Mercat de les Herbes de la Ratafia, 6 i 7 de maig a Santa Coloma

El 4t Mercat de les Herbes de la Ratafia se celebrarà a Santa Coloma els propers 6 i 7 maig.

Totes les activitats són organitzades per l’Ajuntament, la Comissió de Flors, la Confraria de la Ratafia i l’Associació de Comerciants de Santa Coloma de Farners.

 

PROGRAMACIÓ:

DISSABTE 6 DE MAIG 

Tots els tallers són gratuïts. + info i inscripcions a: confraria.ratafia@gmail.com

9.30 h Obertura de la mostra d’art floral a l’església de Sant Sebastià i a la sala Lluís Caparrós del Centre Municipal d’Educació. Obertura del Mercat de les Herbes de la Ratafia a la plaça Farners.

Durant tot el cap de setmana es podrà veure l’exposició “Som terra de safrà” dels amics de Santa Coloma de Queralt a la mateixa parada de l’entitat a la plaça de Farners, a la Biblioteca Joan Vinyoli l’exposició “Les orquídies de la Selva” recull fotogràfic de diferents autors, sobre les orquídies de la comarca de la Selva.

Durant tot el matí tindrà lloc a la Casa de la Paraula la 5a sessió del curs “Guiatge de tallers, rutes i tast de ratafia” amb dos conferències-taller sobre “Màrqueting, habilitats comunicatives i la conducció de grups”, amb Alexandra Masó i Rosa Duran. Activitat exclusiva per als participants al curs.

Durant tot el cap de setmana els joves Trucs de l’AE Roca Guillera realitzaran diferents activitats gastronòmiques i culturals per donar a conèixer la cultura gambiana dins el projecte Folga.

10 h Sortida per a nens i nenes per conèixer les herbes de la ratafia amb Anna Selga (farmacèutica i ratafiaire), al parc de Sant Salvador.

Tercera edició del Rejuga, mercat infantil de venda i intercanvi de joguines de 2a mà. Vine i munta la teva paradeta. Ho organitza l’Associació de Comerciants. Més info: www.acscf.cat/firarejuga. A l’entorn de l’església parroquial.

10.30 h Taller “Fem un jardí d’herbes al balcó”, per Carme Farré (paisatgista). A la Casa de la Paraula.

11 h Taller “La farmàcia de primavera” aprendrem remeis naturals per guarir-nos la pell del sol o de les picades d’insectes. A càrrec de Judith Ramírez (Les Remeieres), a les Mesures de la plaça Farners.

11.30 h Xerrada “Bones pràctiques en la recol·lecció de les plantes”, per Eva Moré, Grup de Plantes Aromàtiques i Medicinals del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. A la Casa de la Paraula. És el moment de recol·lectar les herbes de la ratafia, pel això ens mostraran quin és el millor moment per obtenir les seves propietats i com preservar les herbes del nostre entorn amb el mínim impacte mediambietal.

12.30 h Xerrada sobre cuina alcalina, salut i vida i presentació del llibre “Las 101 recetas más saludables para vivir y sonreír”, a càrrec de M. Pilar Ibern (assessora nutricional, escriptora i ecoxef), que ens mostrarà amb un showcooking com fer algunes de les seves receptes. A les Mesures de la plaça Farners.

16 h Taller per conèixer les herbes i com fer una bona ratafia a càrrec de Marta Guillaumes (biòloga i ratafiaire). A les Mesures de la plaça Farners.

16.30 h La Confraria Jove obrirà la segona ruixada de les essències de les herbes de la ratafia amb tots els joves que vulguin divertir-se tot remullant-se. A la plaça Farners.

16.45 h Presentació de l’edició especial de la millor ratafia local 2016 amb l’autor, en Lluís Piera Ruiz, i el mestre ratafiaire, en Xavier Codina. A la Casa de la Paraula. Només se n’han fet 200 unitats i numerades que es vendran exclusivament aquest cap de setmana.

17 h Taller de licoreria creativa “Farem una ratafia de primavera” amb Joan Carbó (Celler de Can Roca). Gratuït, places limitades, cal fer inscripció aquí . A la Casa de la Paraula.

