37a Festa de la Ratafia: Programació

Dissabte 3 de novembre

 

10:30 h

Pl. Farners

Sortida de la ruta guiada per l’Univers de la Ratafia, a càrrec de La Sobirana Cooperativa. Passeig per conèixer la relació entre aquest licor i els racons més sorprenents de Santa Coloma, amb tast final de les Ratafies 1842. Preu 5 € (ruta i tast ratafies 1842); cal fer inscripció prèvia a www.ratafia.cat, aforament limitat a 25 persones.  

12 h

Ajuntament

Penjada del domàs de la ratafia al balcó de l’Ajuntament, acompanyat de la percussio de la Jove Confraria i amb suca-mulla i brindis amb ratafia per als assistents

15 h

Hotel Pinxo

Primera fase del 37è Concurs de la Ratafia per escollir les millors ratafies d’entre totes les participants (activitat oberta al públic) a l’Hotel Pinxo. Només 10 passaran a la final, que es farà en el transcurs del sopar popular de la ratafia del dia 9 de novembre.

19 h

Auditori

Presentació dels principals actes i novetats de la 37a Festa de la Ratafia. Com a principal novetat, comptarem amb la presentació i tast de la Ratafia Roca Guillera, a càrrec dels membres de l’Agrupament Escolta i Guia Roca Guillera.

 


 

 

Dimecres 7 de novembre

 

19 h

Arxiu Comarcal

Xerrada i tast de Solstís, a càrrec d’Ivan Pascual, guanyador del premi al millor xocolater de l’Estat espanyol, participant al World Chocolate Masters 2018, ens explicarà la seva experiència elaborant Solstís, un bombó de ratafia que ha creat per presentar-se al campionat mundial de xocolaters, i pel qual ha tingut l’assessorament de la Confraria de la Ratafia. Activitat gratuïta; cal fer inscripció prèvia a www.ratafia.cat. Aforament limitat a 40 persones.

20 h

Arxiu Comarcal

El poeta Josep Pedrals ens presenta el seu darrer llibre Els límits del Quim Porta, el llibre que completa la trilogia d’“Els Diaris de Bolló”. 

Dijous 8 de novembre

 

19 h

Casa de la Paraula

Inauguració de l’exposició “Francisca: una dona enamorada del bosc

L’exposició reivindica la figura de la ratafiaire, bosquerola, eixarcoladora i recol·lectora d’herbes Francisca Pastells, referent que va inspirar els iniciadors de la Festa de la Ratafia.

Tot seguit, taula rodona “Saviesa popular i Festa de la Ratafia, de la Francisca Pastells a en Xavier Masó”, a càrrec d’amics i coneguts seus. Per acabar, brindis de ratafia en memòria d’ells.

21 h

C. Malva

Sortida dels confrares de la ratafia per anar a recollir el penó de la Festa i el llibre de la ratafia a casa del custodi Pere Coma (guanyador del premi ratafia local 2017), i acompanyament en processó fins a la Vela de la Ratafia de la plaça Farners.

21.30 h

Pl. Farners

Litúrgia d’inici de la Festa, amb la penjada del penó i brindis col·lectiu. Tot seguit, inici de la cercavila de la ratafia, acompanyada pels Grallers de Santa Coloma, els gegants Sol i Serena, els capgrossos d’en Francesc Rosquellas i d’en Francesc Fontdevila “Panxo”, els Trabucaires de Cassà i els Trabucaires d’en Serrallonga. Durant la ruta tindran lloc diversos espectacles de Contaminando Sonrisas.

22.30 h

Pl. Farners

Concert amb Biflats

Biflats proposen farra i fanfarra i es defineixen com la primera “catalan fanfarre” amb so de cobla. Formada per membres d’Els Pets, Pulpopop, la Principal de la Bisbal o la Flama de Farners, han vingut a revolucionar la idea que tenim de la cobla i el rock amb un espectacle sense precedents que encomana a tothom a ballar. El servei de barra anirà a càrrec de La Sega 1640.


