Santa Coloma de Farners, en fase d'alerta de sequera

dj 01.09.2022

Santa Coloma de Farners va entrar divendres passat en fase d'alerta de sequera, segons els barems de pluviometria del Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera (PES) aprovat per Generalitat de Catalunya i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). La fase d'alerta és el primer nivell del pla, abans de les fases d'excepcionalitat i d'emergència. La declaració de la fase d'alerta ve acompanyada d'algunes restriccions i limitacions que afecten tant l'Ajuntament com la ciutadania. "Necessitem que la gent estalviï aigua", asseguren des de l'àrea de Medi Ambient.

En aquest sentit, s'estableix una limitació en el consum de 250 litres per habitant i dia. Entre l'Ajuntament i Aigües Colomenques es fa un control per comprovar que no se superi el llindar permès pel pla especial. 

També hi ha limitacions en el reg de parcs i jardins, tant públics com privats. Només es pot regar de 8 del vespre a 8 del matí, per tal de maximitzar l'eficiència. En tot cas, el reg de parcs i jardins també està limitat: a 450 metres cúbics per hectàrea i mes. En el cas dels jardins particulars, està permès regar un màxim de dos dies a la setmana.

En la neteja dels carrers, també "s'ha de fer servir l'aigua mínima i indispensable perquè la via pública estigui neta". De fet, l'Ajuntament està estudiant la possibilitat de fer la neteja dels carrers amb aigua no potable, per reservar aigua d'ús de boca. La fase d'alerta de sequera també prohibeix que els ciutadans reguin i netegin voreres i espais públics amb aigua. També està prohibit netejar el cotxe al carrer amb aigua: només està permès fer-ho en locals i en espais especialitzats.

En el cas de les piscines, només es pot utilitzar aigua per omplir una piscina nova per primera vegada o per reomplir piscines que tinguin sistema de recirculació. 

Els titulars d'aprofitaments d'aigua han de reduir el seu consum en funció de l'ús: per a usos industrials (5%), ramaders (10%), agrícoles (25%) i recreatius que impliquin reg (30%).

Des de l'Ajuntament celebren les pluges dels darrers dies, però avisen que "no és fàcil entrar i sortir de la fase d'alerta de sequera, perquè és un indicador que mira les pluviometries de les últimes setmanes i les previsions de les properes setmanes". "No en sortirem perquè hagi plogut dos dies seguits".

En paral·lel, l'Ajuntament també informa que des del dia 18 d'agost ja no es vessa aigua des del sifó del Pasteral perquè ja s'han recuperat els nivells dels aqüífers. Segons expliquen des de l'àrea de Medi Ambient: "L'abastament de Santa Coloma no es fa a través de pantans, sinó a través de pous que s'abasteixen de l'aigua de la Riera. Als estius, els aqüífers van disminuint i l'aigua no corre per la riera. Ara, amb la sequera els pous han anat perdent nivell i quan s'arriba a mínims la solució que ens dona l'ACA és obrir el sifó del Pasteral, per captar aigua del riu Ter que va cap a Barcelona i deixar-la anar a la Riera. Així es recarreguen els aqüífers i podem continuar tenint aigua. Això s'ha anat fent des del 16 de juliol fins aquest 18 d'agost, perquè els pous ja estaven en nivells normals de quan no hi ha sequera i es va tancar aquesta aixeta. Però si no segueix plovent els nivells tornaran a baixar. Si les pluges no continuen tornarem als nivells de demanar a l'ACA que obri l'aixeta del sifó del Pasteral". "Els aqüífers no s'han assecat mai, però sempre estem patint".

Historial

Altres notícies