Més de mil caminants acompanyen al Pare Pelegrí 2017 desafiant el mal temps

El Pare Pelegrí de Tossa de Mar, que aquest any és José Antonio Gómez, ha arribat a l’església de Sant Sebastià de Santa Coloma després de la posta de sol, tal com mana la tradició. Més de 1.000 caminants l’han acompanyat al llarg del dia en el seu trajecte de 40 quilòmetres i, un cop arribat, l’han rebut nombrosos colomencs amb espelmes enceses, i les autoritats eclesiàstiques, els alcaldes de Santa Coloma de Farners i Tossa de Mar i el president del Consell Comarcal de la Selva. A l'església de Sant Sebastià s’ha fet la cerimònia habitual, el pare Pelegrí ha visitat també l'església parroquial, on ha lliurat el salconduit i l'almoina, i ha rebut els certificats de les autoritats locals, civils i religioses, acreditant l’acompliment del Vot que la vila marinera de Tossa va fer al segle XVI per lliurar-se de la pesta.

El Pelegrí farà nit a Santa Coloma de Farners i demà, després d’assistir a la missa del pare Pelegrí que es fa a les 7h del matí, juntament amb els seus acompanyants emprendrà el viatge de tornada a Tossa, per anunciar que un any més s’ha acomplert el vot.

Amb motiu d’El Pelegrí, en aquesta diada de Sant Sebastià, a les 11h d’aquest matí s’ha celebrat una missa a l’església de Sant Sebastià, i a 2/4 de 5 de la tarda hi ha hagut sardanes a la plaça de Sant Sebastià. És tradició que els pelegrins reparteixin petxines a la seva arribada a Santa Coloma, un cop s’ha post el sol. També la tradició mana menjar cargols i coca de Sant Sebastià, així com els enganxosos caramels que només es troben en aquesta diada.

Diu la tradició que la pesta es va abatre sobre la vila de Tossa i que els tossencs van demanar la intercessió de Sant Sebastià màrtir, prometent-li que anirien perpètuament tots en pelegrinatge fins a la seva capella més propera. L'epidèmia desaparegué i els vilatans compliren el seu vot. Anys després, demanaren i reberen autorització eclesiàstica per enviar un sol home en representació de tot el poble fins a Santa Coloma de Farners. Així va néixer la tradició d'"El Pelegrí", que ha continuat fins els nostres dies.

"El Vot del poble" és, doncs, el compromís cívic i religiós de Tossa de renovar cada any l'antiga prometença feta a Sant Sebastià, en el qual intervenen l'Ajuntament i la Parròquia.