Unes 50.000 persones visiten la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, en l’edició més exitosa dels seus 41 anys d’història

dg. 13.11.2022

Unes 50.000 persones han visitat la 41a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, que avui ha baixat el teló de l’edició més multitudinària i consolidada com un de les fires temàtiques més importants de Catalunya. Des del dijous, i especialment durant el cap de setmana, riuades de gent han omplert els diferents espais i han completat l’aforament de la cinquantena d’activitats organitzades, empesos pel bon temps del i les ganes de retrobar-se amb un ambient festiu genuí i autèntic com el que es respira en aquesta festa. La Festa de la Ratafia l’organitzen conjuntament l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la Confraria de la Ratafia, amb el suport de la Diputació de Girona..

 

La fórmula de tastos de ratafia a través de tiquets i amb copes de vidre s’ha mostrat molt efectiva, i els visitants han pogut degustar les creacions de productors de ratafia d’arreu del territori, que en un gran percentatge han esgotat l’estoc d’ampolles que havien posat a la venda. També ha tingut un èxit absolut la tirada especial de 700 ampolles de la Ratafia 1842, especial 25è aniversari, que el mateix dissabte a migdia ja s’havia esgotat per complet.

 

Aquesta edició limitada, envellida amb fusta de castanyer, ha estat una de les novetats proposades enguany per la Confraria de la Ratafia, juntament amb la nova carta de Ratafies de Santa Coloma, presentada avui. Està formada per 5 ratafies amb receptes originals de Santa Coloma que s’han recuperat els darrers anys i que actualment s’estan elaborant a la cooperativa local la Sobirana i a l’obrador Malhivern. Aquesta carta serà permanent a bars i restaurants de la població.

 

I també amb l’objectiu que a Santa Coloma es visqui l’univers de la ratafia durant tot l’any, s’han presentat dues accions d’àmbit cultural. D’una banda, s’ha editat la novel·la “Quaranta llunes, quaranta sols”, de l’escriptor colomenc Josep Solà, i editada per la Confraria de la Ratafia amb la col·laboració d’Òmnium Cultural. Una obra ambientada en la Santa Coloma de mitjans de segle XIX, i que pràcticament s’ha esgotat en els diferents punts de venda d’aquest cap de setmana. I al mateix temps, s’ha inaugurat una mostra fotogràfica de gran format ubicada als aparadors d’una vintena de comerços de la ciutat. Es tracta d’un recull d’imatges que mostren al visitant les diferents vinculacions del municipi amb tot allò que envolta la ratafia: des de les herbes remeieres fins a la Festa del novembre, passant per imatges dels tallers de ratafia, les activitats lúdiques i festives que s’organitzen al seu voltant, el patrimoni cultural i natural que es posa en valor, així com la tradició i les persones.

 

Creixement de la Festa en tots els àmbits

 

Aquestes són les principals novetats d’una Festa de la Ratafia que ha sabut adaptar- se i mantenir-se en plena forma malgrat els dos anys fortament condicionats per la pandèmia, i que ha reaparegut amb més força que mai, creixent en tots els àmbits. Han estat quatre dies d’intensa activitat per a tots els públics, amb xerrades tècniques, sortides al bosc, concerts, tallers, visites guiades, cercaviles, jornada castellera,

 

cursos, exposicions i activitats gastronòmiques. També la Cursa de la Ratafia, celebrada avui per muntanyes i camins de l’entorn de Santa Coloma, ha batut rècord de participació amb 650 atletes.

 

 

Sergi Roca, guanyador del concurs de ratafies i Àstrid Van Ginkel, nova Confraressa d’Honor

 

La Gala de la Ratafia, celebrada el divendres, va servir per coronar a Sergi Roca, de Santa Coloma de Farners, com a guanyador de la millor ratafia del concurs d’enguany, que ha comptat amb 222 creacions casolanes. Roca, de només 20 anys, exemplifica el relleu generacional que viu aquesta tradició, i que també es percep amb la gran implicació dels joves en l’organització d’una Festa que cada vegada compta amb la participació de més entitats del municipi.

En el transcurs de la gala també es va nomenar Confraressa d’Honor de la Festa de la Ratafia a Àstrid Van Ginkel, experta en usos i aplicacions de les plantes.

 

A banda dels milers de persones que han visitat la Festa de la Ratafia, aquesta ha estat seguida arreu a través del canal Ratafia TV, que ha transmès activitats, entrevistes i reportatges durant tot el cap de setmana. Uns dies en què el bon ambient ha estat present als carrers i places de Santa Coloma de Farners i entre el seus habitants, orgullosos d’una Festa que aquest any s’ha superat com mai.

Historial

Altres notícies