XII Festa de la Revolta, el cap de setmana 13 i 14 de maig

Santa Coloma de Farners reviurà aquest cap de setmana el maig de 1640 amb la celebració d’una nova edició de la Festa de la Revolta, esdeveniment que pretén recordar un dels fets històrics més importants ocorreguts en aquest municipi i a la comarca de la Selva: l’alçament popular contra les forces de Felip IV i el comte-duc d’Olivares, que seria l’origen de la Guerra dels Segadors.

La 12a edició de la Festa de la Revolta se celebrarà a Santa Coloma el proper cap de setmana, 13 i 14 de maig. Divendres 12, com a preludi, a les 8 de la tarda a l'Arxiu Comarcal de la Selva, tindrà lloc la presentació de la novel·la “Bon cop de Falç!”, guanyadora del premi Nèstor Luján de novel·la històrica 2011, a càrrec dels seus autors Ramon Gasch i Andreu González-Castro.

Durant tot el cap de setmana, a la plaça Farners hi haurà un mercat d'artesans, campaments dels segadors i dels “tercios” amb recreacions històriques a càrrec d'Alma Cubrae i la Sega 1640; visites guiades teatralitzades; l'exposició “l'Espurna de la Revolta”; i els Joglars de la Cia. Circolate. Hi haurà també mostres de cultura popular amb les colles geganteres de Santa Coloma i Riudarenes, concert de glosa improvisada, els Bastoners de les Guilleries i els Trabucaires d'en Serrallonga. Per representar la crema de les cases que va patir la vila, hi haurà un correfoc dels Diables d'en Pere Botero. També hi haurà activitats infantils: atraccions de fusta, contes i cançons amb el Pot Petit, màgia amb el Màgic Gus i campionat de Bitlles Catalanes infantils. La programació també inclou Sopar de la Revolta, concert de la Revolta amb Pinten Bastos, Mireia Vilalta i Guillem Camós & The Creeps, i concert de diumenge amb l'Esca del Pecat (Titot i David Rossell de Brams).

La Festa de la Revolta, organitzada pel Casal Popular Independentista de Santa Coloma, La Sega 1640, amb el suport de l’Ajuntament del municipi, porta a cada edició molta afluència de visitants a Santa Coloma de Farners. Lluís Masó, membre de l’entitat colomenca La Sega 1640,  ha explicat que des de l’organització “estem molt contents de com ha anat aquesta onzena edició i volem continuar, amb més ganes si cap, recreant la història del nostre poble”.

 

PROGRAMACIÓ 

Dissabte

 

De 10:00 a 21:00h Plaça Farners

- Mercat d’artesans.

- Atracció infantil de fusta.

- Campament Segador i de Tercios.

- Servei de taverna ambientada, a càrrec de La Sega 1640.

- Exposició: L’Espurna de la Revolta

De 10:00 a 20:00h Als carrers del centre del poble Espectacle de joglars, amb malabars i ambientació, a càrrec de Cia Circolate.

10:30h Plaça Farners. Plantada de gegants i cercavila amb les colles geganteres de Santa Coloma de Farners i Riudarenes.

11:00h Plaça Farners Visita guiada teatralitzada pel centre de la vila, recorrent els racons marcats per la Revolta dels Segadors. Inscripcions al Facebook La Sega 1640 i a la taverna.

11:30h Plaça Farners, Espectacle de contes i cançons ambientat en una vila medieval, Dracs, prínceps i princeses, a càrrec del Pot petit.

13:00h Des de la Rambla a la Plaça Farners. Recreació històrica de l’arribada del Tercios a la vila de Santa Coloma de Farners, a càrrec d’Alma Cubrae i La Sega 1640.

16:30h Plaça Farners. Espectacle de joglars, amb to humorístic, amb actuació de malabars ambientat a l’època a càrrec de Cia Circolate.

