Santa Coloma de Farners celebra els 100 anys del naixement de Josep Beulas amb diverses activitats commemoratives

ds 07.08.2021

El 7 d'agost de 1921 naixia a Santa Coloma de Farners un dels artistes colomencs més reconeguts i de més prestigi: Josep Beulas i Recasens (Santa Coloma de Farners, 1921- Osca, 2017). Cent anys després, avui dissabte dia 7 es compleix el centenari del naixement del pintor, i amb motiu de l'efemèride, des de l'Ajuntament s'han programat diverses activitats dissenyades per commemorar el seu aniversari.

La jornada commemorativa ha tingut lloc a la Casa de la Paraula, i ha inclòs una visita guiada a l'exposició 'Els nostres Beulas', de la mà del seu comissari, Sebastià Goday; una xerrada biogràfica per part de la vídua de Beulas, Quimeta Camí, Antoni Solà i Sebastià Goday; i un tastet de vins a mode d'aliança entre Vins Baldiri de Castanyet i la bodega Enate d'Osca, un agermanament entre Osca i Santa Coloma a través dels vins amb les explicacions del fotògraf, Marcel Font, qui ha acostat al públic assistent la seva visió sobre les relacions entre paisatge i vi. Amb motiu de la commemoració, Enate ha tret una edició exclusiva del centenari de Josep Beulas, amb un etiquetatge especial plantejat per l'ocasió.

La trobada en honor a Beulas ha comptat amb l'assistència del batlle de Santa Coloma, Joan Martí; el delegat dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Josep Calataiud; l’alcalde d’Olot, Pep Berga; l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa; la regidora de Cultura del consistori, Mireia Mitjavila; el regidor de Cultura de Blanes, Albert Sanz; el Comissari de l'exposició, Sebastià Goday; la vídua de Beulas, Quimeta Camí; l'exalcalde de Santa Coloma, Antoni Solà; el fotògraf, Marcel Font; i de membres de la Comissió de l'«Any Beulas». També hi ha assistit el regidor de Cultura d'Osca, Ramón Lasaosa, una mostra més de l'agermanament entre Osca i Santa Coloma, amb el pintor colomenc com a factor comú.

Com a activitat complementària, s'ha instal·lat un punt de gravació on els assistents han pogut enregistrar-se en vídeo explicant experiències i anècdotes viscudes amb Josep Beulas, per així recopilar vivències del talentós pintor amb la ciutadania de Santa Coloma.

La celebració del centenari de Beulas, sota el nom d'«Any Beulas», va començar el passat mes de juliol amb l'exposició 'Els nostres Beulas', i finalitzarà l'estiu de l'any 2022. La resta del programa que conforma l'«Any Beulas» inclou actes que van des de tallers, xerrades, exposicions, concursos, visites guiades i itineraris, fins a festivals de dansa i concerts.

En aquest sentit, del 17 d'agost al 4 de setembre les activitats commemoratives continuen amb diverses propostes, entre les quals destaca la 1a edició del 15m2, un festival de microdansa itinerant amb Beulas com a eix temàtic. El festival tindrà lloc els dies 3 i 4 de setembre a diversos espais de la ciutat.

L'«Any Beulas» ha estat impulsat per l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners, en col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i les àrees de Cultura de la Diputació de Girona i del Consell Comarcal de la Selva.

Josep Beulas, considerat uns dels millors pintors paisatgistes espanyols del segle XX, va ser nomenat fill predilecte de Santa Coloma de Farners l'any 1983. Com a mostra de l'estima i devoció per Santa Coloma, va donar una important col·lecció de les seves obres. Actualment, el fons és dipositat a la Casa de la Paraula com a element enriquidor del patrimoni artístic de la ciutat.

L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners agraeix l'esforç i la col·laboració de tothom qui ha fet possible la configuració de l'«Any Beulas», i que aquest merescudíssim homenatge al nostre estimat Josep Beulas i Recasens hagi esdevingut una realitat.

Historial

Àrea de govern: Cultura i Comunicació

Altres notícies