La 42a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners: Un èxit rotund amb participació massiva

dt. 14.11.2023

Santa Coloma de Farners ha viscut aquest cap de setmana una nova edició, la 42a, de la Festa de la Ratafia. Aquest esdeveniment, que ja s'ha convertit en una tradició anual, ha atret nombrosos visitants locals i forans, consolidant-se com una de les festes de referència de les comarques gironines. El clima festiu, la música en viu i l'aroma de la ratafia han omplert l'ambient, creant una atmosfera única.

L'acte inaugural va incloure l'Exposició de NO A LA MAT: "25 anys, Voler fins a poder". Aquesta exposició és una oportunitat per reflexionar sobre els èxits i les lluites de la plataforma en defensa del paisatge de la ciutat al llarg dels anys. Els visitants van poder explorar les diferents batalles que NO A LA MAT ha liderat espontàniament i com ha aconseguit preservar el caràcter del paisatge urbà i de l’entorn. La mostra va posar de manifest els 25 anys de determinació i èxit en la consecució d'objectius per part d'aquesta plataforma, que es manté com a exemple inspirador per a altres iniciatives similars.

Un dels moments més esperats de la festa va ser el concurs de ratafies casolanes dins del Sopar de Gala de la Festa de la Ratafia, amb la participació entusiasta de més de 250 competidors. En una competició d’alt nivell, Sergi Roca es va proclamar campió d'enguany, destacant per la seva destresa i la qualitat excepcional de la seva ratafia. El concurs ha esdevingut un punt de trobada per als amants de la ratafia, convertint-se en una tradició plena d'emoció i sabor al municipi. Cal fer esmenar que enguany el Confrare d’Honor va ser nomenat el periodista gastronòmic el Sr. Salvador Garcia-Arbós qui va formar també part del jurat del concurs.

D'altra banda, la Cursa de la Ratafia, diumenge al matí, va reunir corredors locals i d'arreu de Catalunya. La cita ja és un referent per als amants de l'esport i la natura. Aquesta cursa reafirma la importància de la salut i el benestar a la comunitat.

Un dels moments culturals de la festa va ser la presentació del llibre "Set somnis d'en Nou Verda, En Rauric va a Ric-Ric", amb textos de Josep Solà i il·lustracions de l'Elsa Batallé. Aquesta obra va captivar els assistents amb la seva narrativa rica i les imatges evocadores, oferint una visió única de la història local d’en Rauric i el Nou Verda.

Un dels moments més distingits va ser l'Esmorzar d'Alcaldes i Autoritats, juntament amb l’alcaldessa Sra. Carme Salamanya i tot el consistori vam poder comptar amb la presència de personalitats destacades com la il·lustre presidenta del Parlament, Sra. Anna Erra, la diputada al Congrés, Sra. Marta Madrenas i el president del Consell Comarcal de la Selva, Sr. Martí Pujals.

Durant la festa també s’ha commemorat el 30è aniversari de la Coca de Ratafia, creada per la Pastisseria Trias. Aquesta deliciosa creació ha escrit història al llarg dels anys, consolidant-se com un llegat gastronòmic que perdura en el temps.

No podem oblidar l'homenatge a Lluís Bayés, una figura estimada que ha estat un dels esperits de la festa. Òmnium Cultural va organitzar una exposició per recordar i celebrar la seva contribució a la comunitat.

La festa va arribar al seu punt àlgid amb la presentació i tast de la Ratafia d'Aram, inspirada per. Joan Vinyoli. Aquest moment va permetre als assistents explorar els atributs i matisos únics d'aquesta beguda tradicional.

La cloenda va concloure l'entrega del Domàs al guanyador d'enguany, culminant així una celebració plena d'emocions i èxits. Volem felicitar a la Confraria de la Ratafia, així com totes les entitats culturals, esportives, comerços i la gent del poble que han contribuït de manera desinteressada a fer d'aquesta festa un esdeveniment inoblidable. La 42a edició ha deixat una empremta inesborrable en les agendes dels catalans, consolidant-se com una tradició que celebra la cultura, la comunitat i el patrimoni local.

Visca la Festa de la Ratafia.

Visca la Ratafia.

Visca la Confraria de la Ratafia.

 

URi Cabot

Regidor de Cultura, Comunicació i Sanitat

Historial

Altres notícies