Santa Coloma de Farners, bressol dels segadors, celebra la X Festa de la Revolta dels Segadors

X Revolta dels Segadors | Santa Coloma de Farners

La desena festa de la Revolta coincideix amb el 375 aniversari de la Revolta i la Guerra dels Segadors. Per commemorar aquest doble aniversari s’han preparat un seguit d'actes que omplen d’activitats el proper cap de setmana. Santa Coloma de Farners commemorarà l’inici de la Revolta dels Segadors a Santa Coloma, el dia que els colomencs vam dir prou als abusos de Felip IV i el Comte-Duc d'Olivares, el dia que el poble desafià un exercit, l'espurna que va encendre la revolta.
La Festa de la Revolta tindrà diversos escenaris com la plaça Farners, la Casa de la Paraula, el Casal de la Sega 1640 o el pavelló de la Nòria. A la plaça Farners hi haurà instal·lat un campament de segadors i un campament de “tercios”. 
També s’han preparat activitats com conferències, xerrades, concerts, un sopar de la Revolta, recreacions històriques, visites guiades amb carruatge, balls tradicionals, actuacions de bastoners, gegants, mercat d’artesans i tallers, entre d’altres.
Coincidint amb l’aniversari dels 375 anys de la Gerra dels Segadors que es va commemorar el passat 30 d’abril, ja es pot visitar l’espai arqueològic de Can Déu-siau, al carrer de la Verge Maria, al costat de la premsa de lliure del segle XVII, que es va restaurar l’any passat. L’empresa Culturània ha realitzat la retolació del jaciment, que parla de la intervenció arqueològica i del context i protagonisme històric que va viure Santa Coloma en els moment inicials de la Revolta dels Segadors l’any 1640.
La revolta va començar quan Santa Coloma de Farners es va negar a donar allotjament a les tropes del comte-duc d’Olivares, ministre de Felip IV. Aquesta negativa va portar fins a la capital de la Selva l’agutzil reial, Monrodon. El poble es va veure sotmès i humiliat pels soldats. El terç estava format per 16 companyies, més de 1000 boques per alimentar en una població que era de 900 habitants. Davant d’aquesta situació la revolta era imminent i el 30 d’abril de 1640, Monrodón va ser assassinat. Com a resposta, les tropes de Felip IV van cremar cases, masies i l’església en una clara voluntat de fer desaparèixer la població, de reduir-la a les cendres, però els colomencs van plantar cara a les tropes reials donant inici a la Guerra dels Segadors. Aquests són els fets més violents que ha viscut Santa Coloma de Farners al llarg de la història. 
X Revolta dels Segadors | Santa Coloma de Farners
 X Revolta dels Segadors | Santa Coloma de Farners