Santa Coloma de Farners homenatja les antigues bibliotecàries en el centenari de la Biblioteca Joan Vinyoli

dv. 30.06.2023

La Biblioteca Joan Vinyoli, de Santa Coloma de Farners, ha celebrat aquest dijous l’acte central del seu centenari. Un dels punts principals de l’esdeveniment ha estat el reconeixement a les antigues bibliotecàries i/o personal especialitzat vinculat, primer, a la Fundació Caixa de Pensions i, posteriorment, formant part de la plantilla de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Santa Coloma de Farners, Carme Salamaña; de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; del diputat de Cultura, en funcions, de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; i de la directora de la Biblioteca Joan Vinyoli, Sílvia Subirana, entre altres.  

La celebració s’ha iniciat amb una visita inicial a l’Ajuntament -Natàlia Garriga ha signat el llibre d’honor del consistori- i s’ha prosseguit a la Biblioteca Joan Vinyoli. En aquest equipament, a més dels homenatges hi ha hagut els parlaments de les autoritats, lectura d’una carta i d’un poema de Joan Vinyoli a càrrec de l’escriptor i filòleg català Roger Vilà, i un espectacle de màgia del Mag Igor. Entre el personal homenatjat hi havia Concepció Geronès Vilardell (diplomada per l'Escola de Bibliotecàries de la Mancomunitat de Catalunya), que va treballar a la Biblioteca de Santa Coloma del 1923 al 1925 (ha recollit el guardó la seva filla, Eulàlia Blasi); Pilar Noguera Aragó (a càrrec de la Biblioteca del 1926 a 1934) i Montserrat Noguera Turon (1934-1962) (ha recollit el guardó la familiar Maria Poch); Núria Masó Ripoll (1962-2002); Montse Oriols Juanhuix (2002-2008) i Francina Sanmartin Prades (2008-2022). 

Carme Salamaña ha explicat que “aquesta biblioteca, amb la seva ànima i personalitat, ha estat un far de llum per a la cultura i la lectura a Santa Coloma de Farners. És un espai que ens ha ofert moments màgics i ha ajudat a formar-nos com a ciutadans i ciutadanes conscients i crítics”. L’alcaldessa ha agraït a “tots els qui han contribuït” a convertir aquest espai en un “lloc especial” i ha afegit que “avui no només celebrem el passat, sinó que mirem cap al futur amb esperança i il·lusió. La biblioteca Joan Vinyoli continuarà sent un lloc de coneixement i treballarem perquè sigui un espai inclusiu, obert a tothom, on podrem connectar amb altres persones, compartir experiències i enriquir-nos mútuament”.  

Natàlia Garriga ha destacat que "les biblioteques tenen una gran acceptació per part de la ciutadania i un paper central a les vil·les catalanes. També a Santa Coloma de Farners i és aquí on durant cent anys ha servit per acollir els seus habitants, orientant-los i recomanant tota mena de lectures. Aquest govern aposta per la cultura, reforçant els ajuts perquè tenir cura de les biblioteques és tenir cura de les persones. Si ho fem així, aconseguirem que tot el país sigui millor”.  

 

Recital de poesia, aquest divendres 

Paral·lelament a l’acte central, aquest divendres 30 de juny la Càtedra Joan Vinyoli de poesia contemporània i Òmnium Cultural presentarà el recital “Núria Candela diu Antònia Vicens” a càrrec de Núria Candela amb la col·laboració de Cristina Noguer. L’activitat tindrà lloc a la mateixa Biblioteca Joan Vinyoli a partir de les 19.30 h. 

 

Nom de la biblioteca en honor al poeta Joan Vinyoli 

El 29 de juny de 1923, a Santa Coloma de Farners, va obrir les portes la primera biblioteca de la Xarxa de Biblioteques de l’Obra Social de “La Caixa”. A partir del 2002, “La Caixa” va cedir la titularitat de la biblioteca a l’Ajuntament i des d’aleshores s’anomena oficialment Biblioteca Joan Vinyoli en honor del poeta barceloní (1914-1984) que va gaudir de llargues estades juvenils a la capital selvatana.  

Des de la seva incorporació al Sistema de Lectura Pública de Catalunya el 2002, la biblioteca rep el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i forma part del grup de Biblioteques Catalanes Associades a la UNESCO que vetlla per la funció social, educativa i integradora de les biblioteques.  

El 2008 es va reformar i ampliar l’edifici existent, passant de 250m2 als 1.065 m2 actuals, i es va donar pas a una nova etapa amb canvis significatius que han facilitat que sigui un equipament cultural actiu, compromès amb el teixit social colomenc i dinamitzador. 

Historial

Altres notícies