La 41a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners presenta novetats que permetran viure l’univers de la ratafia durant tot l’any

dt. 08.11.2022

Del 10 al 13 de novembre es celebrarà la 41a edició de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, organitzada per la Confraria de la Ratafia i l’Ajuntament i amb més d’una cinquantena d’activitats i amb diverses novetats que permetran viure l’univers de la ratafia durant tot l’any.

D’una banda, es presentarà la nova carta de Ratafies de Santa Coloma, formada per 5 ratafies amb receptes originals de Santa Coloma que s’han recuperat els darrers anys i que actualment s’estan elaborant a la cooperativa local la Sobirana i a l’obrador Malhivern. Aquesta carta serà permanent a bars i restaurants de la població, i la seva presentació inclourà una degustació de les ratafies que hi estan incloses: la 1842 Clàssica, Nou Verda, la Penjada, Corriols i Malhivern.

Al mateix temps, durant la Festa es presentarà la novel·la “Quaranta llunes, quaranta sols”, de l’escriptor colomenc Josep Solà, i editada per la Confraria de la Ratafia amb la col·laboració d’Òmnium Cultural. L’obra, ambientada en la Santa Coloma de mitjans de segle XIX, explica la trama d’una sèrie de masoveres, expertes en l’elaboració de ratafia, que acaben organitzant un concurs per determinar qui la fa més bona.

Un altre dels elements de l’univers de la ratafia que serà permanent durant tot l’any és la mostra fotogràfica de gran format que s’estrenarà aquests dies a l’exterior, als aparadors d’una vintena de comerços de la ciutat. Es tracta d’un recull d’imatges que mostren al visitant les diferents vinculacions del municipi amb tot allò que envolta la ratafia: des de les herbes remeieres fins a la Festa del novembre, passant per imatges dels tallers de ratafia, les activitats lúdiques i festives que s’organitzen al seu voltant, el patrimoni cultural i natural que es posa en valor, així com la tradició i les persones.

 

La programació s’ha donat a conèixer avui a la Diputació de Girona, en un acte que ha comptat amb la participació del president de la Diputació, Miquel Noguer, l’alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, i el representant de la Confraria de la Ratafia, Xavi Amat. El regidor de Festes de l'Ajuntament, Emilià González, també ha assistit a la presentació.

Martí ha subratllat que "la ratafia no és només una beguda i un producte, sinó que és un concepte i un coneixement entre generacions. Estem orgullosos de ser l'aparador i ambaixadors del país de la ratafia. L'apogeu és aquest cap de setmana, però és present durant tot l'any"De la seva banda, Noguer ha destacat que “la ratafia és un símbol identitari de Santa Coloma de Farners i la festa, tot un referent sobre com elaborar aquest licor”, i ha afegit que la Festa “forma part del patrimoni cultural, històric, gastronòmic i social de les comarques gironines”, mentre que Amat ha posat el focus en el fet que les activitats “van molt més enllà d’aquest proper cap de setmana i que el poble viu la ratafia tot l’any”.

Es crea una edició limitada de la Ratafia 1842, especial 25è aniversari

Les novetats d’enguany arriben coincidint amb els 25 anys de la creació de la popular Ratafia 1842. El 1997 es va produir per primera vegada recuperant la fórmula original del colomenc Francesc Rosquellas, i s’ha convertit en un dels productes més venuts durant l’any a Santa Coloma, sota el nom de Ratafia Clàssica de la Col·lecció 1842. Per a celebrar el primer quart de segle se n’ha elaborat una edició limitada envellida amb fusta de castanyer, amb un tiratge únic i numerat de 500 exemplars.

Es manté la fórmula de degustacions amb copa de vidre i tiquets

Davant l’èxit de la fórmula engegada l’any passat, amb un nou model de degustacions més ordenat i sostenible a través de la venda de tiquets i copes de vidre, aquest any es repeteix aquest sistema. El pack de 5 euros inclou la copa, el portacopes de la Festa de la Ratafia i tres tiquets per a degustar a les diferents parades.