 

Divendres 9 de novembre

 

18 h

Mesures

Pl. Farners

Activitat amb la Petita Confraria de la Ratafia. Les Aromes rebran els futurs Petits Confrares per fer el seu darrer compromís. Tot seguit, en Salvador i la Farners despertaran en Nou Verda i tindrà lloc una ruta per la plaça Farners. Per acabar tindrà lloc l’intercanvi anual d’herbes amb els Petits Confrares. Amb la col·laboració d’Àrea Cúbica.

19 h

Biblioteca J. Vinyoli

Conferència sobre l’ascenció al Kilimanjaro per part de tres socis del Centre Excursionista Farners que van assolir el cim més alt del continent africà el desembre de l'any passat. Ens parlaran de les característiques del país i de la muntanya, compartiran anècdotes i projectaran imatges de l’expedició.

21 h

Pavelló de la Nòria

Nit de gala de la Ratafia, amb sopar

En el transcurs del sopar, el jurat expert triarà les ratafies guanyadores del 37è Concurs de la Ratafia, que rebran el premi en la cerimònia que es farà després del sopar. Els membres del jurat són: Mar Calpena (periodista gastronòmica i barista), Xavier Codina (Ratafia Russet), Bernat Guixé (El Celler de Can Roca), Paula Molés (periodista gastronòmica) i Natàlia Roig (sommelier).

En finalitzar, tindrà lloc l’acte de nomenament de nous i noves confrares i del confraressa d’honor, que aquest any serà per a la colomenca Magda Tolosa.

A continuació, actuació del Comando Impro amb un espectacle exclusiu per al Sopar de la Ratafia, a partir d’improvisacions basades en les demandes del públic a càrrec de Judit Martín, Mònica Ballesteros, Sam Gutiérrez i Sandra de la Prada,


Menú del sopar: amanida amb patates d'Olot, daus de vedella amb bolets, pa, vi, aigua, cafè i ratafia. Preu: 15 €. El sopar serà servit per la Colla Gegantera. Els tiquets són numerats i es venen a: Can Net, Papereria Roger i La Gasela. (Hi haurà opció de menú per a persones amb intoleràncies o altres dietes. Caldrà especificar-ho al moment de comprar el tiquet).

23.00 h

Nit de festa amb ratafia al Keops.


 

Dissabte 10 de novembre

 

Durant tot el dia

Mercat de productes artesans i de proximitat pels carrers del centre. A més, sota les Mesures tindrà lloc el mercat del rest i a la plaça Firal el mercat setmanal. Exposició sobre els 50 anys de la revista Ressò al local d’Omnium la Selva (c. Anselm Clavé, 2) i a l’Arxiu Comarcal exposició de fotografies del fons Vilallonga en 3D.

Vela de la Ratafia

Pl. Farners

Com a novetats principals podreu trobar les ratafies de Santa Coloma amb valor afegit: la Roca Guillera, la Corriols i la Ratafia Malhivern, a banda de la tetralogia de ratafies 1842 de Santa Coloma (Clàssica, Nou Verda, Vuit Porrons i de Cireres). També podreu trobar el vinagre de ratafia Virat i la pomada Panxo, el domàs i el got col·leccionable de la Festa, samarretes, a més dels llibres Els colors de la ratafia, d’Anna Selga, i Petita història de la Festa de la Ratafia, amb il·lustracions de Pilarín Bayés.

Pl. Farners

Espai Xics.  Es tracta d'un espai que permet als visitants participar en activitats i aprendre a jugar a diferents jocs. Hi participen: Can Net Jocs, Dana Belly Art i El Ninot.

Casa de la Paraula

Exposició “Francisca: una dona enamorada del bosc”, sobre la ratafiaire, bosquerola i recol·lectora d’herbes colomenca que va inspirar els impulsors de la Festa i Mostra de totes les ratafies presentades al 37è concurs.

Com a novetat, espai de presentació de les novetats ratafiaires obert a tots els productors de Catalunya.

