Mercat de les Herbes de la Ratafia, a Santa Coloma els dies 5 i 6 de maig

dc. 02.05.2018

Vídeo promocional del Mercat de les Herbes de la Ratafia 2018

Primavera, salut i tradició: dels sentits a la consciència

Fa 65 primaveres que a Santa Coloma es respira un esdeveniment únic, discret i elegant. El concurs exposició de flors celebra enguany un número ben especial, i és un dels més antics del nostre país i una joia per a casa nostra. A més, des de fa 5 anys, es complementa amb un mercat d’herbes i tot un seguit d’activitats (conferències, tallers, tastos, concerts…) per aprendre de la tradició remeiera i prendre consciència del nostre entorn i la nostra salut. Totes les activitats són organitzades per l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, la Comissió de Flors i la Confraria de la Ratafia.

La primavera és una ocasió per reflexionar sobre la nostra relació amb la natura. Hem depredat fins al darrer mil·límetre d’aquest món físic a través de les pantalles digitals, oblidant-nos de qui som i on som. Quan anem al bosc ens sentim petits i ignorants. Com diu Perejaume: “En diem fotre el camp, tant en el sentit d’anar-nos-en com en el sentit de fotre’l.” Si ens apropem al món que tenim més ençà, descobrirem com aquest lloc té el seu ritme i miraculosament es va regenerant, per poder rebre i donar. Podem fer germinar una llavor que ens porti a tenir una relació més física, respectuosa i sincera amb el bosc. Podem germinar i créixer en paral·lel.

Dissabte 5 de maig

Horari i lloc

Activitat

Durant tot el dia

Plaça Farners

Mercat del rest amb productors locals de verdures i recol·lectors d’herbes. També mercat setmanal a la plaça del Firal. Mostra d’art floral a l’església de Sant Sebastià i a la sala Lluís Caparrós del Centre Municipal d’Educació. Obertura del Mercat de les Herbes de la Ratafia a la plaça Farners (durant tot el dia) amb un espai dedicat a l’exposició i explicació de remeis naturals i usos de les plantes remeieres a càrrec de Les Remeieres. A la parada de La Bulla podreu degustar productes locals artesanals o d’altres fets amb herbes. Pintada de cares amb motius florals, a càrrec de Dana Belly Art

9 h - 14 h

Arxiu Comarcal

Curs “Introducció a la botànica bàsica: temporalitat, hàbitats i usos de les herbes del nostre entorn”, amb l’Astrid van Ginkel. Activitat que forma part de la 2a sessió del curs “Guiatge de tallers, rutes i tasts de ratafia“. Activitat oberta per a tots els visitants al Mercat. Hi col·labora: Fundació Emys

10 h

Parc de Sant Salvador

Sortida familiar amb nens i nenes per conèixer les herbes de la ratafia, amb l’Anna Selga (farmacèutica i experta en herbes).

10 h

Pl. Farners

Taller “Tints naturals amb flors”, amb la Laia Aguilà del Talleret del Clot.

11.30 h

Pl. Farners

Taller “Elaboració d’un perfum personal amb essències florals”, amb la Judith Ramírez Les Remeieres.

13.00 h

Pl. Farners

Presentació de l’edició especial de la millor ratafia local 2017 amb el guanyador, en Pere Coma. Només se n’han fet 200 unitats, numerades, que seran a la venda exclusivament aquest cap de setmana.

13.05 h

Pl. Farners

Taller de cuina: Elaboració d’aperitius amb herbes i productes del projecte “Localitza. Productes de la Selva”, amb la Laia Farré (La Cuina de na Laia).

16.00 h

Pl. Farners

Taller “Remeis per les al·lèrgies estacionals amb herbes remeieres“, a càrrec de la Judith Ramírez de Les Remeieres.

17.00 h

Arxiu Comarcal

Taller de tisanes i presentació del llibre de fra Valentí Serra de Manresa. Tornar als remeis de sempre. Coneixerem les propietats de les plantes medicinals, descobrirem els secrets de pocions i ungüents, prepararem una tisana com es feia abans i en farem un tast juntament amb la Ratafia de l'Ermità.

18.00 h

Pl. Farners

Xerrada “Els secrets del safrà”, amb Toni Rius de Safrà Colomí

18.30 h

Arxiu Comarcal

Xerrada “L'etnobotànica: persones, plantes, cultura i benestar” a càrrec d’en Joan Vallès Xirau, catedràtic de Botànica de la UB.

18:30 h

Pl. Farners

Ruixada de les essències amb la Confraria Jove i amb tots els joves que vulguin divertir-se tot remullant-se.

19 h

Pl. Farners

Espectacle “Paella xinxollada”, amb el col·lectiu Compartir Dona Gustet. Mentre cuinem la paella seurem al voltant per compartir i conversar. Amb intervencions especials d’artistes i productors com Joan Serinyena, Paula Rísquez, Cooperativa Tres Cadires i altres sorpreses… Ho organitza La Bulla.

21 h

Pl. Farners

Sopar popular de paella xinxollada. Preu d’un plat de paella: 8 € Tiquets de venda a la parada de La Bulla durant el dissabte. Anticipats: Can Net i Ateneu Popular Salvadora Catà (Girona).

22.30 h

Pl. Farners

Espectacle poeticomusical ”Cuidem-nos”, del grup Ovidi4, format per l’activista David Fernàndez, la vocalista Mireia Vives, el músic Borja Penalba i el poeta David Caño. Entrada gratuïta.

