Festa de la Revolta dels Segadors

dj. 06.06.2013
Amb la Festa de la Revolta dels Segadors, en ple segle XXI, Santa Coloma de Farners té més presents que mai els fets viscuts el segle XVII quan el poble es va negar a donar allotjament a les tropes del comte-duc d’Olivares, ministre de Felip IV. Aquesta negativa va portar fins a la capital de la Selva l’agutzil reial, Monrodon. El poble es va veure sotmès i humiliat pels soldats. El terç estava format per 16 companyies, més de 1000 boques per alimentar en una població que era de 900 habitants. Davant d’aquesta situació la revolta era imminent i el 30 d’abril de 1640, Monrodon va ser assassinat. Com a resposta, les tropes de Felip IV van cremar cases, masies i l’església en una clara voluntat de fer desaparèixer la població, de reduir-la a les cendres, però els colomencs van plantar cara a les tropes reials donant inici a la Guerra dels Segadors, preludi de la guerra Successió. Després dels successos de 1640 a Santa Coloma de Farners, la Junta de Ejecución, Consejo de Aragón va resoldre “Es necesario que se borre la memoria de Santa Coloma de Farnés donde se han cometido excesos tan indignos en vasallos de Su Majestad, y se elimine de los libros de la provincia”.

cartell_w.jpg

L’escriptor i advocat colomenc Quim Torra, que va ser pregoner de la Festa Major de Santa Coloma de Farners l’any 2011, va titular el seu pregó “La mirada dels segadors” manifestant que “si mai algú us pregunta perquè us sentiu orgullosos de Santa Coloma contesteu-li que us miri els ulls, perquè en ells hi veurà la mirada de la història, de la vida i de la llibertat. Tots els colomencs som fruit dels fets importants esdevinguts l’any 1640”.
Dissabte, 15 de juny, els gegants recorreran els carrers de Santa Coloma des de primera hora del matí i durant tot el dia es podrà visitar la Fira Estelània. Per tal d’involucrar al màxim als visitants s’ha previst fer una ruta guiada dels Segadors, dissabte i diumenge. La ruta tindrà el punt de sortida a la Casa de la Paraula. Amb el suport de guies es farà un recorregut pels llocs on van succeir els fets de 1640. Es visitarà el carrer a on el poble va cremar a l’agutzil Monrodon i s’arribarà a una de les cases cremades pels terços castellans i napolitans. Els participants a la ruta es traslladaran a l’època dels segadors i podran reviure els fets històrics que van succeir a Santa Coloma, una revolta dels pagesos colomencs que va tenir el seu punt culminant el 7 de juny a Barcelona amb el Corpus de Sang. Per participar a la Ruta dels Segadors, que és gratuïta, s’han de fer les reserves a: turisme@scf.cat
Durant tot el dia, es presentaran diversos llibres com “Lliures o morts", “La rebel·lió catalana”, “Manual per la independència”, “Desmuntant la caverna”, “El dia que Catalunya va dir prou” i “El judici del falcó”. També dissabte, es viurà una tarda de castellers i de cançons tradicionals catalanes des de 1275 fins avui, que anirà a càrrec de Sergio Danti. A la Casa de la Paraula, es podrà participar en una interessant taula rodona sobre el tema “Dels segadors a la Guerra de Successió” amb la intervenció de Quim Torra i Agustí Alcoberro. A les 21:30 h, abans del sopar popular, es farà una Estelada de llum amb espelmes de colors i Quim Torra farà el pregó de la vuitena edició de la Festa de la Revolta dels Segadors. Després del sopar es farà la representació de l’obra de teatre “Temps de Revolta” que comptarà amb la col•laboració dels trabucaires de Farners. La festa continuarà amb un correfoc i el concert que oferirà el grup Deskarats.
Diumenge, a la plaça Farners, s’hi trobarà una Fira d’Antiguitats i al migdia es farà una audició de sardanes. Durant tot els cap de setmana, diversos restaurants de Santa Coloma, oferiran menús gastronòmics dels segadors.

Historial

Altres notícies