Santa Coloma de Farners inaugura el nou centre de recursos per a persones amb diversitat funcional

dv. 24.03.2023

El nou centre de recursos per a persones amb diversitat funcional de Santa Coloma de Farners s’ha inaugurat aquest divendres 24 de març a la tarda amb l’assistència, de Carles Campuzano, conseller de Drets Socials, de l'alcalde colomenc Joan Martí i de diferents regidors, entre altres. El centre està situat al carrer Francesc Moragas, en un terreny de 3.512 m² cedit per l'Ajuntament, i ha tingut un cost total de 759.000 euros, finançat pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat i amb el suport de la Fundació ONCE.

El centre de recursos integral per a la inclusió activa es va començar a construir l’octubre de 2021 i donarà sortida, en una primera fase, a una vintena persones adultes -majors de 18 anys- amb discapacitat intel·lectual de Santa Coloma i de l’entorn. Els assistents al centre -es posarà en marxa després de Setmana Santa- faran teràpia ocupacional i també hi haurà una atenció especial per a les seves famílies. L’espai està situat a tocar del futur nou Centre d’Atenció Primària (CAP), en una planta baixa, no té caràcter residencial i la previsió és que en un any es construeixi una segona fase de l’edifici per poder atendre a més persones.  

El nou centre atendrà, en un principi, usuaris de la Fundació Astres, de Santa Coloma de Farners, que acompanya i dona suport a persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns mentals. El titular de l’espai és la Fundació Gentis, una entitat sense ànim de lucre que treballa per la millora de l’ocupabilitat i el desenvolupament competencial, emocional i social dels col·lectius més desfavorits.  

Joan Martí, alcalde de Santa Coloma de Farners, explica que «aquest projecte és un magnífic exemple de bona col·laboració entre administracions (Generalitat i Ajuntament de Santa Coloma de Farners) i el tercer sector (Fundació Gentis) per ajudar les persones i famílies amb necessitats especials. Estem molt satisfets d'haver contribuït a la creació d'un referent comarcal en inclusió».  

Carme Dilmé, regidora d’Educació, considera que «aquest projecte és d’interès per a la comarca, ja que contribuirà a millorar de la qualitat de vida, l'autonomia personal i la inclusió social de les persones en situació de discapacitat tot afavorint la permanència en l'entorn i garantint una educació de qualitat al llarg de la vida». Dilmé afegeix que «Santa Coloma de Farners, com a capital de la comarca de la Selva, s’està consolidant com el lloc on les persones amb diversitat funcional tenen un lloc proper per ser ateses». Fins ara, els centres més propers eren el CEE Ventijol, de Blanes, i el CEE Font de l'Abella, de Girona. «Fa anys es va veure la necessitat de tenir un centre a la ciutat per acollir usuaris i, amb aquest propòsit, el 2013, en el ple, es va presentar una moció per a la creació d’una escola d’educació especial», recorda la regidora d’Educació. El 2008, a Santa Coloma es va crear un centre ocupacional i una llar-residència per a persones amb diversitat funcional i, ara, per donar una major cobertura s’ha apostat per la creació d’aquest nou centre de recursos. 

Les actuacions que es portaran en el centre són la creació d’un espai d’orientació i assessorament per a l’educació i promoció de la inclusió activa al llarg de la vida i accessible per a persones en situació de discapacitat. També hi haurà serveis d’interès, com els d'ocupabilitat, educatius i socioeducatius, laborals i terapèutics que la Fundació Gentis està duent a terme al territori d’actuació. 

Bonificació de l’impost ICIO 

Al ple del novembre de 2021 es va aprovar per unanimitat la bonificació del 95% de la quota de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), a la Fundació Privada Gentis pel nou centre de recursos, ja que es tractava d’una construcció d’interès social i educatiu. 

Historial

Altres notícies