La funció és l’1 de desembre, a les 18h, dins la programació estable de l’Auditori 2024.
És l’obra finalista al Premi AGT-Cristina Cervià a la millor producció gironina 2022/2023.
Una comèdia fresca, caòtica i catàrtica, amb tocs musicals i de stand-up, que és la carta de presentació d’aquesta jove companyia empordanesa-argentina.
L’1 de desembre de 2014, a les 18h, l’Auditori municipal de Santa Coloma de Farners acull l’espectacle teatral «Sempreviva. Una ficció administrativa». Una tragicomèdia finalista al Premi AGT-Cristina Cervià a millor producció gironina 2022/23, que suposa la carta de presentació de la companyia Grop, fundada l’any 2022. Una companyia que reivindica la creació escènica i de qualitat a les comarques gironines.
L’obra està dirigida per la Glòria Sirvent, escrita per l’autor empordanès Daniel Casanovas i interpretada per les actrius Susanna Bosch i Antonella Posso. Va ser rebre el suport de l’Auditori Teatre Espai Ter, on es va estrenar el desembre de l’any 2022. Prèviament a Santa Coloma de Farners, l’obra s’ha pogut veure a València ciutat (1,2, 3 de març de 2024) -al teatre Artea Espai- i ha fet gira, inaugurant nous cicles de teatre professional en diferents pobles de l’Empordà, com L’Armentera, Jafre, Mollet de Peralada o Vilarnadal. També s’ha pogut veure Mollet del Vallès (3 de novembre de 2024).
L’espectacle: sinopsis i temàtica – Som personatges d’una ficció escrita per algú altre?
Quan la Sempreviva descobreix que ha estat matada per l’administració, decideix anar al seu ajuntament. Allà s’hi troba l’Angustias, una funcionària un xic cremada incapaç de ressucitar-la. Juntes intentaran trobar una solució que les anirà submergint en una situació cada cop més delirant, on el passat i les identitats que allà hi representen es faran insuportables. Una comèdia fresca, caòtica i catàrtica, amb tocs musicals i de stand-up, disfressada de sàtira, que reivindica que, de tant en tant, s’ha de cremar tot per tornar a començar.
«Sempreviva. Una ficció administrativa» s’inspira en un error poc habitual: quan l’administració «mata» a un ciutadà viu. Recentment, hem conegut el cas de la catalana Elisabet Oliver. Aquest és el pretext per realitzar un viatge teatral que qüestiona les identitats que creiem representar. Tan aquelles que figuren en els nostres documents d’identitat, com aquelles que ens han vingut donades, per tradició o herència. Un viatge que passa per diferents registres, des de la comèdia de situació, fins l’stand-up, la música en viu o la meta-teatralitats. Podria semblar una sàtira contra la burocràcia -i ho és, però que va molt més enllà. En definitiva, es pregunta qui és la persona que surt al nostre document d’identitat.
La Companyia Grop: una tempesta teatral
Neix a Torroella de Montgrí (Girona) el març de 2022, de la unió de les empordaneses Susanna Bosch i Daniel Casanovas i l’argentina Antonella Posso. D’aquí que siguin una companyia empordanesa-argentina. S’uneixen amb l’objectiu de crear i teixir complicitats amb d’altres entitats culturals que fan militància cultural des dels pobles i la ruralitat. El desembre de l’any 2022, estrenen «Sempreviva. Una ficció administrativa», col·laborant amb l’Auditori Teatre Espai Ter, i són finalistes als Premis AGT. Després estrenen les peces breus «Julieta, Romeu i Julieta» (2023), una sàtira al mite romàntic, i «Cendra» (2024), una tragicomèdia familiar. Unes obres que, normalment, s’ofereixen amb col·loquis comunitaris, coordinats per la psiquiatra Clara Izquierdo, per tal de reflexionar sobre les relaciones amorosos i familiars, fent gira per desenes d’espais (locals socials, espais joves i biblioteques). També han creat, produït i realitzat visites teatralitzades, on busquen reivindicar la memòria oral i històrica.