Comença una nova temporada ratafiaire, beneficiada pel llarg episodi de pluges dels últims mesos

dl. 05.05.2025

Gran participació a les més de quaranta activitats del 12è Mercat de les Herbes de Santa Coloma de Farners

Santa Coloma de Farners ha tancat aquest cap de setmana la 12a edició del Mercat de les Herbes de la Ratafia amb un balanç molt positiu, tant per l’afluència de públic com per la participació en les més de quaranta activitats organitzades al llarg de dos dies intensos, dedicats al món de les herbes i plantes remeieres. Coincidint amb l’època de floració i recollida de les primeres plantes que s’utilitzen per a l’elaboració de la ratafia, aquest certamen simbolitza l’inici d’una nova temporada ratafiare, que enguany es veurà molt beneficiada pel llarg període de pluges dels darrers mesos. En contrast amb els darrers tres anys, marcats per una intensa sequera, els generosos episodis de pluja d’aquesta primavera han fet reviure els boscos de manera abundant, i la humitat acumulada beneficia el creixement de les herbes silvestres i plantes de la ratafia. Aquesta circumstància ha estat exposada per diversos experts que durant el Mercat de les Herbes han participat a presentacions, tallers i xerrades, amb un nombrós públic assistent.

Durant tot el cap de setmana la plaça Farners s’ha tornat a convertir en l’epicentre d’aquesta cita, que cada any aplega als amants de la ratafia, de les plantes medicinals i de les tradicions etnobotàniques, i que aquest 2025 ha teixit un relat al voltant del brodat, com a metàfora del coneixement i la paciència que acompanya la tradició de fer ratafia. S’ha ofert una programació amb ponències, tallers, tastos, espectacles i activitats familiars, presentacions de llibres i amb una gran presència de públic als concerts, les sortides guiades, les visites a jardins particulars i les parades d’herbes i planters.

El reconeixement a Pilar Recasens i Joan Rovira com a Ratafiaires de Mèrit ha estat un dels moments emotius del cap de setmana, que ha tingut espais de transmissió de coneixements sobre les herbes remeieres i la seva aplicació culinària amb experts com Evarist March, Àstrid van Ginkel, Godai Garcia, Júlia Yuste i Lluís Borrell, que han aportat noves mirades sobre el gust, l’aroma, la mitologia i l’ús culinari i medicinal de les plantes silvestres que conformen l’ànima de la ratafia.

En el marc del Mercat de les Herbes de la Ratafia també s’ha celebrat la 72a edició del Concurs i Exposició de Flors de Santa Coloma de Farners, el més antic de Catalunya, i avui a la tarda s’han lliurat els premis a les millors creacions florals.

Historial

Altres notícies