El Departament d’Educació de la Generalitat ha concedit, per primer vegada, el Pla Educatiu d’Entorn (PEE) a l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners. La capital de la Selva és el quart municipi de més de 10.000 habitants de Catalunya amb un nivell de segregació més baix a primària i aquest projecte permetrà, a partir del proper curs escolar, organitzar activitats educatives no reglades per cohesionar la població, principalment joves, i enfortir l’equitat. L'ajuntament farnesenc va sol·licitar el pla amb la voluntat de treballar-lo transversalment a través de les regidories d'Acció Social, Joventut i Educació. Per aquest projecte rebrà 51.451 € de subvenció.
Carme Dilmé, regidora d’Educació de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, explica que “per primer cop a la història del municipi ens han concedit el PEE. Des de fa anys lluitem contra la segregació escolar, l’índex que tenim és molt baix i els resultats són excel·lents. Ara, hem d’actuar fora de la formació reglada”. “Amb la premissa que l’educació va més enllà de l’escola i amb el compromís de treballar per una verdadera transformació social, volem engegar una acció educativa conjunta entre els centres educatius, les famílies i tots els agents i entitats educatives de la nostra ciutat. Igual que l’Acord de Ciutat de 2009 ha estat respectat fins a dia d’avui estem convençuts que el Pla Educatiu d’Entorn esdevindrà el projecte comú i tota la comunitat educativa agafarà el compromís tirar-lo endavant”.
A través del PEE, Dilmé destaca que a partir de setembre podran organitzar projectes que treballin per l’equitat amb activitats per a famílies per a què formin part de la xarxa associativa del poble, xerrades sobre temes educatius i que puguin afectar a adolescents, activitats pels joves per a conèixer l’entorn i facilitar que els nens i nens vulnerables puguin gaudir, també, d’activitats esportives, entre altres. La regidora puntualitza que el PEE crea xarxa amb tots els agents implicats de l’àmbit social, cultural, esportiu i de lleure.
Dilmé afegeix que “a Santa Coloma de Farners no partim de zero; tenim uns projectes i programes actius que lluiten contra la segregació social i la cohesió social dins del municipi. Tenim moltes idees i a partir d’ara treballarem per confeccionar el programa del PEE”. La posada en escena del Pla Educatiu d’Entorn a Santa Coloma de Farners va tenir lloc el divendres passat a l’Ajuntament amb l’assistència de Joan Martí, alcalde del municipi, Carme Dilmé, les regidores d’Acció Social (Anna Camps) i de Joventut (Gemma Cantal), Raquel Garcia (directora General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa) i Adam Manyé (director dels Serveis Territorials d'Educació a Girona), entre altres representants.
Sobre el PEE
Els Plans educatius d’entorn són una proposta educativa que volen donar resposta a les múltiples necessitats de la societat. Són instruments per donar una resposta integrada i comunitària a les necessitats educatives, coordinant i dinamitzant l’acció educativa en els diferents àmbits de la vida dels infants i joves. Són un projecte de cooperació educativa entre el Departament d’Educació de la Generalitat i els ajuntaments que tenen com a objectiu contribuir a la cohesió social mitjançant l’equitat, l’educació intercultural i el foment de la convivència.