Tret de sortida a la 35ª Festa de la Ratafia

 

VÍDEO

 

Ahir dijous va començar oficialment la 35ª edició de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma, amb la inauguració, a les 7 de la tarda a la Casa de la Paraula, de l’exposició “La  ratafia a Santa Coloma de Farners”, que repassa la relació de la ciutat amb aquest licor des del ratafiaire il·lustre Francesc Rosquellas –en el cent-cinquantè aniversari de la seva mort– i el paisatge humà ratafiaire des del segle passat. 

La tradició ratafiaire de Santa Coloma és el fil conductor de tot l’espai expositiu que es divideix en dos continguts: els orígens i les persones. L’exposició inclou 40 retrats de dones que han fet ratafia des 1890, acompanyats d’articles explicatius que fan palès que la tradició s’hereta d’àvies a mares i a filles i també entre veïns. S’hi poden veure també receptes de principis del segle passat, que ja s’aplicaven amb anterioritat.

Després de la inauguració d’aquesta mostra, es va celebrar una taula rodona inaugural: “L’origen de la Festa: la ratafia en un moment de canvi”, a càrrec de Salvador Garcia-Arbós (periodista gastronòmic), i dels creadors de la Festa de la Ratafia, Josep Maria Casas, Pep Solà i Jordi Puigverd. I es van poder degustar les “rosquilles” de Francesc Rosquellas, fetes per la Pastisseria Tuyarro seguint la recepta originària de 1844. A les 9 del vespre va tenir lloc la sortida dels confrares de la ratafia davant del pavelló dels Saioners per anar a  recollir el penó de la Festa i el llibre sagrat de la ratafia a casa de la custòdia Fina Garcia (guanyadora del premi ratafia local 2015), i acompanyament en processó fins a la Vela de la Ratafia de la plaça Farners. Tot seguit es va iniciar la litúrgia d’inici de la Festa, amb la penjada del penó i un brindis col·lectiu amb ratafia a la plaça Farners. I després va engegar la cercavila de la ratafia, acompanyada pels Trabucaires d’en Serrallonga, els Grallers de Santa Coloma i els gegants Sol i Serena. Va cloure la primera jornada de la Festa un concert amb The Bazaga’s, a la Vela de la Ratafia de la plaça Farners.