Inici de les obres de retirada de sediments i tractament de la vegetació exòtica i invasora a la riera de Santa Coloma de Farners

dt. 31.10.2023

Es preveu la retirada de fins a 1.000m3 de sediments a la zona més propera a la resclosa superior així com el tractament de 2.000m2 d’espècies vegetals exòtiques i invasores (canya i ailant).

Els treballs tindran un cost de 53.482€ i han estat subvencionats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) amb uns 43.000€.

Els treballs formen part de les tasques establertes dins el conveni de custòdia fluvial signat entre l’Ajuntament i l’ACA per millorar l’estat dels cursos fluvials del municipi.

Els treballs adjudicats són la primera part d’una gestió de l’espai fluvial de la riera de Santa Coloma que durarà anys i que ha de permetre la millora de l’estat de la riera, la seva connectivitat i l’assoliment dels objectius ambientals de la Directiva Marc de l’Aigua.

El pas del temporal Glòria va fer més evident el problema ja existent a la riera d’acumulació de sediments en aquells trams afectats per rescloses o guals. En un primer moment l’Ajuntament de Santa Coloma ja va encarregar un estudi al grup RIUS de la Universitat de Lleida amb la voluntat d’obtenir estratègies o mesures per retirar l’excés de sediments i fer que aquests continuïn aigües avall per pal·liar el dèficit que pateix el tram principal de la Tordera. L’estudi es va presentar públicament a la població el passat 16 de juny de 2022.

A partir d’aquí s’opta per una solució de rehabilitació adaptativa, de manera que les mesures a prendre s’han d’anar adaptant a la resposta del sistema fluvial. La primera fase és rebaixar un terç l’alçada de la resclosa superior del parc de Sant Salvador de manera que s’afavorirà l’erosió fluvial i el transport natural de sediments. Per evitar els efectes negatius que això pot suposar aigües avall, es realitzarà conjuntament amb l’extracció mecànica de 1.000 m3 de sediments. Aquests sediments seran posteriorment retornats a la riera per tal que acabin a la Tordera. Un cop finalitzada aquesta fase caldrà veure com respon el riu per plantejar una segona fase de la rehabilitació reduint encara més la cota de la resclosa superior o demolint-la totalment.

Les obres iniciades corresponen a aquesta primera fase i han estat subvencionats per l’ACA dins els ajuts de manteniment i conservació de lleres en trams urbans 2022-2023 i també si inclouen altres actuacions d’eliminació de flora exòtica i invasora a la zona entre l’estació depuradora d’aigües residuals i el pont del balneari. En concret es preveu l’eliminació d’uns 2.000m2 de zona de canya (Arundo donax) i el tractament dels diferents peus d’ailant (Ailanthus altissima) d’aquesta zona amb la posterior plantació d’espècies vegetals pròpies de l’espai.

 

 

Historial

Altres notícies