Les jornades de la Secció Filològica de l’IEC posen de relleu personalitats colomenques

La professora de la UdG i membre de la Secció Filològica, Mariàngela Vilallonga, va fer la primera sessió de les jornades la qual va estar dedicada a la figura i l’obra del colomenc, Josep Maria Mas i Solench, advocat i estudiós, que va ser membre de l’IEC. Al llarg de la seva vida va destacar, entre d’altres, en la seva faceta de biògraf publicant diversos llibres de personatges colomencs com Sant Salvador d’Horta, Sant Dalmau Moner, Ivon l’Escop, Bartomeu Xiberta, Josep Maria Millàs i Vallicrosa, Lluís Rodés i Frederic Clascar. Aquestes publicacions han representat una extraordinària aportació a la recuperació de la memòria històrica de Santa Coloma. Mas i Solench va tenir una participació decisiva en l’impuls del premi Salvador Espriu que va situar Santa Coloma al mapa literari català. L’any 2006, l’Ajuntament de Santa Coloma el va nomenar fill predilecte de la ciutat, a títol pòstum. A la xerrada-homenatge que s’ha fet a Josep Maria Mas i Solench en aquestes jornades hi han assistit els seus fills i la seva vídua.

Jornades de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans - Santa Coloma de Farners

A la jornada de dissabte s’han destacat els mèrits de grans personatges de la filologia del S. XX nascuts a Santa Coloma de Farners com Frederic Clascar, traductor de textos sagrats, o Ricard d’Aragó, també conegut pel seu pseudònim ‘Ivon l’Escop’, que va impulsar la Lliga del bon mot. Al llarg del matí també s’ha presentat una recerca sobre els Jocs Florals a la comarca de la Selva i una ponència sobre la relació entre Joan Vinyoli i Santa Coloma de Farners. Al final del matí, els participants a les Jornades de l’IEC han pogut realitzar una ruta poètica dedicada a Vinyoli que ha recorregut alguns dels espais més importants i significatius del Parc de Sant Salvador per al poeta.
Les jornades han estat organitzades per la Secció Filològica de l’IEC i el Centre d’Estudis Selvatans, en representació de la Coordinadora de Centres d’Estudis Locals de Parla Catalana. Han estat patrocinades per l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la Caixa i han tingut la col·laboració de la Catèdra Vinyoli i  el Consell Comarcal de la Selva.

Fotos: La Selva Comunica