La festa de "L'encesa de pins". La recuperació d'una arrelada tradició.

dj 10.03.2022

Fa prop de cinc-cents anys que va néixer a Santa Coloma de Farners Salvador Pladevall, conegut universalment com a Sant Salvador d'Horta, un personatge de rellevància històrica i que l’efemèride és prou important perquè es realitzin diverses activitats que ho recordin.

Hi haurà tot un seguit d'actes per commemorar aquest aniversari que va lligat a una tradició popular vinculada a la figura de Sant Salvador com és la festa de l’Encesa de Pins, del pròxim dissabte, 19 de març. És una manifestació ritual molt anterior al cristianisme, de reverència ancestral al foc, tan present en les cultures mediterrànies i que coincideix amb l’equinocci de primavera.

El divendres, 11 de març, encetant totes les activitats, tindrà lloc, a l'Arxiu Comarcal de la Selva, la xerrada "El foc com a element festiu de la Mediterrània", a càrrec de Xavier Roviró i Alemany, folklorista, president del Grup de Recerca Folklòrica d'Osona i autor de nombrosos articles i llibres de temes relacionats amb la cultura popular, entre d'altres: Focs a la mediterrània, 100 Llegendes de la Plana de Vic i Serrallonga, el bandoler llegendari català. Treballa de professor a l'Institut Jaume Callís de Vic.

Les activitats continuen el dissabte 19 de març, a partir de les 19 h, a la plaça Farners amb la festa de "L'encesa dels pins", on moltes entitats de Santa Coloma de Farners hi participen. L'endemà, continuen les activitats al parc de Sant Salvador per celebrar l'equinocci de primavera.

Podeu consultar totes les activitats previstes i aprofundir en la història de sant Salvador, la tradicional encesa de pins i la feta de l'equinocci  clicant aquí.

 

Historial

Altres notícies