Més de 50 propostes

Tot i que alguns actes ja s’inicien el 5 de novembre, el gruix de la programació es concentra del 10 al 13 de novembre. Seran quatre dies d’intensa activitat als diferents espais repartits per la ciutat, amb més d’una cinquantena de propostes per a tots els públics. Hi haurà xerrades tècniques, sortides al bosc, concerts, tallers, cursos, exposicions i activitats gastronòmiques.

 

Un any més Santa Coloma de Farners serà el punt de trobada de totes les ratafies fetes a Catalunya i els seus productors, i també l’escenari per a escoltar i conversar amb els millor experts d’aquest món, que a través de xerrades divulgatives ensenyen la infinitat de possibilitats que existeixen al voltant de la ratafia, les plantes i els productes que se’n deriven.

L’experta en etnobotànica Àstrid Van Ginkel, nova Confraressa d’Honor

També s’escollirà quina de les ratafies casolanes és la que s’emporta el premi del prestigiós concurs, un certamen al qual s’han presentat 222 ratafies, provinents sobretot de Catalunya però també d’arreu del món. El lliurament de premis d’aquest concurs, que és el més antic de Catalunya, és un dels actes més esperats de la Festa i es farà divendres en el transcurs del sopar popular, en què es nomenarà Confraressa d’Honor de la Festa de la Ratafia a Àstrid Van Ginkel, experta en usos i aplicacions de les plantes.

Exposicions, tallers familiars, curses, concerts i visites guiades

De les múltiples activitats del programa destaca l’exposició fotogràfica sobre l’estiueig a Santa Coloma, impulsada per l’Arxiu Històric Comarcal, i que mostra els costums dels estiuejants que durant el segle XX anaven a Santa Coloma de Farners a gaudir de les vacances. En l’àmbit de les xerrades tècniques hi haurà la de Pau Matias-Guiu, que presentarà el seu llibre “90 licors casolans catalans”, la d’Àstrid Van Ginkel sobre la ratafia com a font d’inspiració, un tast-tertúlia de ratafies casolanes i la demostració sobre ratafia de codony, amb Carme Bosch.

 

Pel que fa a les visites guiades se’n faran a diferents espais de Santa Coloma per conèixer l’univers de la ratafia, i també es podrà visitar l’obrador a la cooperativa la Sobirana. També a l’entorn natural es farà un scape room a l’aire lliure i la cursa de muntanya de la Ratafia, que amb dos recorreguts de 12 i 24 quilòmetres.

 

Durant la Festa també s’hi celebren cercaviles de gegants i capgrossos, una actuació castellera i diversos concerts, per a tots els públics. Destaca el de format familiar d’Ambauka, i les propostes de Les Salvatges, Germà Negre, Maluks i Pelukass, tots amb entrada gratuïta.

Processó i litúrgia

L’inici oficial de la 41a Festa de la Ratafia tindrà lloc el 10 de novembre a partir de les 9 del vespre amb la sortida dels membres de la Confraria de la Ratafia, en un acte carregat de simbolisme i tradició. Sortiran en processó amb torxes i absolut silenci des de casa la Carme Barbé, guanyadora de la millor ratafia de l’any passat, qui entregarà el penó de la Festa i el llibre de la litúrgia. Aquest volum conserva els escrits per convocar la Festa de la Ratafia, així com els noms dels guanyadors del concurs i custodis del propi llibre i el penó.

 

Els membres de la Confraria apareixeran de nou durant la nit de Gala de la Ratafia, per proclamar els nous Confrares, la Confraressa d’Honor i per proclamar els guanyadors del concurs de la ratafia. Per tancar la litúrgia, diumenge al vespre despenjaran el penó i desapareixeran fins l’any que ve, una vegada l’hagin portat al nou custodi perquè el vetlli durant els propers dotze mesos.

 

Els actes més destacats es podran seguir en directe al canal youtube Ratafia TV, i podeu consultar tota la programació de la Festa a la web www.festaratafia.cat

 

Fotos: David Rueda

Historial

Altres notícies