Ratafia ha esdevingut amb el pas dels anys una manifestació cultural que engloba molts aspectes i s'ha convertit en un referent arreu de Catalunya.Els eixos bàsics són tres: el Concurs, la Fira i la Festa de la Ratafia. El primer Concurs de la Ratafia data de l'any 1982 i es va fer amb l'objectiu de preservar la tradició de fer ratafia a les llars colomenques. Això ha propiciat la celebració de concursos d'aquest licor tan nostrat a arreu de Catalunya. Actualment es presenten al voltant de 200 ratafies al concurs de Santa Coloma de Farners vingudes de qualsevol punt imaginable.

La Fira de la Ratafia s'ha consolidat com a punt de trobada dels elaboradors d'aquest licor. Podreu trobar totes les ratafies del país. També trobareu una gran mostra de productes artesans per tota la ciutat. La fira és un gran aparador de la vitalitat del sector comercial i turístic del municipi.

La Festa de la Ratafia és una de les dates més esperades per a tots els colomencs i colomenques i atrau a gent de les comarques veïnes. La quantitat d'actes lúdics i culturals converteixen la festa en un espai de descoberta i d'aprenentatge. La Festa de la Ratafia permet gaudir d'un ampli espectre cultural.