Santa Coloma de Farners recupera la Festa de la Revolta dels Segadors per commemorar els fets històrics del segle XVII a la ciutat

dj. 12.05.2022

Santa Coloma de Farners celebra, entre aquest divendres 13 i diumenge 15 de maig, la 15a edició de la Festa de la Revolta dels Segadors per commemorar els fets històrics que van succeir a la comarca el 1640. L’esdeveniment, organitzat per La Sega 1640 i l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, es va celebrar presencialment per darrer cop el 2019 i es realitzarà a la plaça de la ciutat, la plaça Farners, on hi haurà instal·lats els campaments dels segadors i dels terços. Durant tres dies hi haurà  xerrades, exposicions, visites guiades teatralitzades, mostres de cultura popular, jocs i espectacles infantils, concerts, parades de productes tradicionals i de proximitat, un sopar popular i trabucaires. El pregó anirà a càrrec del farnesenc Quim Torra, 131è President de la Generalitat de Catalunya, demà divendres (21 h) a la plaça Farners.

Consulteu la programació clicant aquí

Emilià González, regidor de Festes de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, explica que “tres anys després tornarem a tenir uns dies plens d'activitats per a tots els públics rememorant i recordant els fets ocorreguts el 1640. El sopar popular, la música tradicional, campaments, recreacions i l'olor de pólvora amb tots els vilatans gaudint de l'espectacle asseguren l’èxit de la Festa de la Revolta dels Segadors”.

Aquest dijous (19 h), a la Casa de la Paraula, s’inaugura l’exposició l’Espurna de la Revolta i demà arrencaran la vintena d’actes programats. Divendres, després del pregó de Quim Torra hi haurà un sopar popular, l’actuació dels Cantaires de Farners “Coro” i una visita guiada teatralitzada a càrrec de Cristina Noguer, on explicarà els fets ocorreguts al poble tot indicant on va passar cada fet en punts del poble -repetirà al visita l’endemà dissabte a les 17 h.

El dissabte hi haurà, durant tot el dia, un mercat d’artesans, que també serà present diumenge. A les 10 h tindrà lloc el passacarrers amb gegants i a les 11 un espectacle infantil de titelles a càrrec de Micro Troupe. A les 12 h, pels carrers del poble desfilaran diferents personatges vestits del segle XVII i a les 13 h Halldor Mar oferirà un concert. A les 18 h, tindrà lloc la recreació històrica “Caça de bruixes”, de la mà de Alma Cubrae i Arkanum Mundi, protagonistes de la majoria dels espectacles, i a les 19 h un concert de glosses improvisades a càrrec de l’Associació Cor de Carxofa. A partir de les 20.30 h la plaça Farners també serà l’escenari de la recreació històrica “Temps de Revolta”, on s’explicaran els fets ocorreguts al poble durant la Revolta fins arribar al 7 de juny, el Corpus de Sang. El dissabte es tancarà amb un correfoc i un concert de Randallaires.

El diumenge hi haurà un espectacle infantil (a les 11 h, amb Rikus) i a les 12 la recreació històrica “La captura d’en Serrallonga”. La colla castellera Guillats de la Selva farà un assaig obert (13 h) i a la tarda (17 h) hi haurà ball de bastons amb els Bastoners de les Guilleries. L’última recreació històrica serà “El combat de Riudarenes”, amb l’enfrontament entre els “tercios” allotjats a Mallorquines i Riudarenes contra els revoltats de la Selva el dia 2 de maig de 1640. A les 19 h, els Trabucaires de Cassà de la Selva i els Trabucaires d’en Serrallonga faran la trabucada final de la festa com a cloenda.

 

Actes paral·lels

El passat 30 d’abril hi va haver un primer tastet de la Festa de la Revolta. Hi va haver la 4a Caminada dels Segadors, entre Riudarenes i Santa Coloma de Farners, i a la rotonda de les Serres Martorell es va inaugurar una escultura en memòria dels Segadors. A més, hi va haver una ofrena a la premsa de Can Deusiau en honor als caiguts per la Revolta i a l’Auditori hi van actuar la Revolta en Dansa i Coral Decantus.

El darrer acte de la festa serà el diumenge 22 de maig, en què l’Ajuntament organitzarà un concert a càrrec de l’Orquestra Barroca Catalana (19 h, a l’Auditori), de música clàssica on interpretaran Cants d’amor i esperança (Händel, Purcell, Caldara i d’Astorga).

 

Els impulsors de la festa

La Sega 1640, coorganitzadora de la Festa de la Revolta, és el Casal Popular Independentista de Santa Coloma de Farners. Es va fundar el 2005 amb l’objectiu de treballar per la llengua, la cultura, la terra, les tradicions catalanes i la independència dels Països Catalans. El nom de l’associació va ser triat precisament per recordar la Revolta dels Segadors.

 

Els fets a Santa Coloma de Farners

Amb la Festa de la Revolta dels Segadors, Santa Coloma de Farners té present els fets viscuts el segle XVII quan el poble es va negar a donar allotjament a les tropes del comte-duc d’Olivares, ministre de Felip IV. Aquesta negativa va portar fins a la capital de la Selva l’agutzil reial, Monrodon. El poble es va veure sotmès i humiliat pels soldats.

El terç estava format per 16 companyies, més de 1000 boques per alimentar en una població que era de 900 habitants. Davant d’aquesta situació la revolta era imminent i el 30 d’abril de 1640, Monrodon va ser assassinat. Com a resposta, les tropes de Felip IV van cremar cases, masies i l’església en una clara voluntat de fer desaparèixer la població, de reduir-la a les cendres, però els colomencs van plantar cara a les tropes reials donant inici a la Guerra dels Segadors, preludi de la guerra Successió.

Després dels successos de 1640 a Santa Coloma de Farners, la Junta de Ejecución, Consejo de Aragón va resoldre que “Es necesario que se borre la memoria de Santa Coloma de Farnés donde se han cometido excesos tan indignos en vasallos de Su Majestad, y se elimine de los libros de la provincia”.

Historial

Altres notícies