Vela de la Ratafia

Pl. Farners

Mostra explicativa de destil·lació d’aiguardent, a càrrec dels mestres aiguardenters Joan Pujades i Tomàs Bosch (Priorat - Terra Alta).

Ratafiarium

Pl. Firal

Mostra de productes gastronòmics elaborats amb ratafia. Hi podreu tastar i comprar productes com xuixos, magdalenes, galetes, bunyols… tot elaborat amb ratafia.

9.30 h

Parc de Sant Salvador

L’Evarist March (Naturalwalks i El Celler de Can Roca) ens convida a descobrir la riquesa botànica de l’entorn del parc de Sant Salvador amb una caminada molt pedagògica. En acabar, juntament amb el sommelier Carles Aymerich (millor sommelier d’Espanya 2009), tindrà lloc un maridatge de plantes i flors amb ratafia. Preu 5 € (caminada i tast posterior), cal fer inscripció prèvia a www.ratafia.cat. Aforament limitat a 25 persones.

Plaça de l’Ajuntament

Inici de la Gimcana Juvenil organitzada pels Truc 2 de l’AEiG Roca Guillera: un matí de reptes, jocs i proves amb premis molt especials per l’equip guanyador. Cal inscriure’s abans del 3 de novembre a www.ratafia.cat en equips de 4-6 persones; preu 5€ per persona. Els beneficis aniran destinats al projecte d’intercanvi cultural amb el Nepal que impulsen els i les joves de Truc 2.

11 h

Arxiu

Maridatge de flors amb ratafia, a càrrec d’en Carles Aymerich. Una mirada singular i original que combina, al paladar, el paisatge vegetal i la història a través de la ratafia.Ens transportaran al territori a través de les aromes i sensacions en boca. Preu 5 € (tast caminada anterior), cal fer inscripció prèvia a www.ratafia.cat. Aforament limitat a 25 persones.

Vela de Circ

Pati de la Salle

Espectacle amb Mr. Stromboli. És un firaire, un xerraire venedor d’elixirs miraculosos que recorre pobles i fires presentant els seus invents i els seus fenòmens. Amb el seu carro ple d’andròmines, ens presenta la bella dama, que de tant menjar escaiola es va convertir en au i a qui propulsarà en el divertit número del canari canó, o el simi que va recollir a Borneo i a qui ha ensenyat a fer trucs de màgia.

Casa de la Paraula

Presentació de l’edició 2018 de la Ratafia Corriols, a càrrec de la Plataforma No a la MAT Selva, i brindis col·lectiu per celebrar l’anul·lació del ramal.

Tot seguit, presentació i tast de les Perles de ratafia Raiers, ratafia esferificada, a càrrec d’Àngel Portet, de Licors Portet.

11.30 h

Casa de la Paraula

Sortida de la ruta guiada per l’Univers de la Ratafia, a càrrec de La Sobirana Cooperativa. Passeig per conèixer la relació entre aquest licor i els racons més sorprenents de Santa Coloma, amb tast final de les Ratafies 1842. Preu 5 € (ruta i tast ratafies 1842); cal fer inscripció prèvia a www.ratafia.cat, aforament limitat a 25 persones.  

12 h

Mesures

Pl. Farners

Creació de dansa "TERRA", coreografiada per Maria Buenavida i Paula Rísquez, a càrrec de maGRAna, un grup de joves ballarins i ballarines nascut al centre de dansa D'Art de Santa Coloma de Farners.

Vela de Circ

Pati de la Salle

Taller de circ amb materials reciclats, a càrrec de Contaminando Sonrisas. Descobrirem diferents disciplines del món del circ per despertar la imaginació i creativitat de petits i grans.  Apte per totes les edats.

Casa de la Paraula

Presentació i tast de la Ratafia Roca Guillera elaborada amb herbes i plantes de l’entorn seguint la recepta de la ratafiaire Francisca Pastells.

