L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha editat per primera una agenda trimestral de cultura (adjunta al final del text) del municipi que aplega tota l’activitat cultural programada. La programació, que comprèn el període de setembre a desembre de 2017, inclou teatre, concerts, exposicions d’art, conferències, tallers i xerrades per a tots els públics organitzats per l’Ajuntament i també per altres entitats, com ara Òmnium Cultural o el l’Arxiu Comarcal de la Selva.

En la roda de premsa de presentació que ha tingut lloc avui, l’alcalde de la ciutat, Joan Martí, ha afirmat que la voluntat d’aquest format és “ordenar i comunicar l’oferta cultural de qualitat de la ciutat i convertir Santa Coloma en un pol d’atracció cultural”. Martí ha insistit en el fet que aquest programa arribi “no només a Santa Coloma de Farners, sinó també a la comarca de la Selva i a totes les comarques gironines”.

Com a fet diferencial, les regidories de Cultura i de Serveis Socials de l’Ajuntament de Santa Coloma, amb la col·laboració de les entitats locals del tercer sector –Càritas Diocesana i Creu Roja Espanyola–, promouen un programa de garantia social d’accés a la cultura. Es reserven el 10% de les localitats dels espectacles de pagament per a públic infantil i familiar programats a l’Auditori, i el 10% per a la resta d’espectacles, per a famílies i persones en risc d’exclusió social. Els ciutadans es poden adreçar a l’oficina municipal de serveis socials si creuen que tenen dret a accedir al programa. En aquest sentit, Joan Martí ha declarat que “No volem que la situació econòmica sigui un impediment per accedir a la Cultura”.

Oferta molt variada

L’agenda cultural s’ha dividit en vuit apartats: arts escèniques, música, arts visuals, exposicions, cinema, cultura tradicional i popular, lletres i altres activitats:

Arts escèniques: inclou espectacles de teatre, teatre amateur, teatre infantil i familiar, música i màgia. Tots ells són espectacles de pagament que es representaran a l’Auditori.

Música: oferta musical del municipi com les barraques de Festa Major, els concerts de la Festa de la Ratafia o el concert de Santa Cecília organitzat per l’Escola Municipal de Música Josep Carbó.

Arts visuals: diferents exposicions d’artistes molt variats, com ‘Triologia blanca’ (Enric Pladevall), ‘Miscel·lània’ (Sergio Rueda)  o dibuixos d’estudi de l’artista colomenc Josep Martí-Sabé.

Exposicions fotogràfiques: s’hi podrà veure una exposició dedicada a Prudenci Bertrana a l’Arxiu Comarcal o una altra que retrata els 30 anys de l’Agrupament Escolta i Guia Roca Guillera.

Cinema: l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i l’Acadèmia del Cinema Català col·laboren per apropar al públic de la ciutat algunes de les produccions catalanes de cinema comercial i d’autor de més èxit. El Cicle Gaudí de cinema català proposa cada mes la projecció d’una pel·lícula d’estrena, habitualment en català.

Cultura tradicional i popular: en aquest apartat s’hi emmarquen els actes i manifestacions de la cultura tradicional i popular catalana de la Festa Major i la Festa de la Ratafia. Les ballades de sardanes, les cercaviles de gegants i capgrossos i el ball de l’Àliga són alguns dels actes participatius que se celebren al carrer.

Lletres: es programen tot tipus d’activitats com diferents cicles de conferències com ara el coordinat per Joaquim Carreras, director de l’Arxiu Comarcal de la Selva, sobre exilis i memòria història. També inclou actes diversos com cafès filosòfics amb el professor Josep Maria Carbó.

Altres activitats: un taller de fotografia, la festa del Castell de Farners i la xerrada i lliurament de premis dels premis ‘La Falç’ de la Revista Ressò formen aquest apartat.

Triologia blanca, la primera exposició

Demà dissabte 9 de setembre (12 del migdia), s’inaugurarà la primera de les exposicions del programa a la Casa de la Paraula (Carrer del Prat, 16). Es tracta de ‘Triologia blanca’, d’Enric Pladevall. Pladevall és un dels artistes visuals vius de major prestigi i reconeixement del país. Al catàleg de l’exposició, Rosa Maria Malet, directora de la Fundació Joan Miró, diu que l’obra de Pladevall arriba com la música als racons més sensibles dels ésser humans perquè transmet valors universals. L’artista presenta a l’exposició una conjunt de tres escultures d’enigmàtiques formes orgàniques, que donen títol a l’exposició, i una selecció de petites peces de bronze i de fusta, i cal·ligrafies en tinta sobre paper, representatives de la seva producció més recent. L’acte serà presentat per l’alcalde i regidor de Cultura, Joan Martí.

Entrades online, abonaments i descomptes

Per primera vegada també, es podran comprar entrades per Internet de localitats numerades de l’Auditori municipal, i per als actes que se celebren en altres espais de la ciutat, al web de la Casa de la Paraula: www.casadelaparaula.cat. Les localitats ja están a la venda. Els punts de venda físics seran a la mateixa Casa de la Paraula i a l’Auditori fins a una hora abans de l’espectacle. A més, s’oferiran descomptes per als actes de pagament del 10 al 25% segons el cas:

- Descompte del 10% per a usuaris amb carnet de la Biblioteca Municipal Joan Vinyoli.

Descompte del 20% per a joves menors de 30 anys amb carnet d’estudiant o Carnet Jove.

Descompte del 25% per a tots els espectacles per a jubilats i famílies nombroses.

Descompte del 25% per a alumnes de teatre de l’Escola d’Adults de Santa Coloma de Farners.

Descompte del 25% per a espectacles de música per a estudiants de l’Escola Municipal de Música Josep Carbó i d’escoles de música integrades a l’Associació Catalana d’Escoles n   de Música.

Els espectadors també podran gaudir d’importants descomptes sobre el preu de venda dels espectacles de pagament programats a l’Auditori comprant-ne els abonaments, que són personals. Els abonats tindran reserva d’una mateixa localitat per a tots els espectacles. Hi haurà tres modalitats d’abonaments:

- Cicle d’espectacles infantils i familiars: 5 espectacles x 2 entrades: 30 € (inclou 1 espectacle de màgia)

- Cicle de teatre: 8 espectacles: 80 €

- Abonament de teatre i música: 11 espectacles: 100 €

FOTOS: David Rueda / Ajuntament de Santa Coloma de Farners

AttachmentSize
PDF icon culturascf01.pdf11.97 MB
Area de govern: