Santa Coloma es revindica com a capital de la ratafia

dc. 07.11.2018

Santa Coloma es prepara per rebre durant el cap de setmana uns 35.000 visitants amb motiu de la celebració de la 37a edició de la Festa de la Ratafia, una festa tradicional molt arrelada a la població i que té el punt culminant ara, a la tardor, però que els colomencs celebren al llarg de tot l’any. La ratafia és un símbol identitari de la capital de la Selva des d’antic: les receptes més antigues de Catalunya que s’han trobat d’aquest licor van ser escrites pel colomenc Francesc Rosquelles. El patrimoni natural del municipi i dels voltants és ric en les herbes que s’utilitzen per fer ratafia, fet que ha facilitat que els habitants de la zona n’elaborin generació rere generació i que ha propiciat el naixement de fins a quatre marques de ratafia colomenca: la 1842, la Corriols, la Malhivern i la darrera, novetat d’aquest any, la Roca Guillera. És per totes aquestes circumstàncies que s’hi donen que Santa Coloma es reivindica com a capital de la ratafia.


A banda de la Festa de la Ratafia, les rutes que hi ha al voltant d’aquest licor i el Mercat de les Herbes de la Ratafia que es celebra a la primavera, Santa Coloma s’ha proposat crear un espai físic permanent dedicat a la ratafia. En aquest sentit ja s’ha començat a treballar en el projecte de creació d’un centre de dinamització i acollida turística, anomenat Espai Ratafia, al Parc de Sant Salvador. S’hi instal·larà un obrador de Ratafia 1842, on s’hi elaboraran productes de la marca Ratafia 1842 en col·laboració amb entitats del tercer sector del territori (Fundació Astres i Fundació Emys), coordinades per la Confraria de la Ratafia; a banda, l’equipament ha d’acollir l’Oficina de Turisme com a punt d’atenció al visitant, un espai d’interpretació de la ratafia que serà pioner en l’àmbit català, una zona de jardí-exposició de les herbes de la ratafia, un espai per a tastos i activitats i una botiga, a més d’altres equipaments pensats per facilitar i fer més atractiva la visita al centre, al Parc i al municipi.


Es tracta doncs de vincular de forma més estreta i visible per al visitant, la ratafia amb la capital de la Selva i la seva gent. «Ara la ratafia està molt en valor i nosaltres no fem altra cosa que consolidar-la any rere any com un producte que ens sentim ben nostre, que és tan característic de Santa Coloma», ha afirmat l’alcalde de Santa Coloma, Joan Martí, durant la presentació, el dimecres 7 de novembre, de la 37a edició de la Fira de la Ratafia, que organitzen conjuntament la Confraria de la Ratafia i l’Ajuntament de Santa Coloma, amb el suport de la Diputació de Girona. Martí ha destacat el «gran impacte econòmic» que representen les activitats al voltant de la ratafia i en especial la Festa de la Ratafia per al comerç i l’hostaleria de Santa Coloma: «aquests dies tenim ple als restaurants, als hotels, als hostals... la Festa és una implicació a nivell de ciutat». Aquest any s’espera rebre uns 35.000 visitants en una Festa que creix cada any i que està més que consolidada, no només a la comarca sinó arreu de Catalunya. Una prova n’és que el Concurs de Ratafies que es celebra en el context de la Festa, aquest any ha batut el rècordde participació amb 254 ratafies presentades d’arreu de Catalunya. «Hem crescut molt en quantitat però també en qualitat, hi ha molt nivell aquest any», ha afirmat Xavi Amat, secretari de la Confraria de la Ratafia. També s’han presentat al Concurs ratafies de Canadà, de Polònia i de Nova Zelanda.


La 37a Festa de la Ratafia

La present edició de la Festa, que començarà oficialment dijous, ha programat 50 activitats per a públic popular i també per a públic específic. Així hi haurà concerts, activitats infantils, exposicions, activitats gastronòmiques, tallers, xerrades tècniques i, com a activitat permanent al llarg del cap de setmana, la fira mercat de productes artesans i de proximitat a la gran Vela de la Ratafia, a la plaça Farners, on s’hi podran trobar totes les ratafies comercials de Catalunya i on, de forma exclusiva, es podran degustar i comprar les ratafies colomenques: 1842, Corriols, Malhivern i Roca Guillera, les quals només es venen a Santa Coloma, han estat elaborades seguint receptes d’il·lustres colomencs, i tenen una finalitat social, és a dir que destinen els beneficis a projectes amb valor social.


Com a novetats cal destacar la presentació de la ratafia esferificada, amb una utilització directa al món de la gastronomia, la presentació d’un liquat vegetal amb infusió de ratafia i la presència de xuixos de ratafia, amb motiu de la celebració de l’Any del Xuixo. I que per primer cop es podrà seguir la Festa en directe a través de Ratafia TV (https://www.youtube.com/watch?v=2z68hlS6_BU). També que es celebrarà una reunió de productors de ratafia catalana amb l’objectiu d’ «avançar en la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Ratafia Catalana, perquè a tots ens interessa que tiri endavant», assegura Amat. També és novetat el fet que la confraressa d’honor d’aquesta edició sigui una dona, Magda Tolosa (de la pastisseria Trias), a qui es vol reconèixer la dedicació a la Festa i a la promoció de la ratafia. De fet la 37a edició de la Festa de la Ratafia tindrà més presència femenina que mai: la meitat del jurat de la primera fase del Concurs de Ratafies han estat dones i en el jurat final hi haurà més dones que homes (3-2), es dedica una exposició a la ratafiaire Francisca Pastells, i la programació inclou també un marcat accent femení en activitats de formació, artístiques i musicals, etc. «La ratafia és eminentment femenina, llavors la Festa també», ha sentenciat Amat.

PROGRAMACIÓ

Historial

Àrea de govern: Educació

Altres notícies