12.30 h

Arxiu

Xerrada “Els secrets de la ratafia, preguntes i respostes”, a càrrec de Josep Escudero, enginyer agrònom i expert en ratafia i altres licor, professor de l’Escola de Viticultura d’Espiells (Penedès). Quines són les bases indispensables per elaborar una ratafia com cal? Activitat gratuïta; cal fer inscripció prèvia a www.ratafia.cat. Aforament limitat a 25 persones.  

Casa de la Paraula

Presentació i tast de la infusió de ratafia TeGust amb begudes vegetals, a càrrec de Josep Mascarós.

13 h

Vela de la Ratafia

Pl. Farners

Demostració pràctica de destil·lació de vi per obtenir l’aiguardent per fer ratafia, a càrrec de Joan Pujades (celler Mas la Caçadora) i Tomàs Bosch.

14 h

Casa de la Paraula

Lliurament de premis del concurs d'aparadors, a càrrec de l'Associació de Comerciants.

16 h

Pl. Firal

Circuit de ponis. Ho organitza: Club Hípic Natura a Cavall.

16 h

Mesures

Pl. Farners

Creació de dansa "TERRA", coreografiada per Maria Buenavida i Paula Rísquez, a càrrec de maGRAna, un grup de joves ballarins i ballarines nascut al centre de dansa D'Art de Santa Coloma de Farners.

Arxiu

Xerrada “Farmaciola d’hivern”, a càrrec de Judith Ramírez, del projecte “Les Remeieres” de l’Associació Etnobotànica Rusticana. Entre molts remeis casolans per a aquest hivern, també s’explicarà el secret de com fer la popular “pomada Panchu”. Activitat gratuïta; cal fer inscripció prèvia a www.ratafia.cat. Aforament limitat a 25 persones.

16.30 h

Pavelló de la Nòria

El Pot Petit presenta “La gran festa!”, un concert amb el format gran amb el qual gaudirà de valent tota la família! Entrada gratuïta. Aforament limitat a 1.000 persones.

Pavelló de la Nòria

Plantada de gegants amb colles convidades.

17.00 h

Arxiu

Taller-tast Girona Excel·lent maridat amb ginebres gironines a càrrec de Pep Nogué i Gin Nut, Gin Volcànic & Botànics Russet. Activitat gratuïta, aforament limitat a 25 persones; cal inscripció prèvia a www.ratafia.cat.

Mesures

Pl. Farners

Creació de dansa "TERRA", coreografiada per Maria Buenavida i Paula Rísquez, a càrrec de maGRAna, un grup de joves ballarins i ballarines nascut al centre de dansa D'Art de Santa Coloma de Farners.

C. Centre, 45

Demostració d’elaboració de neules artesanes davant de la Pastisseria Trias.

Vela de circ

Pati de la Salle

Concert dels combos de l’Escola Municipal de Música Josep Carbó.

18.30

C. Verge Maria, 9

Concert de la banda gironina de funk-rock She’s Crazy davant del Casal Popular Independentista La Sega 1640.

Pavelló de la Nòria

Cercavila de gegants amb les colles de Maçanet, Vic (carrer Riera), Beguda alta, Gegants del Pi de Barcelona, Tordera, Riudarenes i de Santa Coloma de Farners. Recorregut: ctra. de Sant Hilari, Pl. de l’Ajuntament, passeig Sant Salvador, Noguer, Anselm Clavé, Josep Carós, i plantada al carrer Frederic Clascar. Continuarà pel carrer Hospital, plaça Bisbe Gotmar, Pare Lluís Rodés, passeig Sant Salvador i fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament, on es farà el ball final amb totes les colles.

19 h

Vela de circ

Pati de la Salle

Concert amb Balkan Paradise Orchestra. Fanfàrria inusual, original i explosiva​ que fusiona música balcànica i altres estils amb una banda formada exclusivament per dones. Final de concert amb cercavila.

20.30 h

Pl. de la Pau

Ball de purificació de les herbes a càrrec de la Confraria Jove. Tot seguit ball de diables amb els Diables d’en Pere Botero.

