Nou impuls al club de Lectors i Llegidors i al de Llegir el Teatre

 

L'escriptor Miquel Martín i l'actriu Olga Cercós s’incorporaran al club de Lectors i Llegidors i al de Llegir el Teatre de la Biblioteca Joan Vinyoli, respectivament, a partir del gener de 2017. El colomenc Pere Bassols conduïa aquests dos clubs, el primer des que el va fundar fa 10 anys, i el segon des de fa dos anys, quan es va introduir a la Biblioteca fruit de la col·laboració entre el Teatre Nacional de Catalunya i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Després de la mort per malaltia de Bassols, el passat mes de juny, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santa Coloma i la biblioteca municipal, han estat estudiant diverses possibilitats, que han acabat per situar l’escriptor i articulista Miquel Martín al capdavant del club de Lectors i Llegidors, i l’actriu, mestra i psicopedagoga, Olga Cercós, al del club Llegir el Teatre.

“El que pretenem és reimpulsar aquests clubs tot mantenint l’esperit que hi va insuflar Bassols, a través de noves figures amb experiència en la creació literària i en la interpretació teatral”, segons ha explicat el regidor de Cultura de Santa Coloma, Jordi Armengol, que ha afegit que “la idea és anar fent relleus al capdavant aquests clubs, sempre buscant la qualitat i l’experiència en les persones que el condueixin”.

Miquel Martín i Serra és autor de diverses novel·les i reculls de contes que li han merescut premis diversos, ha dut a terme treballs de recerca en els camps de la llengua oral i la cultura popular recollits en llibres o bé publicats en forma d’articles; ha impartit també tallers d’escriptura creativa i escriu articles regularment al diari Ara, Diari de Girona i a les revistes Gavarres i Revista de Girona, entre d’altres mitjans. D’entre els seus estudis destaca el de l’obra de Joan Vinyoli, poeta a qui també ha dedicat l’activitat “Vinyoli comentat”, organitzada conjuntament amb Olga Cercós, en un tàndem que combina comentaris i recitació emotiva dels versos de Vinyoli.

Olga Cercós ha col·laborat amb diverses biblioteques aportant-hi la seva formació com a actriu i com a mestra i psicopedagoga. L’hora del conte, activitats per a nadons, lectura de textos de Josep Pla i la Vinoteca, en són alguns exemples. Tant Martín com Cercós tenen certa vinculació amb la Biblioteca Joan Vinyoli ja que en més d’una ocasió hi han portat els seus projectes “Vinyoli comentat” i la Vinoteca, un maridatge entre textos literaris i vins.

El colomenc Pere Bassols i Fontanet va ser membre actiu de la Secció Local d'ERC a Santa Coloma de Farners, des d'on va contribuir a la recuperació de la memòria històrica amb l'homenatge als alcaldes republicans; i posteriorment, a l'assemblea territorial de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Farners per la Independència. En l'àmbit cultural, Bassols, a més a més de fundar i dirigir el club de Lectors i Llegidors i conduir també el club Llegir el Teatre, va col·laborar amb la Festa de la Ratafia, l'Any Espriu, l'Any Vinyoli i amb Òmnium Cultural la Selva, entre d'altres. Igualment, va contribuir a recuperar la memòria del cineasta Joaquim Jordà.

El passat 16 de setembre la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma va inaugurar dins de les seves instal·lacions un espai dedicat a Pere Bassols, en reconeixement a la seva contribució a la vida cultural, política i associativa de la ciutat.