El Departament d'Agricultura crema els perers d'una finca de Santa Coloma, afectats per una plaga de foc bacterià

dv. 16.06.2017
El Laboratori d’Agricultura i Sanitat Vegetal de Catalunya ha confirmat la detecció d'un focus de foc bacterià (Erwinia amylovora) que ha afectat una finca de pereres de Santa Coloma de Farners, darrere del Mas Solà. El número de parcel·les afectades suma en total una superfície de 14,39 hectàrees.
D'acord amb el protocol establert per a la prevenció i lluita contra aquesta plaga, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha arrencat ja i procedeix a destruir per incineració tots els arbres de les parcel·les afectades. La crema es fa amb les màximes precaucions i amb la col·laboració dels Bombers, Agents Rurals, Policia Local i propietaris de la zona. A més, s’ha establert una zona de seguretat d’un quilòmetre al voltant dels focus, on s’estan prenent mostres de totes les plantacions de pera i poma, així com dels vivers, per determinar si hi ha més afectacions.
D’altra banda, s’han immobilitzat les arnes d’abelles en un radi de 3 quilòmetres, ja que les ferides provocades per les abelles al pol·linitzar les flors és una via ràpida de transmissió de la malaltia.
El DARP està actuant amb celeritat i contundència amb la finalitat de poder mantenir tota la demarcació de Girona lliure d’aquesta perillosa plaga que afecta els fruiters.
Què és el foc bacterià?
El foc bacterià és una plaga provocada pel bacteri Erwinia amylovora que ataca les plantes (no afecta a les persones) i que és present a la major part dels països europeus. Catalunya té el status de zona protegida, ja que està lliure d’aquest bacteri, excepte en 5 comarques de la demarcació de Lleida.
Aquesta plaga afecta les plantacions de perera, pomera, codonyer i nesprers, així com diverses plantes ornamentals i silvestres de la família de les rosàcies.
Les primeres infeccions solen aparèixer a la primavera i es propaga molt ràpidament a través de les ferides provocades per les abelles al pol·linitzar les flors o per gelades i pedregades, ja que no es disposen de productes fitosanitaris curatius (els antibiòtics no estan autoritzats en agricultura).
Els danys causats poden ser molt greus, ja que, especialment en perera, el foc bacterià pot produir la mort de la planta afectada en un període molt curt de temps.
Campanya intensiva de vigilància i prospecció
El Servei de Sanitat Vegetal del DARP realitza anualment àmplies prospeccions a tot el territori per a detectar aquesta plaga, que enguany es van iniciar el passat mes de maig. En aquesta tasca compta amb la col·laboració dels tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal i de la Universitat de Girona.
Aquesta intensa activitat de prospecció i vigilància es complementa amb una àmplia campanya informativa al sector agrícola i als productors i comerciants de plantes.
Deteccions de la plaga del foc bacterià a Catalunya
A Catalunya, els primers focus d’aquesta plaga van ser detectats a la comarca del Segrià els anys 1998 i 1999. El 2003 i el 2006 es van detectar focus a la comarca de la Cerdanya, el 2007 a la del Gironès i des del 2013 diversos focus a la demarcació de Lleida, cosa que va provocar la sortida de la zona protegida de 5 comarques (Segrià, Noguera, Garrigues, Urgell i Pla d’Urgell).
El 2013 es va produir un focus al municipi de Torroella de Montgrí, a Girona. Des d’aquell any no s’havia detectat cap nou focus a la demarcació i, passats dos anys, el focus es va considerar totalment eradicat.

Historial

Equipament: AUDITORI

Altres notícies