Salvi Martí, el nou capgròs de la ciutat

Salvi Martí - Nou capgròs de Santa Coloma de Farners

En Salvi Martí va ser l’hereu del mas Martí. Va néixer a Santa Coloma de Farners l’any 1613, es va casar amb l’Antiga i va ser pare de quatre nois, en Salvi, en Mateu, en Salvador i en Pere, de 8, 7, 5 i 1 any respectivament. La seva va ser una història tràgica ja que va morir el 31 de maig de 1640 després de l’incendi que es va produir a Santa Coloma, segons consta en la seva defunció inscrita en els llibres parroquials de l’església de Santa Coloma de Farners. 
En un document notarial del 25 de juny de 1640, la seva vídua dóna més informació d’aquest incendi i assenyala als soldats com a protagonistes de la crema i destrucció de la seva casa.
Els tercios de Leonardo de Moles i don Juan de Arce entraren a la ciutat els dies 14, 15 i 16 de maig de 1640 i la cremaren com a represàlia per la negativa d’allotjar-los i la mort de l’agutzil Montrodon. Una acció ordenada pel virrei i comte de Santa Coloma. Aquells fets van ser l’espurna de la revolució catalana del S. XVII i la consecutiva guerra dels segadors que acabà amb el tractat dels pirineus el 1659. 
La vida i la tràgica mort de Salvi Martí són un recordatori del protagonisme de Santa Coloma de Farners en la història del nostre país.
La construcció d’aquest capgròs s’ha dut a terme a Cardona pel mestre Toni Mujal.