Neix a Santa Coloma de Farners un nou festival de dansa a Catalunya: el ‘15m2’, enguany en honor a la figura de Josep Beulas

dg 05.09.2021

Els dies 3 i 4 de setembre, Santa Coloma de Farners ha acollit la primera edició del Festival Internacional Itinerant de Microdansa 15m2, conformat per un total de 10 creacions escèniques en espais no convencionals.

L’eix temàtic del festival ha estat l’obra i la perspectiva paisatgística del pintor, Josep Beulas i Recasens (Santa Coloma de Farners, 7/8/1921- Osca, 2017). Sota el tema ‘Horitzó’, tots els espectacles han estat inspirats en el llegat artístic de l’artista colomenc.

Un dels trets diferencials d’aquest festival és l’espai de petites dimensions on han ballat els artistes, que era de 15 metres quadrats. Les creacions s’han distribuït per diversos indrets de la ciutat, com la Casa de la Paraula, la Biblioteca Joan Vinyoli, el parc de Sant Salvador o la plaça Farners, entre altres.

Els espectacles han tingut el moviment i el cos com a eix principal, i una durada de no més de 20 minuts. Azucena Momo i Laia Pujol, Agnes Balfegó, Oskar Luko, Nil Verdú i Paula Rísquez, i el trio format per Ona Mestre, Laura Vilar i Pablo Arias, són només alguns dels artistes que han presentat la seva proposta de microdansa a la primera edició del festival.

Un cop acabades les actuacions, l’activitat s’ha traslladat a la Casa de la Paraula, on s’ha celebrat la cerimònia d’entrega de premis, a càrrec dels membres del jurat: Quimeta Camí, membre de la Comissió de l’<>; Maria Buenavida, directora del Centre de dansa d’Art de Santa Coloma de Farners; Xevi Dorca, president de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya; i Jordi Sora, crític especialitzat en dansa contemporània.

La relació de creacions guanyadores del 1r Festival Internacional Itinerant de Microdansa 15m2 ha estat la següent:

- Premi Millor interpretació: ‘Estudio sobre la histeria’, de Carmen Muñoz.

- Premi Millor Creació Escenogràfica: ‘Transicions’, d’Azucena Momo i Laia Pujol.

- Premi Arrel i Memòria: ‘Eixos’, d’Agnes Balfegó.

- Premi Públic: ‘Crit d’arrel’, de Paula Rísquez i Nil Verdú.

El batlle de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, ha protagonitzat la cloenda del festival, amb una intervenció en la qual ha destacat el paper de l’<> i la importància de les arts en la nostra societat, a més d’establir un lligam directe entre l’equilibri que desprenen les obres de Josep Beulas i l’equilibri de la dansa.

El ‘15m2’ ha obtingut una gran rebuda per part del públic, ja que totes les entrades han estat exhaurides amb anterioritat. En total s’han mobilitzat prop de 600 persones, que han pogut presenciar i gaudir d’actuacions d’una qualitat excepcional en un ambient proper i de proximitat amb els artistes. L’activitat s’ha desenvolupat dins dels protocols sanitaris derivats de la situació epidemiològica.

El consistori valora molt positivament la repercussió del festival i l’èxit de participació, així com el gran encert i nivell de totes les actuacions i la promoció que se’n deriva de tot plegat, amb Santa Coloma com a principal beneficiada. La regidora de Cultura, Mireia Mitjavila, puntualitza que “aquests dos dies hem esdevingut la capital de la dansa a Catalunya. És un valor molt positiu per Santa Coloma, el fet d’acollir la celebració de la primera edició del festival ‘15m2’, perquè ens dóna a conèixer i ens projecta i posiciona en el món de la dansa artística, ja que ha vingut molta gent especialitzada en aquesta disciplina”. L'Ajuntament també vol agrair la col·laboració i implicació del Centre de Dansa d'Art en l'esdeveniment.

Mitjavila sostè que “des de l’Ajuntament estem molt contents d’aquesta iniciativa, que acosta la dansa a la ciutadania. Sense cap mena de dubte, és una manera magnífica de celebrar l’<>, amb unes propostes artístiques de gran qualitat, totes elles molt apropiades en relació amb la visió del paisatge de Beulas”.

El ‘15m2’ és un festival emergent de petit format que vol reflexionar sobre l'art, la cultura i la societat contemporània, i teixir vincles entre creadors, sectors culturals i ciutadania a partir d'un eix temàtic i el territori. A més, té com a principal objectiu generar un circuit de microdansa en el país, per tal de descentralitzar i ampliar la creació escènica i les programacions culturals fora de les grans ciutats.

El certamen ha estat impulsat per ‘Última vèrtebra’, una plataforma d’investigació i recerca al voltant del moviment i el llenguatge escènic contemporani, i ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners, la Diputació de Girona, el Centro de Arte i Naturaleza d’Osca (CDAN); l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Fins a l’estiu de 2022, Santa Coloma de Farners commemorarà els 100 anys del naixement de Josep Beulas. Amb la celebració d’aquest festival ha quedat ben palesa la voluntat reivindicar la seva obra i la seva personalitat, un home senzill que estimava tant l’art com el seu entorn.

Historial

Àrea de govern: Cultura i Comunicació

Altres notícies