La Generalitat i l'Ajuntament desencallen, finalment, el nou edifici judicial de Santa Coloma de Farners

dv. 10.02.2023

El projecte per a la construcció d’un nou edifici judicial per a Santa Coloma de Farners s’ha desencallat finalment, després d’anys de reivindicacions i d’intents fallits per trobar una solució a la dispersió dels jutjats. “Desencallem el projecte per al nou edifici judicial de Santa Coloma de Farners: tenim ubicació i pressupost, i també tota la voluntat d’accelerar els procediments per tal que els ciutadans d’aquest partit judicial puguin accedir a uns serveis públics de justícia dignes i de primer nivell”, ha explicat la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, aquest matí al saló de plens de l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners acompanyada per l'alcalde Joan Martí.

El nou equipament s’ubicarà en un solar del sector F, al polígon industrial de Mas Llorenç, que és propietat de l’Ajuntament. Les dificultats per trobar una parcel·la dins del terme municipal que permetés construir-hi un equipament espaiós, modern, funcional i amb capacitat de respondre a les necessitats futures, com per exemple la creació de nous òrgans judicials, havia encallat el projecte durant anys.

L’Ajuntament de Santa Coloma ha convingut amb el Departament de Justícia, Drets i Memòria que cedirà una parcel·la de 3.500 metres quadrats dintre d’aquest sector, que en suma més de 13.000, de manera que el Departament ja pot començar els processos administratius per a l’edificació. “Un cop confirmada avui la ubicació amb l’Ajuntament, traslladarem tota la documentació a l’empresa pública Infraestructures.cat perquè iniciï la tramitació d’un concurs d’arquitectura”, ha dit Ubasart. La proposta guanyadora serà la que defineixi la superfície i la ubicació exacta de la parcel·la dins del sector.

Santa Coloma de Farners té actualment quatre jutjats de primera instància i instrucció, un dels quals amb funcions de violència sobre la dona (VIDO). Estan dispersos en dos punts diferents de la ciutat: la seu principal és a la carretera de Sant Hilari, propietat de l’Ajuntament, on hi ha els jutjats 1 i 3 i també el Registre Civil; al carrer Mossèn Jacint Verdaguer, en un edifici de lloguer, hi ha els jutjats 2 (VIDO) i 4.

L’objectiu principal del projecte és poder unificar tots els òrgans judicials en un únic pol, la qual cosa posarà punt final a la dispersió actual i permetrà, a més, la implementació del nou model d’oficina judicial; en definitiva, “un fet que significarà una millora substancial en la prestació del servei, i també dignificarà les condicions de treball dels diferents operadors jurídics”.

El nou equipament, a més, solucionarà les mancances estructurals actuals; per exemple, el fet que no tots els òrgans judicials puguin garantir uns circuits diferenciats per a víctimes i detinguts, o per a usos públics i privats. “Vista aquesta situació, es fa evident que el partit judicial de Santa Coloma de Farners necessita un nou equipament, una nova seu judicial que englobi tots els jutjats, avui dispersos, i que solucioni les mancances”, ha explicat la consellera.

A banda, es podrà disposar d’espais complementaris, com ara sales d’espera, d’atenció a la víctima o multiús, i millors espais per a equips tècnics i altres professionals. Entre tots dos edificis, el total de metres quadrats destinats a usos judicials suma 1.445 metres quadrats. Amb el nou equipament, la ciutat en disposarà de 3.500; és a dir, més del doble que els actuals.

Durant la visita a Santa Coloma i a Girona, la consellera també ha presentat els detalls del Programa d’encàrrec d’actuacions (PEA), al qual es va referir dimarts durant la Comissió de Justícia del Parlament, en la presentació del pressupost de la conselleria. El PEA, el programa que organitza i planifica les infraestructures i inversions per al període 2023-2026, passa a ser de 267 milions d’euros, xifra que quasi dobla la inversió de l’any passat. “A Santa Coloma, i arreu de la demarcació i del país doblem enguany l’esforç inversor en benefici de l’economia productiva i de la qualitat dels serveis públics: 50 milions d’euros, aquest 2023; 267 milions d’euros, d’aquí a 2026 en administració de justícia i execució penal”, ha manifestat la consellera.

Fotos: Clara Pedrol/Ajuntament Santa Coloma de Farners

Historial

Altres notícies