La inauguració d’una exposició sobre la història de la ratafia i la presentació del llibre de Pilarín Bayés, tret de sortida de la Festa de la Ratafia

dc. 09.11.2016

Demà dijous comença la 35ª edició de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners amb la inauguració, a les 7 de la tarda a la Casa de la Paraula, de l’exposició “La ratafia a Santa Coloma de Farners”, que repassa la relació de la ciutat amb aquest licor des del ratafiaire il·lustre Francesc Rosquellas –en el cent-cinquantè aniversari de la seva mort– i el paisatge humà ratafiaire des del segle passat. Aquest acte, juntament amb la presentació, divendres a les 6 de la tarda a la biblioteca Joan Vinyoli, del llibre d’edició limitada “Petita història de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners” a càrrec de Pilarín Bayés (il·lustracions) i Carme Gasull (textos), donen el tret de sortida a quatre dies de Festa de la Ratafia a Santa Coloma.

La tradició ratafiaire de Santa Coloma és el fil conductor de tot l’espai expositiu que es divideix en dos continguts: els orígens i les persones. L’exposició inclou 40 retrats de dones que han fet ratafia des 1890, acompanyats d’articles explicatius que fan palès que la tradició s’hereta d’àvies a mares i a filles i també entre veïns. S’hi podran veure també receptes de principis del segle passat, que ja s’aplicaven amb anterioritat.

Després de la inauguració d’aquesta mostra, se celebrarà una taula rodona inaugural: “L’origen de la Festa: la ratafia en un moment de canvi”, a càrrec de Salvador Garcia-Arbós (periodista gastronòmic), i dels creadors de la Festa de la Ratafia, Josep Maria Casas, Pep Solà i Jordi Puigverd. Per acabar, es podran degustar les “rosquilles” de Francesc Rosquellas, fetes per la Pastisseria Tuyarro seguint la recepta originària de 1844. A les 9 del vespre hi haurà la sortida dels confrares de la ratafia davant del pavelló dels Saioners per anar a recollir el penó de la Festa i el llibre sagrat de la ratafia a casa de la custòdia Fina Garcia (guanyadora del premi ratafia local 2015), i acompanyament en processó fins a la vela de la Ratafia de la plaça Farners. Tot seguit s’iniciarà la litúrgia d’inici de la Festa, amb la penjada del penó i un brindis col·lectiu amb ratafia a la plaça Farners. I després engegarà la cercavila de la ratafia, acompanyada pels Trabucaires d’en Serrallonga, els Grallers de Santa Coloma i els gegants Sol i Serena. Finalment, a partir de les 10 de nit, hi haurà concert amb The Bazaga’s, a la vela de la Ratafia de la plaça Farners.

Pilarín Bayés ha col·laborat amb aquesta 35ª edició de la Festa il·lustrant el llibre titulat “Petita història de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners”, que conté textos de Carme Gasull. L'obra forma part de la col·lecció “Història de Catalunya”, i fa referència a l'origen del nom de la ratafia i als confrares. Divendres, després de la presentació del llibre, a càrrec de Bayés i Gasull, a les 7 de la tarda hi haurà “Intercanvi d’herbes de la ratafia” amb els Petits Confrares, a la plaça de les Peixateries Velles. I a partir de les 9, el sopar popular de la ratafia a la vela de la Ratafia. En el transcurs del sopar, el jurat expert triarà les ratafies guanyadores del 35è Concurs de la Ratafia, que rebran el premi en la cerimònia que es farà després del sopar. En finalitzar, tindrà lloc l’acte de nomenament de nous confrares i del confrare d’honor, que aquest any serà el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont. A continuació, i per tancar la nit, actuació de Toni Albà amb l’espectacle Mix de personatges.

Historial

Altres notícies