Rècord absolut de ratafies presentades, amb 301, el nombre més alt en més de quatre dècades del concurs més antic de Catalunya.
Santa coloma de Farners ho té tot a punt per celebrar la 43a edició de la Festa de la Ratafia, organitzada per la Confraria de la Ratafia i l’Àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament de la vila amb més d’una cinquantena d’activitats que posen en valor aquest licor i tot el que l’envolta.
Tot i que la programació va començar el cap de setmana passat amb diverses activitats, tallers, i la primera fase del jurat per seleccionar les 10 millors ratafies de la mostra de ratafies, on enguany hi ha hagut rècord de participació amb 301 ratafies, el gruix d’activitats tindran lloc del 7 al 10 de novembre.
Les ratafies guanyadores es donaran a conèixer el divendres 8 de novembre durant la gala de la ratafia.
De la programació en destaquen la visita de la cuinera Maria Nicolau, que presentarà el seu nou llibre "Cremo!", acompanyada per l’editor Àngel Madrià en un acte que promet ser tan vibrant com la cuina de Nicolau. Un altre dels grans atractius serà la participació en la Festa de la Ratafia de l'equip de l’Esperit Roca Destil·leria, del Celler de Can Roca, que oferirà un tast guiat i exclusiu de la seva sèrie de begudes, en un dels actes que es preveu que tingui més èxit de la programació. En el que serà una experiència sensorial única, l’equip de sommeliers guiarà els participants en el tast de les seves begudes, explicant la visió d’aquest nou projecte dels mundialment reconeguts germans Roca.
Una altra gran novetat d’aquesta edició serà la presentació de la Ratafia Vuit Porrons, creada per commemorar el 10è aniversari de la reedició de la recepta de Francesc Rosquellas el 2014. Per a aquesta edició especial, la Vuit Porrons presenta més quantitat de nou verda i d’herbes. Part de la ratafia ha reposat entre tres i quatre mesos en botes noves de roure francès, el que li dona un toc especial que la diferenciarà de les produccions anteriors. El dissabte 9 de novembre es farà un tast vertical d’aquesta ratafia, on els assistents podran explorar les seves diferents edicions.
Una de les novetats d’enguany és el “Memorama de les Herbes de la Ratafia”. Es tracta d’un joc sorgit a partir del procés de creació del cartell de la Festa de la Ratafia creat per Sara Torras que consisteix a trobar parelles d’herbes utilitzades per fer ratafia, amb cartes que mostren imatges originals i versions fetes amb cianotípia, la tècnica utilitzada al cartell.
La programació compta també amb exposicions, tallers, xerrades, tastos i un llarg etcètera d’activitats pensades per gaudir-les amb els amics i la família.
Cal destacar també que aquest any la Petita Confraria de la Ratafia celebra 10 anys. Es va crear l’any 2014 amb la voluntat de preservar i garantir el relleu generacional d’aquesta tradició. Actualment compta amb un centenar de petits confrares.
La presentació de la 43a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners ha tingut lloc avui a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona amb la participació del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, l’alcaldessa de Santa Coloma de Farners, Carme Salamaña i el president de la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, Jordi Casassayas. També hi ha assistit el regidor de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, Uri Cabot.
L’alcaldessa, Carme Salamaña ha fet un agraïment a la Confraria de la Ratafia així com a totes les entitats i persones que participen activament en l’organització d’aquest gran esdeveniment que ajuda a preservar les tradicions i a projectar Santa Coloma de Farners arreu del territori, com a capital de la Ratafia.
Sobre la Festa de la Ratafia
La Festa de la Ratafia té lloc el segon cap de setmana de novembre a Santa Coloma de Farners. És l’acte que obre la temporada de degustació de la ratafia i celebra l’arribada del fred. Parades amb productes artesans i de proximitat, activitats relacionades amb el món de la ratafia, concerts, presentacions de nous productes i molts més actes que converteixen la capital de la Selva en epicentre i capital de la ratafia.
La Festa de la Ratafia, iniciada el 1982, ha esdevingut un aparador nacional, i modestament internacional, on es mostra tot el que s’ha de saber d’aquest licor, on es fan presentacions i on s’innova. Al mateix temps, on tot un poble se sent identificat, s’involucra i se sent part, orgullosament, d’un projecte col·lectiu noble.
Va néixer com una festa petita que volia retre homenatge a aquest licor d’herbes i, any a any es va anar consolidant i creixent, fins a dia d’avui. Tot això ho ha fet possible una ciutat que vol participar de la Festa de la Ratafia i s’esforça per mantenir viva aquesta tradició. Una ciutat viva, amb un destacat teixit associatiu, amb famílies i persones individuals que troben el seu espai en aquesta festa que és molt participativa, popular, valorada i molt particular.
Sobre la Confraria de la Ratafia
La Confraria de la Ratafia és una entitat cultural sense ànim de lucre que promociona la Festa de la Ratafia i la ciutat de Santa Coloma de Farners com a capital d’aquest licor. El principal objectiu de les seves activitats és explorar l’univers de la ratafia des del vessant cultural, com a element dinamitzador social i econòmic, i com a recurs turístic.
Des del punt de vista de la Confraria, la ratafia és cultura gastronòmica, de plantes i herbes, d’oficis antics i de personatges i entitats lligats a aquesta beguda. La ratafia també permet una interacció transgeneracional, és un element identitari dels colomencs i una oportunitat de negoci, d’emprenedoria i d’innovació.
Els actes més destacats es podran seguir en directe al canal youtube Ratafia TV i per les xares socials de l’Ajuntament i la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners.
Podeu consultar tota la programació de la Festa a la web www.festaratafia.cat