Santa Coloma de Farners reivindica “la primavera, les herbes i l’entorn natural” en el 9è Mercat de les Herbes de la Ratafia

dj 28.04.2022

Santa Coloma de Farners acull, entre aquest divendres 29 d’abril i diumenge 1 de maig, la 9a edició del Mercat de les Herbes de la Ratafia, organitzat per l’Ajuntament de Santa Coloma i la Confraria de la Ratafia. Després de dues edicions amb un format reduït, la programació inclou conferències i sortides per compartir el coneixement etnobotànic, tastos i tallers per recuperar remeis i receptes amb plantes oblidades, així com espectacles i concerts. Es tracta de tres dies on es reivindica “la passió i estima per la primavera, les herbes i l'entorn natural”, i paral·lelament se celebrarà el 69è Concurs de Flors, el més antic de Catalunya.

Us podeu descarregar el programa sencer clicant aquí

Laia Jiménez, nova president de la Confraria de la Ratafia, explica que en el Mercat de les Herbes de la Ratafia “les plantes i les herbes remeieres són les protagonistes. Teníem moltes ganes de tornar a fer un Mercat amb normalitat i gaudirem d'activitats, xerrades, concerts i passejades per a tots els públics amb l'objectiu de donar a conèixer què hi ha dins una ampolla de ratafia, que ho podríem resumir amb tres conceptes: herbes remeieres, tradició i cultura”.

 

Emilià González, regidor de Festes de l’Ajuntament de Santa Coloma, destaca “la importància de poder reprendre les activitats festives amb certa normalitat. Estem molt contents de tornar a tenir un Mercat de les Herbes de format ampli, és la festa de les herbes remeieres i referent a la demarcació”.

 

Enguany es tornarà a comptar amb el mercat de parades relacionades amb les plantes remeieres i el món de la ratafia que s’ubicarà a la Plaça Farners. El diumenge els infants de la Petita Confraria oferiran les seves parades d’herbes. La Confraria de la Ratafia posarà a la venda l’edició limitada (200 unitats) de la millor ratafia local del Concurs de l’any passat, seguint la recepta de Carme Barbé. Està elaborada a Santa Coloma per la Cooperativa La Sobirana, en el nou obrador que van inaugurar l’any passat. D’altra banda, Maria Barbé rebrà el Ratafiaire de Mèrit, un premi específic que s’entrega a persones que són “bones ratafiaires i expertes en herbes”.

 

Fotografiar l’entorn, sortides guiades a la natura i exposicions

 

Una de les activitats més destacades serà la 2a edició de la Biomarató del Mercat de les Herbes, amb l’objectiu que tothom que ho desitgi pugui fotografiar flors i plantes de l’entorn de Santa Coloma, i que posteriorment seran arxivades. L’activitat comptarà, a més, amb premis per a les persones que, durant els dos dies, recullin més fotografies d’herbes per fer ratafia. Durant el cap de setmana hi ha programades tres sortides guiades als boscos de l’entorn de Santa Coloma de Farners, dinamitzades pel col·lectiu Els Corremarges,  Astrid van Ginkel de Fitomón i Josep Gesti.  

 

Des d’aquest dilluns, a la Casa de la Paraula es pot visitar l’exposició participativa “Plantes silvestres, la flora local oblidada”. Es tracta d’una producció del Centre Cívic de Porqueres que té com a comissàries Marta Benavente i Pilar Herrera, autores del llibre “La gastronomia dels camins”. La visita de l’exposició es complementa amb un concurs en què tots els visitants poden participar i guanyar una ratafia.

 

Xerrades tècniques i tallers, actuacions per a tots els públics i degustacions

 

Hi haurà diferents tallers i xerrades temàtiques sobre les plantes i herbes medicinals, d’entre les quals en destaca la del conegut folklorista Amadeu Carbó titulada “Perquè i quan celebrem el que celebrem?” i la de la Teresa Garnatje sobre les “Begudes tradicionals amb plantes”. Els visitants al Mercat podran aprendre en els diferents tallers que s’han programat a fer estampats vegetals, ungüent de primavera, instruments amb plantes o cabanes amb vímet.

 

Al Mercat també hi haurà activitats dels petits confrares, un concert del grup de música familiar Tresca i la Verdesca i actuacions del grup Fetus i el Pèsol Feréstec. A més, se celebrarà una nit de monòlegs amb Godai Garcia, Raquel Hervás i Pol Mallafré.

 

Un dels esdeveniments clàssics i més esperats és el dinar silvestre a càrrec del col·lectiu Eixarcolant i també el sopar Paella Xinxollada 2.0 a càrrec de La Bulla. Paral·lelament hi haurà tast de cerveses artesanes, maridatge de vins naturals de Mas Molla i la presentació de dos llibres de cuina: Maria Nicolau presentarà “Cuina o barbàrie” i Pere Cardona “Històries del 46”.

 

Les millors composicions florals

 

Un dels actes més emblemàtics i tradicionals del Mercat és el Concurs i Exposició de Flors, que enguany arriba a la 69a edició, consolidat com el més antic de Catalunya. L’exposició mantindrà la seva ubicació a l’Església de Sant Sebastià i combinarà els premis tradicionals a les millors composicions florals amb els guardons a les millors fotografies de flors i plantes.

Historial

Àrea de govern: Festes i Comerç

Altres notícies