Amb 43 anys d’història combina tradicions amb propostes sorprenents
La 43a edició de la Festa de la Ratafia ha tancat amb un ple absolut a les activitats organitzades, més d’una cinquantena, en una edició marcada pel rècord de participació al concurs de ratafies casolanes. Fins a 301 produccions d’aquest licor s’han presentat al concurs més antic de Catalunya, superant amb gairebé una trentena la xifra màxima que s’havia assolit l’any passat. La guanyadora del concurs ha estat Karla Cervantes, de Girona i d’origen mexicà, i en segon lloc Montse Vilamajó, de Centelles, que l’any passat es va adjudicar el primer premi. La veïna de Roda de Ter Montse Obiols ha obtingut el tercer premi, mentre que Dolors Arenas ha estat la creadora de la millor ratafia local.
Durant tot el cap de setmana milers de visitants han passat pels diferents espais de la Festa de la Ratafia, considerada una de les fires temàtiques més importants de Catalunya i que amb 43 anys d’història continua sorprenent amb propostes innovadores i atrevides. La gran resposta del públic confirma l’encert de l’organització en apostar per aquesta fórmula que combina litúrgies i activitats tradicionals, amb d’altres d’inèdites i capdavanteres per la seva manera de tractar l’univers que envolta la ratafia, la producció i les seves aplicacions.
Durant quatre dies s’hi han celebrat més d’una cinquantena d’activitats, amb un ple absolut a tot arreu, especialment a les que requerien inscripció prèvia com la xerrada de la cuinera Maria Nicolau o el tast de licors guiat per l’equip de l’Esperit Roca Destil·leria, del Celler de Can Roca. També han estat especialment concorregudes la demostració de l’antropòloga japonesa Megumi Tamagawa, que introdueix la ratafia al receptari popular del Japó, i la presentació dels licors més singulars de la cooperativa La Sobirana. També s’han celebrat cercaviles, trobades gegantes i de castellers, espectacles de dansa, concerts, activitats familiars, correfoc, curses de muntanya...
Pel que fa a ratafies, més d’una trentena de productors han donat a conèixer als visitants les seves produccions. Com és tradició, la Confraria de la Ratafia ha presentat una novetat, l’edició especial de la ratafia Vuit Porrons, creada per commemorar el 10è aniversari de la reedició de l’antiga recepta de Francesc Rosquellas. També s’ha proclamat els Confrares d’Honor, una distinció que aquest any ha estat per als germans Xicu i Andreu Climent, reconeguts pastissers de la Pastisseria Tuyarro, una empresa familiar que aquest any celebra 130 anys.
Tot plegat en un ambient molt festiu i autèntic, en una Festa de la Ratafia que tot i haver crescut en espais, nombre de visitants i programa d’activitats manté l’esperit genuí i de punt de trobada dels seus inicis, fa més de quatre dècades.