El I Festival Domini Màgic de poesia (4 i 5 d'abril) obrirà els actes de l'Any Vinyoli

L’Any Vinyoli neix amb la voluntat de difondre l’obra i la figura de Joan Vinyoli arreu de Catalunya i els territoris de parla catalana. Aquesta commemoració té com a objectiu principal impulsar la relectura i l’actualització de la seva obra i el seu llegat mitjançant la participació dels creadors i les institucions de la cultura i de l’ensenyament, així com els mitjans de comunicació.
L’Any Vinyoli comptarà amb la participació de totes aquelles persones que representin entitats que poden aportar elements a la commemoració i aquells professionals que han destacat pel coneixement i la divulgació de l’obra del poeta.
La comissió de la commemoració està formada per:
- Hble. Sr. Ferran Mascarell, conseller de Cultura, que actua com a president
- Sr. Jaume Ciurana, tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona
- Sr. Albert Vinyoli, fill del poeta com a representants de la família
- Sr. Carles Duarte, director del CONCA
- Hble. Sr. Antoni Solà, alcalde de Santa Coloma de Farners i diputat de Cultura de la Diputació de Girona
- Hble. Sr. Joan Català, alcalde de Begur
- Sr. Àlex Susanna, director de l'Institut Ramon Llull i amic personal del poeta
- Dra. Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes
- Dr. Francesc Parcerisas, degà de la Institució de les Lletres Catalanes
- Sr. Joan Guitart, exconseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amic personal del poeta
- Dra. Margarita Casacuberta, directora de la càtedra Joan Vinyoli
- Sr. Pep Solà, autor de la biografia del poeta
- Sr. Xavier Folch, editor de la poesia completa de Vinyoli
 
La Institució de les Lletres Catalanes impulsarà les activitats de l’Any Vinyoli, que tindrà com a comissari l’escriptor Jordi Llavina, nomenat pel conseller de Cultura.
 
Joan Vinyoli 
Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) és un dels més grans poetes en llengua catalana del segle XX, i, probablement, la veu lírica més influent en tota la literatura posterior a ell. La seva obra respon a criteris d’una elevada exigència formal i moral.
Als quatre anys es va quedar orfe de pare i amb la seva mare es van instal•lar a Sant Joan Despí. Als vuit anys van tornar a viure a Barcelona, on va estudiar a l'escola dels Jesuïtes del carrer de Casp. A partir d'aleshores, va estiuejar a la població de Santa Coloma de Farners. L'any 1930 va entrar a l'editorial Labor, on va treballar fins l'any 1979. Durant la guerra civil, fou destinat a la Inspecció de Centres de Reclutament de la zona republicana. Vinyoli va exercir, ja en la maduresa, com a traductor de l’alemany. En aquest sentit, les seves versions de Rilke són d’una altíssima vàlua literària.
Vinyoli va ser reconegut amb diversos premis literaris, com el de la Crtítica de Serra d’Or (1976, 1977, 1981 i 1985), el Premio Nacional de las Letras (1985) i el Ciutat de Barcelona (1985)