21.00 h

Auditori

Obra de teatre Brindis. Un text de Frank Bayer posa contra les cordes un candidat a l'Alcaldia que ha de fer callar un amic per no veure compromesa la seva brillant carrera política. Cia. La Gàrgola, dirigit per Cristina Cervià.

Pavelló de la Nòria

1r Sopar de Joves de la ratafia. Menú: Arròs mar i muntanya, botifarra a la brasa, pa, vi, aigua i xarrup de ratafia. Preu: 8€, tiquets a la venda a Can Net. Organitza La Bulla.


Tot seguit, concert de El Pony Pisador (entrada gratuïta). Ens torna a visitar el grup de música folk i d’arrel que fusiona música irlandesa amb les sonoritats del country, el bluegrass i la música mediterrània. Concert desenfadat i gamberro, de cançons carregades d’humor i ironia.

00 h

Pavelló de la Nòria

Ball de la Ratafia amb A Granel (últim concert!), Smoking Souls i Allioli (entrada gratuïta). 

Diumenge 11 de novembre

 

Durant tot el dia

Mercat de productes artesans i de proximitat pels carrers del centre. Exposició sobre els 50 anys de la revista Ressò al local d’Omnium la Selva (c/ Anselm Clavé, 2) i a l’Arxiu Comarcal exposició de fotografies del fons Vilallonga en 3D.

Vela de la Ratafia

Pl. Farners

Com a novetats principals podreu trobar les ratafies de Santa Coloma amb valor afegit: la Roca Guillera, la Corriols i la Ratafia Malhivern. A banda de la tetralogia de ratafies 1842 de Santa Coloma (Clàssica, Nou Verda, Vuit Porrons i de Cireres), també podreu trobar el vinagre de ratafia Virat i la pomada Panxo, el domàs i el got col·leccionable de la Festa, samarretes, a més dels llibres Els colors de la ratafia, d’Anna Selga, i Petita història de la Festa de la Ratafia, amb il·lustracions de Pilarín Bayés.

Pl. Farners

Espai Xics.  Es tracta d'un espai que permet als visitants participar en activitats i aprendre a jugar a diferents jocs. Hi participen: Can Net Jocs, Dana Belly Art i El Ninot.

Casa de la Paraula

Exposició “Francisca: una dona enamorada del bosc”, sobre la ratafiaire, bosquerola i recol·lectora d’herbes colomenca que va inspirar els impulsors de la Festa i Mostra de totes les ratafies presentades al 37è concurs.

Com a novetat, espai de presentació de les novetats ratafiaires obert a tots els productors de Catalunya.

Vela de la Ratafia

Pl. Farners

Mostra explicativa de destil·lació d’aiguardent, a càrrec dels mestres aiguardenters Joan Pujades i Tomàs Bosch (Priorat - Terra Alta).

Ratafiarium

Pl. Firal

Mostra de productes gastronòmics elaborats amb ratafia. Hi podreu tastar i comprar productes com xuixos, magdalenes, galetes, bunyols… tot elaborat amb ratafia.

Pl. Firal

Circuit de ponis. Ho organitza: Club Hípic Natura a Cavall.

 

8 h

Parc de Sant Salvador

7a Cursa de la Ratafia (una de 25 km i una altra d’11 km). Ho organitza: Club Olímpic Farners.

9 h

Pl. Farners

Despertada amb els Trabucaires de Cardedeu. Recorregut pel centre per donar el bon dia

10.00 h

C. Centre, 45

Demostració d’elaboració de neules artesanes davant de la Pastisseria Trias.

11.00 h

Vela de circ

Pati de la Salle

Espectacle “Bufasons”, de Xavi Lozano, el músic capaç de trobar un instrument de vent en qualsevol objecte de la nostra vida quotidiana: cadira, valla, bicicleta, regadora… ens oferirà un concert carregat d’humor i temes propis acompanyat de bons músics en un escenari ideal.

Arxiu

Xerrada “El vermut i Reus” i tast del vermut Cori, a càrrec de Joan Tàpies, director del Museu del Vermut de Reus. Activitat gratuïta, aforament limitat a 25 persones; cal inscripció prèvia a www.ratafia.cat.

