Santa Coloma de Farners, declarat municipi contra el feixisme i el racisme i en favor de la convivència i la diversitat

dv. 28.04.2023

En referència a la proposta del grup municipal de la CUP, en resposta al rebrot de l’activitat i discurs feixista a la nostra comarca i per declarar Santa Coloma de Farners com a ciutat antifeixista i antiracista i vist que aquest assumpte va ser dictaminat favorablement per la Comissió Informativa, l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners, per unanimitat, va aprovar, a la sessió del ple ordinari del passat 24 d'abril, que Santa Coloma de Farners es declari formalment municipi contra el feixisme i el racisme i en favor de la convivència i la diversitat.

També es va establir que a Santa Coloma es treballin i promoguin actes des d’una perspectiva antifeixista i antiracista, defensant així la democràcia i els drets humans, així com els valors de la diversitat cultural, religiosa, de gènere i d’orientació sexual. I, a més, destinar els recursos que es considerin necessaris, de manera coordinada amb altres ajuntaments, òrgans supramunicipals i forces de seguretat, per prevenir i tractar l'aparició i actuació de grups d'ideologia feixista o neonazi al nostre territori.

 

Proposta del grup municipal de la CUP, en resposta al rebrot de l’activitat i discurs feixista a la nostra Comarca i per declarar Santa Coloma de Farners com a ciutat antifeixista i antiracista

"El passat 12 de maig del 2018, més de 30 entitats ja vam denunciar diverses agressions d’odi als nostres barris. En aquell acte, vam fer un exercici de valentia i vam destapar el feixisme. Certament hem tingut uns anys de treva, però un cop represa l’activitat de les festes populars el feixisme ha tornat als carrers. No és casualitat que reprenguem la nostra denuncia ara. El passat dissabte 24 de setembre del 2022, en el marc de la Festa Major es va produir novament una agressió feixista que va acabar amb un ferit greu per arma blanca. Actualment els implicats es troben acusats per un delicte d’assassinat en grau de temptativa.

Les agressions que esmentem i que vam denunciar en el seu moment tenen totes la mateixa font: neonazis vinculats al grup d’ultra-dreta Gerunda Sud. Les persones que van protagonitzar aquest atac feixista son ben conegudes per totes nosaltres i també per les autoritats policials. En el propi atestat policial del cas redactat per la Unitat de Delictes d’Odi dels Mossos, s’identifica la ideologia violenta i extremista dels acusats i s’afirma que aquests van actuar moguts per motius racistes. Aquesta conclusió no ens estranya gens, doncs els acusats carreguen a les seves esquenes una llarga llista d’agressions violentes en diferents espais. És intolerable que les ciutadanes de Santa Coloma de Farners i les persones que venen a gaudir de les nostres festes acabem sent víctimes d’agressions feixistes.

I parlem de feixisme perquè així s’autoproclamen amb orgull. No només no podem callar davant les agressions i delictes que cometen, tampoc podem fer-ho veient la plena impunitat amb la que actuen. Dos dels tres acusats van ser posats en llibertat amb càrrecs des de l’inici de la instrucció, i en quan al tercer detingut, recentment se li ha concedit la sortida en llibertat sota fiança...Queda clar, una vegada més, que el sistema judicial escull bàndol. Aquests neonazis porten anys intentant atemorir tot un poble amb les seves intimidacions. Així doncs, no ens podem permetre ser ambigües. No podem conviure amb el feixisme, o el condemnem o en formem part.

Davant de cada intimidació, agressió o atac feixista estem obligades a sortir al carrer i a denunciar-ho. No son fets aïllats o simples coincidències, estem parlant d’atacs feixistes reiterats exercits per les mateixes persones i amb un rerefons ideològic molt clar, i davant els intents de sembrar por i d’imposar una ideologia autoritària només podem seguir reforçant els contrapoders. Demanem a la ciutadania dir les coses pel seu nom: és una agressió per motius racistes que se suma a les que ja denunciàvem fa més de 4 anys. En el context actual d’augment de l’extrema dreta en tots els àmbits, és més necessari que mai fer front a qualsevol tipus de manifestació d’aquesta ideologia, en tant que aquesta suposa un atac directe als drets fonamentals i a la democràcia".

 

 

Historial

Altres notícies