Des del passat 16 d’octubre no es pot realitzar el tràmit de “comunicació de crema” que permetia cremar restes vegetals del 16 d'octubre al 14 de març (període de baix risc d'incendi). La Generalitat de Catalunya ha donat de baixa el tràmit que existia fins ara i que l’Ajuntament traspassava al cos d’Agents Rurals.
La finalització d’aquest servei és degut a l'article 27.3 de la nova LLei 7/2022, de 8 d'abril, de "Residuos y suelos contaminados para una economía circular", que prohibeix de caràcter general la crema de residus vegetals en entorns silvícoles i agraris. Per tant, les comunicacions de crema han perdut la seva raó de ser.
Només s'exceptuen dos supòsits: en el cas que estigui afectats per una plaga i no existeixin d'altres mitjans, i per prevenir risc d'incendi. En ambdós casos, caldrà comptar amb una autorització individualitzada expressa. La llei estableix que s'han de prioritzar els processos biològics per al tractament de la matèria orgànica. Podeu consultar la infografia que han fet a aquest efecte des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Les persones que necessitin gestionar els seus residus vegetals hauran d’optar per altres mètodes com són l’autocompostage per transformar el residu en abonament per a propi ús, trituració de les restes i utilització en el propi terreny, de forma prioritària, portar-les a un gestor de residus, o, utilitzar el servei de recollida de restes vegetals del servei municipal de residus. En aquest sentit, dins la implantació del nou model de recollida de residus porta a porta totes aquelles persones que tinguin un hort o jardí podran sol·licitar un contenidor de restes vegetals que es podrà treure 3 cops per setmana.
L’Ajuntament treballarà per buscar altres alternatives que facilitin la gestió d’aquest residu per part dels ciutadans i seguirà atent a les darreres informacions sobre les diferents esmenes polítiques aprovades al Congrés de Diputats per tal d’anul·lar aquesta prohibició que avui en dia encara és vigent.