El president Carles Puigdemont serà nomenat Confrare d'Honor de la 35ª Festa de la Ratafia

dt. 25.10.2016

La Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, proclamarà aquest any el President de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, com a Confrare d’Honor, la màxima distinció que dóna aquesta entitat “a aquelles persones que a través de les seves accions i del seu caràcter sintetitzen, com la ratafia, els valors del nostre país: seny, respecte, decisió, valentia i lleialtat”. Se l’investirà Confrare d’Honor “per la tasca que està duent a terme com a president i per l’interès que ha demostrat per estar al costat dels ciutadans i de les seves entitats”. I també perquè Puigdemont té certa vinculació amb el món de la ratafia a través de la seva família: fins fa uns anys la pastisseria Puigdemont d’Amer, elaborava la seva pròpia ratafia a partir d’una recepta del segle XIX o potser fins i tot més antiga, que es diu que podria provenir dels monjos benedictins del monestir de Santa Maria d’Amer i que ja elaborava l’avi, Xavier Puigdemont. La pastisseria Puigdemont, actualment capitanejada pel germà del president, Francesc Puigdemont, elabora pastissos de ratafia i d’altres productes que incorporen aquest licor com a ingredient primordial.

La Confraria de la Ratafia ho ha fet públic avui durant la presentació de la 35a edició de la Festa de la Ratafia, que tindrà lloc a Santa Coloma de Farners del 10 al 13 de novembre, en un acte a la Diputació de Girona que ha comptat amb la presència de Miquel Noguer, vicepresident de la Diputació; Xavi Amat, secretari de la Confraria de la Ratafia; i Joan Martí, alcalde de Santa Coloma de Farners. Amat ha explicat que “Enguany celebrem els 35 anys de la Festa de la Ratafia, pensem que tenir el privilegi que el President del nostre país en sigui el Confrare d’Honor és un orgull per la nostra Festa, pel nostre poble i pel nostre país”. Martí ha assegurat que "la Festa de la Ratafia és una magnífica oportunitat per integrar la tradició més arrelada amb l'esperit d'innovació constant que tenim els catalans". I Miquel Noguer ha volgut destacar que “és precisament el suport de la confraria a l’Ajuntament i la involucració de tot un poble el que fa que aquesta festa hagi arribat ja al 35è aniversari i que, de fet, no tingui aturador”, i ha afegit que la festa “és un orgull no només per a Santa Coloma sinó per a tota la demarcació ja que representa un aparador a nivell de país i fins i tot internacional, perquè dóna a conèixer un determinat licor, una determinada comarca i país, i esdevé un referent turístic de casa nostra, que va més enllà de la neu i del sol i platja”.

Carles Puigdemont serà el quart Confrare d’Honor investit per la Confraria de la Ratafia. El primer va ser Xavier Russet, de Ratafies Russet, l’any 2013; el segon, el conegut personatge radiofònic Senyor Marcel·lí, al 2014; i Josep Roca, d’El Celler de Can Roca, ho va ser l’any passat.

L’acte de nomenament del Confrare d’Honor tindrà lloc en el marc de la 35ª Festa de la Ratafia, el divendres 11 de novembre a partir de les 9 del vespre, en el transcurs del sopar popular, en què es triaran les ratafies guanyadores del Concurs de la Ratafia i es nomenaran els nous confrares.

La Festa, que s’inaugurarà oficialment el dijous dia 10, s’allargarà fins el diumenge 13. Entre les principals novetats d’aquesta 35ª edició destaquen l’Espai Remeier, que inclourà una desena de parades d’artesans remeiers vinguts d’arreu, al pati de la Llar de Jubilats; l’exposició “La Ratafia a Santa Coloma” que repassa la relació de la ciutat amb aquest licor des de Francesc Rosquellas, i el paisatge humà ratafiaire des del segle passat, i que inclou 40 retrats de dones que han fet ratafia des de finals dels 1800; hi haurà també un Congrés tècnic de ratafies; es podrà adquirir el pack 1842 amb les noves ratafies Malhivern (homentatge a Francesc Pla) i Fra Valentí (la ratafia amb la recepta més antiga); i hi haurà fira artesanal i de productes de temporada, tallers per aprendre a fer ratafia i a cuinar-ne, exposicions, activitats infantils, concerts per a petits i grans, tastos, xerrades, ponències, activitats al carrer, espai Ratafiàrium de productes gastronòmics elaborats amb ratafia, foodtrucks i espectacles teatrals, musicals i de dansa. Seran en total 71 activitats que es desenvoluparan al llarg de 4 dies. Com a fira de promoció de la ratafia, comptarà amb la presència de totes les marques comercials d’aquesta beguda de Catalunya. I també com a novetat d’aquest any cal destacar el llibre d’edició limitada “Petita història de la Festa de la Ratafia” amb textos de Carme Gasull i il·lustracions de Pilarín Bayés, que es presentarà el divendres 11 de novembre a les 6 de la tarda, a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma..

La Festa de la Ratafia, iniciada el 1982, ha esdevingut un aparador nacional, i fins i tot internacional, on es mostra tot allò que envolta aquest licor. Va néixer com una petita festa que volia retre homenatge a aquest licor d’herbes i, any rere any s’ha anat consolidant i ha anat creixent fins que actualment s’hi registren uns 30.000 visitants. En gran mesura això ha estat possible gràcies a la participació dels colomencs, que han volgut mantenir viva aquesta tradició, fent de Santa Coloma un referent del món ratafiaire.

L’eix central de la Festa és el Concurs de la Ratafia, el més antic dels que se celebren a Catalunya i el que gaudeix de més participació; l’any passat s’hi van presentar 212 propostes. La primera fase tindrà lloc el dissabte 5 de novembre, a les 3 de la tarda, a l’Hotel Pinxo. En una activitat oberta al públic, s’escolliran les 10 ratafies que passaran a la final, que es celebrarà el dissabte dia 11 durant el sopar popular.

La litúrgia de la Ratafia

La Confraria de la Ratafia va introduir el 2013 els actes litúrgics, uns rituals que marquen l’inici, els moments més importants i també el final de la Festa de la Ratafia. La processó, que dóna dijous el tret de sortida als actes festius, comença amb la recollida del penó i el Llibre Sagrat de la Ratafia a la casa del custodi, per portar-lo fins a la Vela de la Ratafia. Divendres té lloc la cerimònia de nomenament dels guanyadors del Concurs de la Ratafia, així com la investidura dels nous confrares i del confrare d’honor. El diumenge és el torn del nomenament dels petits confrares i també de la processó de clausura.

El Llibre Sagrat de la Ratafia conté els textos litúrgics de la festa, a més d’un recull de persones i entitats que hi han col·laborat durant molts anys. Hi ha també receptes secretes per fer ratafia, remeis per elaborar amb herbes, mapes d’ubicacions de les millors herbes de la comarca de la Selva o consells per escollir els millors aiguardents. El penó simbolitza la festa, el punt de connexió entre el poble i els esperits de la ratafia. El seu enlairament a la plaça Farners obre la porta a tres dies de festa i celebració.

El PROGRAMA de la Festa de la Ratafia

Historial

Àrea de govern: Educació
Equipament: CEMENTIRI

Altres notícies