Santa Coloma s’adhereix al projecte «Entorn sense fum»

Santa Coloma s'ha adherit a «Entorn sense fum», un projecte d’abordatge integral de prevenció del tabaquisme i que abasta accions en l’àmbit de l’alumnat, del professorat i dels monitors així com en equipaments. Amb aquesta actuació comunitària es pretén evitar que es fumi en aquests espais i sensibilitzar dels riscos del fum ambiental del tabac, a més de reduir la visibilitat de la conducta fumadora. 
 
Aquest projecte vol ajudar a prevenir l’inici del consum de tabac entre la població infantil i jove, evitant que en el seu entorn habitual observin conductes de persones adultes fumadores, sensibilitzant als adults referents modelitzadors dels infants i jove i informant als menors del risc del tabac. Dins d’aquesta intervenció es retolen els espais d’entrada a les escoles, centres esportius i altres equipaments, indicant que són espais lliures de fum, per tal de donar continuïtat a la seva acció educativa i formativa.
 
El projecte és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya on també hi participen altres actors rellevants en salut com és el centre d’atenció primària. Des del CAP es realitza la campanya Fem Salut. Gràcies per no fumar!, una campanya que recomana no fumar en els accessos als centres sanitaris.
 
Aquesta estratègia forma part del Programa Atenció Primària Sense Fum, iniciativa promoguda per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), la Societat de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC).
 
La campanya, amb la mateixa filosofia que els entorns sense fum preveu retolar els accessos al centre sanitari. La senyalització de Fem Salut. Gràcies per no fumar! ha d’estar integrada en un protocol en què es coordini la campanya amb la direcció del centre, es fomenti la implicació de tot l’equip d’atenció primària i es coordini amb l’àmbit municipal.