Casa de la Paraula

Presentació del cremat de ratafia, a càrrec de Miquel Altadill de les Ratafies de l’Avi Guillem.

12 h

Vela de circ

Pati de la Salle

Taller de circ amb materials reciclats, a càrrec de Contaminando Sonrisas. Descobrirem diferents disciplines del món del circ per despertar la imaginació i creativitat de petits i grans.  Apte per totes les edats.

Casa de la Paraula

Presentació de les ratafies casolanes d’edició limitada que no estan a la venda elaborades per la Confraria de la Ratafia: la Ratafia Llibertat, que serà entregada a totes les persones exiliades o preses per la repressió de l’Estat espanyol; la Prat de la Riba, inspirada en la recepta del s. XIX del president de la Mancomunitat, i la Ratafia Waterloo, feta a partir de la recepta també del s. XIX de l’avi del MHP Carles Puigdemont.

12.30 h

Arxiu

Tast de productes alimentaris "Recordant la ratafiaire Francisca”, per Eixarcolant. Degustació de diferents preparats alimentaris inspirats en la figura i les receptes de la Francisca Pastells, eixarcoladora i ratafiaire cabdal, a càrrec del col·lectiu Eixarcolant (Igualada). Preu: 2 €, aforament limitat a 25 persones; cal inscripció prèvia a www.ratafia.cat.

Casa de la Paraula

Presentació de la Ratafia Malhivern 2018, reedició de la ratafia homenatge a en Francesc Pla, solidària amb l’ONG Health us Nepal.

 

Tot seguit, presentació de la Ratafia Ca Roman, la ratafia radicalment artesanal de Rasquera (Ribera d’Ebre), a càrrec de Glòria Padrós.

16 h

Arxiu

Taller d’espècies de la ratafia, a càrrec de Carme Bosch, de l’Escola de les Flors de Cassà de la Selva. Descobrirem tots els secrets dels ingredients més aromàtics i desconeguts de la ratafia catalana i tastarem infusions de les principals espècies: canyella, clau, cardamom, nou moscada i vainilla. Preu: 2 €, aforament limitat a 25 persones; cal inscripció prèvia a www.ratafia.cat.   

17 h

Arxiu

Còctels amb ratafia, a càrrec de Damià Mulà, referent de l’escena coctelera barcelonina i professor d’aquest art al CETT (UB), ens presentarà diverses elaboracions fetes amb ratafia i els participants faran el còctel Músic Líquid (amb ratafia) que s’emportaran a casa dins d’un petit porró. Preu: 2 €; cal fer inscripció prèvia a www.ratafia.cat. Aforament limitat a 25 persones.

18 h

Jardí de la Ratafia

C. Lluís Món

Transformació de les herbes dels Petits Confrares en l’essència de la Confraria Jove.

Tot seguit, adjudicació d’herbes als nous Petits Confrares. En Nou Verda lliurarà els sac d’herbes i el diari a cada Petit Confrare nou. Per acabar, en Salvador i la Farners posaran a dormir en Nou Verda fins a l’any vinent.

Arxiu

Tast de les ratafies 1842 i jocs sensorials per aprendre a degustar una ratafia, a càrrec de la Confraria de la Ratafia. Activitat gratuïta, aforament limitat a 25 persones; cal inscripció prèvia a www.ratafia.cat.   

19 h

Vela de Circ

Pati de la Salle

Concert d’Alidé Sans en el qual oferirà, entre altres, cançons del seu darrer treball Henerècla. Música mestissa amb sons electroartesanals tot creant una sinergia natural entre dues llengües: música i occità (aranès).

20.30 h

Vela de la Ratafia

Pl. Farners

Litúrgia de tancament de la 37a Festa de la Ratafia amb la despenjada del penó, i recorregut que durà a la casa del custodi (persona guanyadora del premi de millor ratafia local d’enguany).


 

Area de govern: