Jordi Bragulat, Pare Pelegrí 2023, compleix el vot del poble a Santa Coloma de Farners

dv. 20.01.2023

 

El Pare Pelegrí 2023 de Tossa és Jordi Bragulat Fidalgo. Té 45 anys, està casat, té 2 fills i és sots-inspector de la Policia Municipal de Girona. Aquest divendres 20 de gener al matí ha iniciat el camí des de Tossa de Mar fins a Santa Coloma de Farners per complir el vot del poble. Dos autocars plens han sortit avui des de la ciutat colomenca en direcció a Tossa de Mar i a Terra Negra per participar a la festa del Pare Pelegrí. Aquest divendres, a les 16.30 h i abans de l'arribada del Pare Pelegrí, hi haurà sardanes amb la cobla Flama de Farners, a la plaça Sant Sebastià de Santa Coloma.

La festa del Pare Pelegrí se celebra cada 20 de gener i és una dels actes populars i religiosos de més tradició de la ciutat. Santa Coloma espera rebre, avui, entrada la nit, al Pare Pelegrí de Tossa de Mar, a qui acompanyen centenars de persones per complir el vot a Sant Sebastià, com a promesa al sant per haver erradicat la pesta fa més de 500 anys. Enguany, 929 persones l'han acompanyat, de les quals 482 són dones calçades i 28 descalces, i 392 són homes calçats i 27 descalços.

Durant la festa, és tradició que els pelegrins reparteixin petxines en la seva arribada a la ciutat. La tradició també mana menjar cargols, coca de Sant Sebastià i caramels. El Pare Pelegrí fa nit a la ciutat i l’endemà (en aquest cas, dissabte al matí) se’n torna amb els seus acompanyants a Tossa per anunciar-hi públicament el compliment del vot. En la seva estada a Santa Coloma, és acompanyat fins a la capella de Sant Sebastià, on es dur a terme el res del rosari. També visita l'església parroquial, on resa el pare nostre. I al despatx del rector lliurar l'almoina i rep els certificats de les autoritats locals, civils i religioses acreditant l’acompliment del Vot de Poble. També és tradició que l’alcalde de Santa Coloma li lliuri bosses de pinyons pel camí de tornada de l’endemà.Després de fer nit a la ciutat, el Pelegrí participa l'endemà (a les 7 del matí) de la missa que se celebra a la mateixa capella de Sant Sebastià. I acte seguit inicia el camí de tornada cap al poble que representa. 

Ara fa un any, Andreu Puig i Tibbs va ser escollit com a Pare Pelegrí i a Santa Coloma de Farners hi va arribar acompanyat per 557 persones, de les quals hi havia 38 descalces (22 dones i 16 homes) i 519 calçades (265 dones i 254 homes). Després de les restriccions de l’edició passada, el 2022 les manifestacions religioses es van poder recuperar amb gairebé tota la normalitat, a excepció que els pelegrins havien de portar la mascareta i l’aforament a l’ermita de Sant Sebastià estava limitat.

Historial

Altres notícies