Es localitza la pedra de lliura (o contrapès) de la gran premsa de biga que es va trobar i restaurar

Premsa de biga - Santa Coloma de Farners

Can Déusiau és una de les cases que va ser destruïda el 14 de maig de 1640 arran dels fets de la Guerra dels Segadors a la capital de la Selva, tot i que sembla que la premsa va sobreviure a la terrible destrucció ordenada pel virrei, fet que porta a pensar que encara hi ha més descobriments per fer. L’edifici que acollia la premsa fou construït el 1635 i estava situat a l’actual carrer Verge Maria de Santa coloma de Farners, en ple nucli històric. Fa poc es va presentar la restauració de la premsa encarregada al restaurador colomenc Marc Valls. La premsa, d’època medieval i datada a principis del S. XV, constitueix una peça de gran valor històric i patrimonial i el seu estudi pot ajudar molt a la comprensió del que va ocórrer a la població durant els transcendents fets del S. XVII. A més de ser restaurada, la premsa està permanentment exposada al mateix terreny on hi havia hagut la casa.
Per altra banda, tot sembla indicar que aquesta va ser una premsa que s’utilitzava per fer vi ja que en aquella època a Santa Coloma de Farners no hi havia olivera i, en canvi, si que hi havia molta vinya. Per altra banda, en un document notarial de compra-venda de la casa datat del 1693, s’indica que juntament amb l’immoble es traspassa una ‘premsa de vi’. 
En la segona fase de les excavacions arqueològiques s’ha localitzat i recuperat, entre altres troballes, l’espectacular pedra de lliura o contrapès d’aquesta gran premsa. També s’han trobat  estrats arqueològics dels segles XV i XVI.
Els treballs arqueològics els està duent a terme l’empresa Atri Cultura i Patrimoni sota la direcció de l’arqueòleg Joan Llinàs.  
 Premsa de biga - Santa Coloma de Farners  Premsa de biga - Santa Coloma de Farners
 Premsa de biga - Santa Coloma de Farners  Premsa de biga - Santa Coloma de Farners