Diumenge 6 de maig

Horari i lloc

Activitat

Durant tot el dia

Mostra d’art floral a l’església de Sant Sebastià i a la sala Lluís Caparrós del Centre Municipal d’Educació. Obertura del Mercat de les Herbes de la Ratafia a la plaça Farners (durant tot el dia) amb un espai dedicat a l’exposició i explicació de remeis naturals i usos de les plantes remeieres a càrrec de Les Remeieres. A la parada de La Bulla podreu degustar productes locals artesanals o d’altres fets amb herbes. Pintada de cares amb motius florals, a càrrec de Dana Belly Art

9 h

Parc de

St. Salvador

Maridatge entre flors”, amb l’Evarist March (Naturalwalks i El Celler de Can Roca) i el sommelier Carles Aymerich (millor sommelier d’Espanya 2009) ens transportaran al territori a través de les aromes i sensacions en boca. Maridatge amb flors silvestres mediterrànies i vins de Catalunya. Una mirada singular i original que combina, al paladar, el paisatge vegetal i la història a través del vi. Caminada i tast, preu 20 €. Màxim 20 persones. Inscripcions a www.ratafia.cat.

9:30 h

Arxiu Comarcal

Taller de tast de mels amb la M. Àngels Boixadera, apicultora, i en Miquel Gil, tècnic de la Cooperativa Apícola del Perelló. Una activitat per conèixer millor les mels, identificar el seu origen floral a partir del color, l’aroma, el gust, la textura… Hi col·labora l’Escola Agrària Forestal Casa Xifra.

10 h

Pl. Farners

Parades d’herbes dels Petits Confrares dedicades a les herbes de la Ratafia.

Tot seguit lliurament del premis a les remeieres emèrites a Lola Ribas i Paulina Boada.

10 h

Pl. Farners

Taller de remeis casolans en pediatria (fitoaromateràpia), amb la Judith Ramírez de Les Remeieres

11.30 h

Arxiu Comarcal

Xerrada “La flora medicinal d’Osona i els usos etnobotànics”, amb en Santi Jàvega, “l’herbolari” de Sau.

11:30 h

Plaça Farners

Taller infantil d’il·lustració amb tints naturals, a càrrec d’Isabel Mestras, autora entre molts d’altres del llibre L’àvia Coloma fa ratafia.

12 h

Pl. Farners

Taller de cuina amb plantes tradicionals en desús amb el col·lectiu Eixarcolant.

13 h

Pl. Farners

Concert, a l’hora del vermut, amb els combos de l’Escola de Música Municipal Josep Carbó.

14 h

Pl. Farners

Dinar popular de cuina silvestre, un àpat saludable i amb sabors de natura salvatge, a càrrec del col·lectiu Eixarcolant, a les Mesures de la plaça Farners. Preu: 10 €

16 h

Parc de St. Salvador

Sortida per conèixer la vegetació ruderal i recol·lecció de vegetació comestible. Punt de trobada al pont del parc de Sant Salvador, amb en Marc Talavera del col·lectiu Eixarcolant.

16.30 h

Pl. Farners

Passejada amb patinets engalanats amb herbes pels carrers del centre i acompanyats pels capgrossos de Santa Coloma. Col·labora la Colla Gegantera.

17 h

Pl. Farners

Taller d’aigües de flors i refrescos analcohòlics per la Lola Puig, ecocuinera.

18 h

Arxiu Comarcal

Xerrada i tast d’herbes silvestres. Se n’explicaran les propietats, com cultivar-les, com recol·lectar-les i com es poden utilitzar a la cuina, amb en Marc Talavera del col·lectiu Eixarcolant.

18 h

Pl. Farners

Taller familiar de fer llaminadures saludables, amb la Raquel Maspoch (Abèlia i Mel).

18.30 h

Pl. Farners

Concert infantil amb Mainasons. La Nia, la Mel i en Ton cantaran i ballaran acompanyats de la banda de set músics. Tot seguit, xocolatada infantil aromatitzada amb menta. Hi col·labora Sol Solet Rialles.


65è CONCURS i EXPOSICIÓ DE FLORS SANTA COLOMA DE FARNERS

L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners organitza l’exposició i el concurs de flors. L’objecte d’aquest concurs és promoure, d’una banda, l’ornamentació floral i exposar les flors i plantes que els veïns de Santa Coloma tenen a les seves llars.

MODALITATS

S’estableixen les següents modalitat:

  • Millor ram de flors.

  • Millor ram silvestre.

  • Millor rosa.

  • Millor planta interior.

  • Millor bonsai.

  • Millor orquídia.

  • Millor azalea.

EL JURAT

El jurat valorarà les diferents modalitats i estarà composat per gent experta.

EXPOSICIÓ

Qui vulgui participar en l’exposició i concurs de flors haurà de posar-se en contacte amb l’Ajuntament de Santa Coloma al telèfon 972 84 08 08 i preguntar per la Marga.

L’Ajuntament passarà a recollir les plantes que siguin de difícil transportar els dies: dijous 3 i divendres 4 de maig.

Les flors o rams es podran portar el dissabte 5 de maig a l’església de Sant Sebastià i es podran ornamentar allà mateix.

Totes les flors, els rams i les plantes s’exposaran a l’església de Sant Sebastià el dissabte 5 i el diumenge 6 de maig.

PREMIS

A tots els participants se’ls farà entrega d'un obsequi. Cada modalitat tindrà un premi. L’entrega de premis serà el diumenge 6 de maig a les 13.30 h a l’església de Sant Sebastià.

*Si teniu alguna eina antiga i la voleu exposar, poseu-vos en contacte amb l'Ajuntament al telèfon 972 84 08 08 i pregunteu per la Marga. Us la passarem a recollir.

Més informació.

Historial

Àrea de govern: Educació

Altres notícies