18.30 h Taller “Sorpresa!!” creació d’un microjardí per a les herbes de la ratafia , si voleu participar-hi, porteu alguna cosa que tingueu a casa (bidó, caixa, got…) i el construirem junts, a càrrec de Can Mir, a les Mesures de la plaça Farners.

Concert de la coral Pizzicato de l’EMM Josep Carbó i la coral infantil del Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona. A l’Auditori Municipal.

19 h Conferència “Al·lèrgies i alimentació” a càrrec de Brenda Ballell (farmacèutica, bioquímica clínica, PNIE). A la Casa de la Paraula.

19.30 h Tast guiat de Ratafies 1842, a càrrec de Joan Casalprim. A les Mesures de la plaça Farners.

20.30 h Concert del grup Lakaste, el grup guanyador del concurs Sona 9 (2016), ens presentarà els temes que formaran part del seu primer disc, que sortirà al carrer els propers mesos. A la plaça Farners

 

DIUMENGE 7 DE MAIG

9.30 h Obertura de la mostra d’art floral a l’església de Sant Sebastià i a la sala Lluís Caparrós del Centre Municipal d’Educació. Obertura del Mercat de les Herbes de la Ratafia a la plaça Farners.

10 h Pintada de cares amb motius florals a càrrec de Dana Belly Art, a les Mesures de la plaça Farners. Parades d’herbes dels Petits Confrares dedicades a les herbes de la Ratafia. A la plaça Farners.

10.30 h Taller “Elaboració de xarop d’herbes i de bosses oloroses”, aprendrem a fer un xarop i prepararem unes bosses aromàtiques amb les herbes, que després ens endurem a casa, a càrrec d’Assumpció Moreno (mestra i remeiera de Caldes de Malavella). A les Mesures de la plaça Farners.

11-13 h Taller infantil i juvenil d’il.lustració d’un breu conte on els personatges tenen gran importància a la primavera, combinant la tècnica del collage cada participant serà un jove creador, a càrrec de Lucia Soto, artista i creadora. A la plaça Farners.

11 h Xerrada “Els 4 elements de la natura, l’autogestió en salut i els nostres remeis casolans”, a càrrec Xavier Uriarte (metge naturista). A la Casa de la Paraula.

12.30 h Taller de cuina amb herbes silvestres , a càrrec d’en Santi Soto i el Vergel de las Hadas (Centre de Sensibilització Ambiental i Agroecologia). Al final es podran tastar els plats cuinats. A les Mesures de la plaça Farners.

14 h Dinar popular de cuina silvestre. Un àpat saludable i amb sabors de natura salvatge, a càrrec del col·lectiu Eixarcolant, a les Mesures de la plaça Farners.

16 h Sortida per conèixer la vegetació ruderal i recol·lecció de vegetació comestible. Punt de trobada al pont del Parc de Sant Salvador, amb Marc Talavera i el col·lectiu Eixarcolant, Universitat de Barcelona.

16.30 h Passejada amb patinets engalanats amb herbes, pels carrers del centre. Col·labora la Colla Gegantera

17.00 h “Destil·lant essències aromàtiques”. Podrem veure en directe un alambí i el procés de destil·lar les plantes aromàtiques, a càrrec de Gemma Serra (Les Tremendines). A les Mesures de la plaça Farners.

18 h Xerrada i tast d’herbes silvestres a la Casa de la Paraula. Es durà a terme la classificació de les espècies recol·lectades durant la sortida de les 16 h de reconeixement de vegetació ruderal i s’explicaran les seves propietats, com cultivar-les, com recol·lectar-les i com es poden utilitzar a la cuina, amb Marc Talavera i el col·lectiu Eixarcolant, Universitat de Barcelona.

Taller de sals d’herbes. Coneixerem algunes de les herbes del nostre entorn per cuinar i com en podem fer unes sals per condimentar segons el plat que cuinem, a càrrec de Judith Ramírez (Les Remeieres). A les Mesures de la plaça Farners.

18.30 h Animació infantil amb el grup Atrapasomnis. Presentaran l’espectacle de seu proper llibre-cd L’hora dels somnis. Organitzat per Sol Solet Rialles a la plaça Farners.

Tot seguit, xocolatada infantil aromatitzada amb menta.

19.30 h Concert dels combos de l’EMM Josep Carbó. A la plaça Farners