 

17:30h Plaça Farners (Campament dels Tercios) Explicació de la indumentària i la vestimenta dels Tercios, seguida de la recreació històrica d’un entrenament i formació, a càrrec d’Alma Cubrae i La Sega 1640.

18:00h Plaça Farners. Concert de gloses improvisades, a càrrec dels glosadors: Laia Pedrol (Reina de les Nyacres 2015), Farriol Masip (Rei de les Nyacres 2011), Gemma Balaguer Fardatxa (Reina de les Nyacres 2015), Francesc Ribera “Titot” (Rei de les Nyacres 2010).

 

18:30h Plaça Farners. Visita guiada teatralitzada pel centre de la vila, recorrent els racons marcats per la Revolta dels Segadors. Inscripcions al Facebook La Sega 1640 i a la taverna.

19:00h Plaça Farners. Lliurament de premis als guanyadors del concurs de dibuix, els dibuixos realitzats pels estudiants s’hauran de presentar a la taverna, al llarg del dissabte al matí, i als guanyadors del concurs d’aparadors.

20:00h Plaça Farners. Representació teatral Temps de Revolta, la revolta colomenca que ens portà al Corpus de Sang i a la Guerra dels Segadors, al Campament Segador i al dels Tercios, a càrrec de Alma Cubrae i La Sega 1640

 

21:00h Plaça Farners Pregó de la 12ª Revolta dels Segadors, a càrrec d’en Francesc Ribera “Titot”.

Tot seguit, Sopar popular de la Revolta dels Segadors (Menú: Amanida verda amb patates d’Olot, llom i botifarra amb patates xips, coca, aigua, gasosa, vi, cafè i gotes).

Preu: 15 €. Places limitades. Venda de tiquets a: Bar Sport, Can Net i Ferreteria Feliu

Al acabar, toc de Sometent al campanar per alertar de l’arribada dels soldats

23:00h Plaça Farners Inici del Correfoc que recorrerà els carrers del centre de la vila, a càrrec dels Diables d’en Pere Botero, en memòria de la crema de cases que va patir la nostra vila.

 

00:00h Plaça Farners. Concert a càrrec de Parit a Catalunya, plataforma musical de grups emergents de Rock de les terres gironines amb els grups: Pinten Bastos, Mireia Vilalta i Guillem Camós & The Creeps.

 

Diumenge

De 10:00 a 20:00h Plaça Farners

- Mercat d’artesans.

- Atracció infantil de fusta.

- Campament Segador i de Tercios.

- Servei de taverna ambientada, a càrrec de La Sega 1640.

- Exposició: L’Espurna de la Revolta

De 10:00 a 20:00h Pels carrers del centre del poble Espectacle de Joglars, amb malabars i ambientació, a càrrec de Cia Circolate.

11:00h Plaça Farners. Campionat Infantil de Bitlles Catalanes, a càrrec de La Sega 1640.

 

11:30h Plaça Farners. Visita guiada teatralitzada pel centre de la vila, recorrent els racons marcats per la Revolta dels Segadors. Inscripcions al Facebook La Sega 1640 i a la taverna.

12:00h Plaça Farners

Recreació històrica del judici d’un segador per part dels Tercios, a càrrec d’Alma Cubrae i La Sega 1640.

12:30h Plaça Farners Espectacle de màgia, a càrrec del Màgic Gus.

17:00h Plaça Farners. Ball de bastons, a càrrec del Bastoners de les Guilleries.

 

17:30h Plaça Farners (Campament dels Tercios). Explicació de la indumentària i la vestimenta dels Tercios, seguida de la recreació històrica d’un entrenament i formació, a càrrec d’Alma Cubrae i La Sega 1640.

 

18:00h Plaça Farners. Concert de l’Esca del Pecat, grup de música dels membres de Brams: Francesc Ribera “Titot” i David Rosell.

 

19:00h Plaça Farners. Espectacle final, en motiu del fi de festa, recreació històrica de la Batalla de Riudarenes, a càrrec dels Trabucaires d’en Serrallonga, Alma Cubrae i La Sega 1640