Tretze poemes musicats de Joan Vinyoli donen forma a “A través de Vinyoli”, el tercer disc de Xavi M

“A través de Vinyoli” veurà la llum mitjançant Discos a Mà i es podrà adquirir els dies 25 i 26 d’octubre amb el diari Ara. La presentació oficial del disc tindrà lloc el diumenge 26 d’octubre (11,30h) al Celler Cooperatiu de Sant Cugat del Vallès, en el marc del 14è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat.

CD Vinyoli - Xavi Murcia - Santa Coloma de Farners

En aquest disc s’hi poden trobar els versos de Joan Vinyoli, recitats, cantats i musicats per Xavi Múrcia, un cantautor de llarg recorregut. Xavi Múrcia es fa ressò de la paraula del poeta, accentuada per un coixí musical on ressonen gèneres com el folk, el rock o la cançó d’autor.
Xavi Múrcia i el seu projecte “A través de Vinyoli” han conformat una de les propostes més singulars de l’Any Vinyoli. I també una unió, la de poesia i la música moderna, que poques vegades havia brillat amb tanta intensitat a casa nostra. Després de nou mesos a la carretera, el projecte es materialitza per fi en forma de disc.
“A través de Vinyoli” és fruit de moltes circumstàncies. Entre les més significatives s’hi troben la celebració del centenari del naixement de Joan Vinyoli, però sobretot l’amor incondicional de Múrcia cap a l’obra del poeta. Un amor que ve de lluny, de tota una vida interioritzant-ne la paraula i que sobre el paper s’ha traduït en tretze adaptacions sinceres i honestes dels seus versos. Tretze lectures efectuades des del rigor i el respecte als textos originals, però amb vocació contemporània i renovadora. Tretze peces que fonen els versos vinyolians amb les notes orgàniques d’un músic polivalent com pocs.
El projecte es va presentar el passat mes de gener a l’escenari d’El Born Centre Cultural, amb un important èxit de crítica i públic. Des d’aleshores, amb la col·laboració i complicitat de l’organització de l’Any Vinyoli, promogut pel Departament de Cultura de la Generalitat mitjançant la Institució de les Lletres Catalanes, ha recorregut escenaris com els del Festival Domini Màgic de Poesia, a Santa Coloma de Farners, o el Festival de Música de Begur, municipis que van esdevenir cabdals en la vida i l’obra del propi Vinyoli, guanyant-se l’aprovació d’aquells que van conèixer el poeta, així com de les màximes autoritats en la seva obra.
L’àlbum es va enregistrar l’estiu passat a l’estudi de Discos a Mà, al nucli urbà d’Argelaguer. Un espai privilegiat al cor de la Garrotxa i l’entorn ideal per a materialitzar una comunió artística i expressiva gairebé sense precedents. Durant tot el procés, Múrcia va comptar amb el suport dels seus acompanyants habituals, Albert Vila (baix i banjo) i Xarli Oliver (bateria, programacions i serra), a més de la col·laboració vocal de Mirna Vilasís al tema “La posta”. L’enregistrament, les mescles i la masterització van córrer a càrrec de Kei Macias.