"Isabel Cinc Hores", una forma de mantenir viva la nostra història

Aquest dissabte l'Auditori ha acollit l'obra de teatre "Isabel Cinc Hores", un monòleg escrit per l'autor Toni Strubell i interpretat per l'actriu Carme Sansa. Un centenar de persones ha volgut presenciar aquesta representació teatral, que tracta sobre un dels períodes més foscos de la història del poble català: el segle XIX, el segon de domini borbònic.

Però durant aquella època, que alguns han descrit com un "forat negre", van sorgir una sèrie de figures destacades com la d'Isabel Vila (1843), la primera sindicalista catalana. Ella va fer front al poder establert en un temps en el qual es posava de manifest que cap dona podia destacar en l'àmbit social.

Vila va liderar l'aferrissada lluita contra el treball infantil i l'explotació de nens i nenes a les fàbriques i tallers d'aquells temps. Gràcies a la seva incansable batalla, va aconseguir que el màxim d'hores aplicades al treball infantil fossin cinc, d'aquí el seu sobrenom "Cinc Hores".

En aquest sentit, una altra figura destacada va ser Pere Caimó (1819), alcalde de Sant Feliu de Guíxols durant el segle XIX. L'any 1869, Caimó va protagonitzar un gran aixecament republicà portant un gran "exèrcit de tapers" del suro a declarar la República de Girona. Aquest fet va provocar "El Foc de la Bisbal", la insurrecció armada més contundent i llegendària del XIX a Girona, protagonitzada pels republicans federals i l'exèrcit espanyol. Després dels fatídics fets, va ser condemnat a mort, va passar a l'exili, va tornar i, ben aviat, va ser escollit de nou alcalde de la ciutat de la Costa Brava.

Amb aquesta classe d'iniciatives culturals, el que es pretén és recuperar i ensenyar a tots els catalans i catalanes una part de la història de Catalunya que havia estat amagada, com també donar a conèixer les figures i personatges més remarcables d'aquella època.

I com sempre, també hi ha hagut una dedicatòria de la representació a un dels represaliats actuals, enguany per al Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, denunciat per defensar la llibertat d'expressió del poble català.

Equipament: