L’Arxiu Comarcal de la Selva exposa la col·lecció de fotografies del Fons Vilallonga en 3D

dv. 06.07.2018

"Família i paisatge, retrats en 3D 1900-1936” és el títol de l’exposició que s’inaugurarà el proper diumenge 8 de juliol a les 12 del migdia a l’Arxiu Comarcal de la Selva i que recull una part significativa de les 1.745 plaques de vidre de la col·lecció de fotografies estereoscòpiques (que creen una il·lusió 3D a partir d'un parell d'imatges 2D) del Fons Vilallonga, un tipus d’imatges que es poden veure en tres dimensions. Aquestes imatges formen part del llegat que l’artista Jesús de Vilallonga (Santa Coloma de Farners, 1927) va cedir a l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, municipi del qual és Fill Predilecte, i que resta dipositat a l’Arxiu. El fons és compost també per documentació patrimonial familiar, que inclou un pergamí del 1203, el document datat més antic de l’Arxiu Comarcal, i la documentació i fotografies de la seva trajectòria vital i artística, i dona una idea de les inquietuds, activitats i interessos de determinades famílies benestants del primer terç del segle XX, moment en què les activitats d’oci i els viatges són la font principal d’inspiració dels fotògrafs.

L’exposició s’ha realitzat sota l’esquema bàsic d’incorporar en un plafó les imatges i el text que les acompanya i contextualitza. Prenent com a fil conductor el temes que inspiraven Jesús de Vilallonga, que majoritàriament van ser Ferran i Salvador de Vilallonga, els seus avi i pare, respectivament, cada plafó mostra imatges agrupades sota un títol orientador. L’historiador Gerard Buxeda ha redactat els textos i ha fet la tria d’imatges de l’exposició.

Les fotografies estereoscòpiques es realitzaven amb una màquina fotogràfica que incorporava dos objectius separats aproximadament per 6,5 cm, que és la distància que hi ha entre els ulls humans. Les plaques consten de dues imatges, les quals, visualitzades amb un aparell especialitzat, permeten veure la fotografia de forma tridimensional. Actualment, utilitzant la tecnologia anàglif es poden veure en 3D utilitzant unes ulleres especials, com les utilitzades en les projeccions de cinema.

L’exposició, organitzada conjuntament per l’Arxiu Comarcal i l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners a través de la regidoria de Cultura, es podrà visitar a l’Arxiu fins el 31 d’octubre i pel mes de setembre es preveuen diverses d’activitats didàctiques amb el alumnes de primària i secundària del centres d’ensenyament de Santa Coloma. També és prevista una itinerància per la comarca de la Selva, tenint en compte que hi ha imatges de molts municipis selvatans.

Jesús Carles de Vilallonga, descendent d'una nissaga de grans terratinents selvatans, va néixer el 1927 a Santa Coloma de Farners. Va estudiar a l'Escola de Belles Arts de Barcelona i posteriorment va viatjar a París, Roma i Filadèlfia fins que, el 1954, es va instal·lar a Montreal (Canadà), on ha arribat a ser reconegut internacionalment. Tot i que la seva carrera artística s'ha desenvolupat fonamentalment fora de Catalunya, mai no ha oblidat les seves arrels colomenques.

Historial

Altres notícies